Tuorein sisältö

Ensifiilistelyssä Wintersunin instrumentaalibiisi Warning - ‘Kappale, joka vahvistaa yhtyeeseen liittyvää ristiriitaisuutta entisestään’

Jesse Kärkkäinen

13.03.2023 klo 22.50 | Luettu: 1580 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Kotimainen Wintersun tekee itseensä suhtautumisesta jatkuvasti haastavampaa.

Muutamia upeita levykokonaisuuksia julkaissut metallipumppu on toisaalta kerännyt ansaitusti mainetta kovalaatuisella tuotannollaan sekä esiintynyt vakuuttavasti keikkalavoilla ympäri maailmaa. Samanaikaisesti ulkomusiikilliset seikat ovat kuitenkin nousseet entistäkin häiritsevämmin esille. Oli kyseessä sitten älyttömyyksiin venyneet julkaisuvälit, huvittavilta tuntuneet joukkorahoituskampanjat tai omituiset ulostulot sosiaalisessa mediassa, on yhtyeeseen suhtautumiseen alkanut sekoittumaan jatkuvasti enemmän negatiivisia sävyjä. Tietyllä tavalla Wintersunin luovana voimana toimivan Jari Mäenpään kunnianhimoisuutta ja visiota haluaa ymmärtää, mutta koska vastinetta odotuksiin ei saada, alkaa monilla ymmärrettävästi raja tulemaan vastaan.

Yhtyeen uusin kappale Warning syventää tätä ristiriitaa entisestään. Reilun kahden minuutin mittainen instrumentaaliveto kun kuulostaa oikein hyvältä, mutta tähänkin julkaisuun on pitänyt vetää mukaan rahastukselta haiseva sivujuonne. Biisin voi ostaa itselleen Bandcamp-sivustolta muutaman euron hintaan digimuodossa, jolloin mukana tulee jos jonkinlaista soitinraitaa ja versiota kipaleesta. Eihän tuotos hinnalla ole pilattu ja halutessaan biisin voi kuunnella vaikkapa Youtubesta ilmaiseksi, mutta silti Wintersunin viime vuosien tekemisiin peilatessa toiminnassa on jotain luotaantyöntävää. Eihän se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa, mutta kuitenkin.

Kaiken tämän jälkeen melkein toivoisi, että kappale itsessään olisi täyttä roskaa, jotta yhtyeeseen kohdistuneeseen turhautumiseen olisi aidosti syytä. Mutta ei. Warning toimii mainiosti, oli yhtyeen touhuista muuten mitä mieltä tahansa. Alun rauhallisuus räjähtää nopeasti täyteen pauhuun, täräkkä kitarariffi potkii kappaleeseen vauhtia kiippariosaston höystäessä tunnelmaa taustalla. Rumputulitus on napakkaa ja äänimaailma totutun täyteläinen, mutta samalla eri elementit kuuluvat selkeästi. Kitaroinnin djentahtava droppailu kuulostaa myös piristävältä, vaikka pääosin kipale ehtaa Wintersunia edustaakin.

Ei siis käy kiistäminen, etteikö Mäenpää osaa luoda aidosti hyvää musiikkia. Vaikka Warning on vain muutaman minuutin kellottava instrumentaaliraita, saadaan tähän puristettua enemmän asiaa, asennetta ja sisältöä kuin moneen kokonaiseen albumiin.

Harmi vain, että Wintersunin leirissä on kuluneiden vuosien aikana keskitytty kaikkeen muuhun, kuin itse musiikkiin. Yhtyeellä kun on selkeästi paljon annettavaa kotimaiselle metallimusiikille. Täytyy vain toivoa, että bändin toiminnassa tämä puoli korostuisi jatkossa aiempaa enemmän. Ulkomusiikillisia seikkoja kun on jatkuvasti hankalampi jättää huomiotta, olivat uudet kappaleet miten hyviä tahansa.

Ensifiilis:
"Warning on hieno näyte siitä, mihin Wintersunilla on rahkeita. Samalla se syventää yhtyeeseen liittyvää ristiriitaisuutta entisestään"
------------------------------
V2.fin “Ensifiilistely” on artikkelisarja, jossa pureudutaan uuteen musiikkiin tuoreeltaan turhia kiertelemättä ja rennolla otteella. Kappaleiden synnyttämät tuntemukset puretaan parin pyöräytyksen jälkeen mitään suodattelematta ja kuvia kumartelematta. Tarjolla höpinää asiasta ja asian vierestä, näkökulmia totuuden ja tietämättömyyden välimaastosta.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Peltosen Oscar-yön p... V2.fi testasi: Honor... >

Keskustelut (1 viestiä)

Vaaf

14.03.2023 klo 10.00

Oli kyllä sykähdyttävä alku biisillä. Ikävää, että taustalla kerrottuasekoilua, mutta kuten sanoit: tyhmä ei ole se joka pyytää. :D Kunhan voin nauttia heidän hyvästä musiikista en sekoita sitä mihinkään some hommiin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova