Tuorein sisältö

Wöyh!: IV

Jesse Kärkkäinen

20.02.2021 klo 23.58 | Luettu: 5537 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Vuodesta 2011 operoinut Wöyh! on koko uransa ajan herättänyt hämmennystä omalaatuisella musiikillaan. Eivätkä wöyhötysrockin sanansaattajat tee uusimmalla IV-albumillaan kuulijoiden hommasta yhtään sen helpompaa. Päinvastoin, tuoreimmalla täyspitkällään yhtyeen ulosanti on aiempaa arvaamattomampaa, vaikka kaiken outoilun seassa aina suurena sykkinyt sydän erottuu tällä kertaa aiempaa selvemmin.

IV on tekijöidensä haastavin albumi. Wöyh! tuntuu tällä kertaa todellakin ottaneen kaiken irti siitä valtoimenaan kuohuvasta tajunnanvirrasta sekä luovasta hulluudesta, joka yhtyeen toimintaa on aina ohjannut. Lopputulos on monella tapaa erikoinen. Jo varsinaiset kappaleet ovat täynnä mielenkiintoisia ja äkkivääriä ratkaisuja, mutta IV ei tunnu edes rakenteeltaan olevan perinteinen, selkeistä kappaleista koostuva musiikkijulkaisu. Albumikokonaisuus on mielenkiintoisella tavalla rikkonainen, sillä normaalimpien biisien seasta löytyy useita esityksiä, jotka eivät varsinaisesti tunnu olevan edes rehellisiä kappaleita, vaan enemmänkin hämmästystä herättäviä häröilyjä, joiden aikana voi tapahtua mitä vain.

Erikoiset ratkaisut eivät kuitenkaan häiritse, sillä IV on yhtä aikaa oudointa sekä kypsintä Wöyh!iä koskaan. Suuressa osassa kappaleista on jotain niin aitoa ja lapsenomaisen rehellistä, että albumi onnistuu viihdyttämisen lisäksi myös aidosti koskettamaan. Erityisesti kappaleet Kuolemansäde, Robottirakkautta sekä W28Y8 onnistuvat liikuttamaan vilpittömyydellään. Harva albumi on samanaikaisesti hauska, vakavasti otettava sekä aitoja tunteita synnyttävä, mutta IV sysää kuulijan läpi monenlaisten tunnemaisemien.

Erään viisauden mukaan vanheneminen on pakollista, mutta aikuistuminen vaihtoehtoista. WÖYH! on siitä poikkeuksellinen tapaus, että se onnistuu tekemisessään yhdistelemään nämä molemmat piirteet. IV on yhtä aikaa täynnä räiskähtelevää lapsellisuutta, johon sekoittuu sopivasti myös iän tuomaa kokemusta ja viisautta. Tämänlaisia yhteensulautumia harvemmin puristetaan musiikin muotoon näin onnistuneella tavalla, mutta Wöyh! hoitaa homman kotiin erinomaisesti. IV on erikoinen ja hieno albumi, jolla on suuri sydän.


V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Star Trek: Lower Dec... Synchronic... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova