Tuorein sisältö

Suuntana festarit, varustus hukassa? V2.fi auttaa!

Jesse Kärkkäinen

13.06.2023 klo 17.55 | Luettu: 1935 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Mitä kaikkea kannattaa pakata mukaan, jotta festaripäivä olisi mahdollisimman onnistunut?

Kesä on saapunut ja tämän myötä myös festarit! Monelle musiikin ystävälle festivaalit ovat vuoden ehdoton kohokohta, jotka tarjoavat mahdollisuuden hyvän musan kuuntelulle sekä yhteisölliselle oleskelulle. Vaan minkälaisesta varustuksesta onnistunut festaripäivä muodostuu? V2.fin festarikonkari listasi omien kokemuksiensa pohjalta muutamia asioita, jotka kannattaa napata festarialueelle mukaan, jotta kokemus olisi paras mahdollinen! Samoja vinkkejä voi hyödyntää myös yksittäisillä keikoilla.

Korvatulpat


Siellä missä soi livemusiikki, niin siellä myös desibelit nousevat korkealle! Sanoi kuka mitä tahansa, niin kuulon suojaaminen on järkevää. Korvatulppia on tätä nykyä jos jonkinlaisia sekä monissa eri hintaluokissa, joten myös tällä osa-alueella voi yrittää päästä mahdollisimman halvalla tai sitten voi ruveta kunnolla hifistelemään. Esimerkiksi erilaisiin ympäristöihin mukautuvilla, vaihdettavilla suodattimilla varustetuilla korvatulpilla on mahdollista saada juuri itselleen sopiva suojaus, joka ei kuitenkaan häiritse merkittävästi musiikista nauttimista. Ja jos taas haluaa mennä mahdollisimman halvalla, niin kuusimalliset tulpat ovat hyväksi havaittu vaihtoehto! Ne ovat edulliset tarjoten kuitenkin jonkinlaista säätövaraa, jonka myötä keikoista saa enemmän irti, kuin aivan perusmallin koko korvan täyttävillä tulppasuojaimilla. Jos haluat nauttia musiikista vielä tulevaisuudessakin, niin muista suojata kuulosi!

Omiin tarpeisiin sopiva reppu + karbiinihaka tms.


Erityisesti festareille mukana tulee tuotua jos jonkinlaista tavaraa, koska päivät ovat pitkiä ja olosuhteet vaihtelevia. Olkalaukut ja maastohousujen taskut ovat hyvä paikka tunkea ylimääräistä kamaa, mutta jos haluat reissusta piirun verran mukavamman, kannattaa selkään heittää reppu. Reppuun mahtuu vaivattomasti kaikki tarpeellinen, se kulkee kätevästi mukana paikasta toiseen eikä se suuremmin häiritse keikkojen katselua. Reppua valitessa kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta ja täyttöastetta. Hyvät reput saa litistettyä kasaan, jolloin ne kulkevat mukana lähes huomaamatta eivätkä haittaa rajumpaakaan menoa. Sopiva reppu selässä voi heilua vaikka moshpitin syövereissä ilman pelkoa siitä, että sen sisältö leviää pitkin maita ja mantuja!

Jos selkä alkaa hiota repun kantamisesta, niin hyväksi havaittu keino on pistää reppu roikkumaan vyötäisille esimerkiksi vyölenkissä killuvan karbiinihakasen avulla. Toimii erityisen hyvin keikoilla seisomisen yhteydessä!

Aurinkorasva


Parhaimmillaan festareilla saadaan nauttia koko päivän kestävistä aurinkokylvyistä, joten fiksu suojaa itsensä kunnon aurinkorasvalla. Monen tunnin seisominen kuumassa paahteessa korventaa kovimmankin festariviikingin nahan rakkuloille, joten itsensä rasvaaminen on järkiteko. Mikään ei pilaa festarifiilistä yhtä tehokkaasti kuin palanut iho ja tämän aiheuttamat tuskat. Kannattaa siis panostaa korkean suojakertoimen rasvaan, jotta suoja olisi mahdollisimman tehokas. Aurinkorasvoja on myös useassa eri muodossa, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Ja on hyvä muistaa lisätä rasvaa säännöllisesti iholle päivän aikana, koska kertavoitelu ei pitkälle kanna.

Kestävä sadeviitta


Aina ei kuitenkaan paista aurinko. Musiikkitapahtumissa sateenvarjojen käyttö on poikkeuksetta kielletty, joten sateen yllättäessä täytyy keksiä jotain muuta. Sadeviitalla varustautuneena ei tarvitse kehnoista keleistä harmistua. Ja nyt puhutaan siis kunnon kestävästä ja monikäyttöisestä sadeviitasta, ei mistään kertakäyttöisestä värkistä, joka repeää jo päälle puettaessa. Sadeviitta on käytössä hyväksi osoittautunut väline kesäfestareille, koska se taittuu pieneen tilaan, sitä voi käyttää istuma-alustana hyvillä keleillä ja se on nopea vetää päälle sateen iskiessä - viitan suojiin mahtuu vaivattomasti usein myös reppu, joten myös mukana olevat tavarat säilyvät kuivina! Sadeviittaa valitessa kannattaa panostaa laatuun, sillä hyvä sadeviitta palvelee vuosikausia ja kestää käytössä pitkään.

Juomapullo


Keikoilla heiluessa tulee kuuma ja hiki, joten nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeää - varsinkin hellekeleillä. Festareille saa usein tuoda avaamattomia tai tyhjiä pulloja, mutta fiksu varautuu jämäkällä ja kestävällä juomapullolla, joka on helppo täyttää festarialueen juomapisteillä. Tyhjennetty limsapullo toimii hätävarana, mutta kunnollinen ja tukeva juomapullo varmistaa, ettei sen sisältö leviä kaiken joraamisen lomassa reppuun tai housuille. Sopivalle juomapullolle kannattaa siis varata muutama ajatus. Repussa pullo kulkee mukavasti mukana ja on helposti saatavilla. Kannattaa varmistaa festariohjeistuksesta etukäteen, onko pullojen kokoa rajoitettu ennen tämän hommaamista. Joillain festareilla on asetettu esimerkiksi rajoituksia sen suhteen, kuinka suuria juomapulloja alueelle saa tuoda.

Särkylääke


Vaikka festareilla on kivaa, niin myös näissä yhteyksissä voi alkaa päätä jomottamaan tai noidannuoli iskeä. Kiputilat eivät katso aikaa eivätkä paikkaa, joten on ikävää, jos odotettu keikka menee pipariksi särkyjen takia. Siksi mukana kannattaa varmuuden vuoksi kuljettaa itselleen sopivaa särkylääkettä, jonka voi tarvittaessa napata. Kuten kaikkien lääkkeiden, niin tässäkin yhteydessä tulee noudattaa lääkefirman antamia annostus- ja säilytysohjeita, jotka löytyvät tuoteyhteenvedoista!



Omiin tarpeisiin sopiva vaatetus


Sopiva vaatetus on hieman kaksijakoinen asia, sillä osa porukasta panostaa näyttävyyteen, osa käytännöllisyyteen. Ja nämä asiat eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Tällä on kuitenkin iso merkitys omaan viihtyvyyteen. Passelia vaatetusta kannattaakin pohtia siitä näkökulmasta, mitä festareilla aikoo tehdä. Jos tarkoitus on näyttää hyvältä ja istuskella paljon, kannattaa painottaa eri asioita kuin sellaisen, jolla on idea heilua ja moshata koko tapahtuman ajan. Hyvin istuvat ja mukavat kengät ovat kuitenkin hyvä lähtökohta mille tahansa vaatetukselle, sillä jalkojen päällä tulee vietettyä paljon aikaa. Myös sukkiin kannattaa panostaa. Jalkaan ei kannata laittaa niitä kaikkein ohuimpia ja halvimpia sukkia, koska ne voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa rakkoja. Loppu kannattaakin pohtia sitten sen mukaan, mikä itsestä hyvältä tuntuu!

Eväät


Festareilla kaikki on kallista! Jos et halua maksaa itseäsi kipeäksi festarialueen ruuasta, niin omat eväät ovat varsin pätevä vaihtoehto, sillä näiden tuomista festarialueelle harvemmin rajoitetaan. Kannattaa suosia ruokia, jotka säilyvät repussa festaripäivän ajan eivätkä kärsi mahdottomasti, vaikka joutuisivat kovempaankin kyytiin. Eväät kannattaa käydä hakemassa juuri ennen alueelle menoa, jotta ne ovat käyttökelpoisia vielä siinä vaiheessa, kun näitä on tarkoitus alkaa syömään. Vaihtoehtoja on lukuisia. Jos uskottavuus ei kärsi, niin pillimehut mahtuvat pieneen tilaan ja kestävät kolhuja, hyvää vatsantäytettä saa muun muassa kuivalihan muodossa, toimivaksi on havaittu myös erilaiset proteiini- ja välipalapatukat, jotka maistuvat hyviltä hieman kasaan painuneinakin. Myös monet paistopisteen tuotteet ovat olleet varsin toimiva lisä festariruokavalioon, kunhan nämä syödään kohtuullisessa ajassa ostamisen jälkeen eivätkä ne seiso helteessä koko päivää. Pienelläkin rahalla saa vatsansa täyteen!

Paketti puhdistuspyyhkeitä


Vaikka monelta festarialueelta löytyy käsidesiä ja parhaimmissa paikoissa kädet voi pestä juoksevan veden alla, niin silti reissussa rähjääntyy. Erityisesti vessakäyntien jälkeen sekä ennen syömistä on lähes luksusta, jos kädet on mahdollista puhdistaa muullakin kuin pelkällä käsidesillä. Tässä tilanteessa puhdistuspyyhkeet tulevat kuvaan, koska niillä saa helposti pyyhittyä likaiset kädet puhtaiksi ja miksei tarvittaessa muitakin paikkoja. Vauvoille tarkoitetut puhdistuspyyhkeet ovat osoittautuneet tähän tarkoitukseen päteväksi vaihtoehdoksi, koska nämä ovat hajusteettomia ja sopivat myös herkälle iholle. Puhdistuspyyhkeet ovat vaivaton ja edullinen keino välttää mahdollisia vatsapöpöjä, jotka voivat levitä likaisten käsien välityksellä.



Kännykkä (+ varavirtalähde)


Minnekäs nykyihminen ilman kännykkää lähtisi? Ei ainakaan festareille! Kännykkä on hyvä olla mukana, koska sillä saa tallennettua parhaat keikkamuistot, oltua yhteydessä kavereihin sekä tietenkin selailla festariin liittyvää informaatiota, jos tälle tarvetta tulee. Monet festarit tarjoavat myös omia appeja, joiden kautta pysyy paremmin kartalla esimerkiksi aikatauluista ja näihin liittyvistä mahdollisista muutoksista. Kännykät kannattaa ladata täyteen ennen alueelle lähtöä ja kuvatessanne keikkoja huomioikaa myös muut fanit. Keikoista saa enemmän irti hetkessä elämällä kuin kännykän ruudun läpi niitä tuijottamalla. Nykypuhelimissa riittää nykyään usein virtaa koko päiväksi vaikka tätä käyttäisi ahkerastikin. Mutta jos tämä ei päde omalla kohdalla, kannattaa harkita varavirtalähteen tai vastaavan ottamista mukaan, koska tämä mahdollistaa kännykän lataamisen missä tahansa. Tällöin virtaa riittää puhelimessakin iltaan saakka!

Sopivat maksuvälineet ja käteinen raha


Festareilla on erilaisia käytäntöjä maksamisen suhteen, joten nämä kannattaa selvitellä etukäteen. Monissa paikoissa korttimaksut ovat kuitenkin vaivattomin ja paras vaihtoehto, joten alueelle kannattaa napata maksukortti mukaan. Joskus saattaa kuitenkin tulla tilanteita vastaan, joissa kortilla maksaminen ei syystä tai toisesta onnistu. Siksi mukaan kannattaa varata myös (kohtuullinen) määrä käteistä rahaa, jotta ostoksien tekeminen ei jää puolitiehen. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että pitkän jonottamisen jälkeen haluamaansa levyä ei saa hankittua tai ruoka-annos jää ostamatta!

---

Näillä tärpeillä festaripäivästä saa tehtyä piirun verran onnistuneemman. Löytyykö V2.fin lukijoilta omia vinkkejä tai niksejä, joita kannattaa hyödyntää festivaaleilla? Lisää ehdotuksia voit laittaa kommentteihin!

Kuvat: Miia Lyyra, Manu Pärssinen

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< V2.fi testasi: OPPO ... V2.fi testasi: Xiaom... >

Keskustelut (2 viestiä)

Rob

13.06.2023 klo 20.52 2 tykkää tästä

Tuubi (urheilujuoma-)poretabletteja vesipulloon tipauteltavaksi. Nesteyttää pelkkää vettä paremmin ja estää/parantaa tuurilla krapulaakin.
lainaa
MPuro

Rekisteröitynyt 01.04.2017

13.06.2023 klo 21.49 2 tykkää tästä

Nämä taitavat kaikki löytyä omastakin festarirepusta. Yksi lyömätön varuste on kuitenkin viltti! Kun jalkoja kolottaa, viltti on mukava alusta, ja iltojen viiletessä toimii lämpimänä shaalina. Sateen iskiessä (jos se sadeviitta onkin unohtunut kotiin...) toimii myös suojana. Jos festarit sijoittuvat rannalle, materiaalista riippuen sama riepu kelpaa jopa pyyhkeeksi. Linnunradan käsikirjaa liftareille lainaten, pidä pyyhe (tai viltti) messissä äläkä panikoi.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova