Tuorein sisältö

Army of the Dead

Ensi-ilta: 21.05.2021
Genre: Draama
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

22.05.2021 klo 20.00 | Luettu: 4770 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Zack Snyderin Army of the Dead on niin hidastempoinen, että kolmen vartin kohdalla mietin vakavissani, mitä hän luulee tekevänsä. Kun mieleen muistui Aliens, moni asia täsmäsi. Aliensin tai edes sen pidennetyn version rytmissä ei ole vikaa, mutta jos vain luulet olevasi sillä tasolla...

Ratkaistavaksi jää se, kopioidaanko Aliensia alitajuisesti, tribuutin varjolla vai tökerösti, mutta kyseessä on kopio. Varoitan: arvostelussa vilisee Aliens-spoilereita, jotka ovat Army of the Dead -spoilereita.

Sotilaat kuljettavat zombieta. Suihinoton vuoksi se karkaa ja pian Las Vegas on menetetty, mikä käy järkeen maan koronataktiikat huomioiden. Zombie vaikuttaa biologiselta aseelta, joka on liian epävakaa käytettäväksi. Ei auta kuin pudottaa ydinpommi kiertoradalta. Toisin kuin Aliensissa, se ei ole sankarillinen päätös, vaan ilmoitusluonteinen asia alussa.

Dave Bautista on leffan Ellen Ripley. Osittain vitsikäs eli tyyliin heikosti istuva montaasi näyttää mm. kuinka hän selvisi zombeista. Bisnesmies tarvitsee asiantuntijaa pelastaakseen Vegasista 200 miljoonaa, joten Ellen-setää pyydetään kokoamaan tiimi, johon pitää huolia kiintiöporvari. Okei, mutten tykkää teistä, ilmoittaa setä. Kun tiimi on koossa, kaverikin oivaltaa, että meillähän on tässä kiintiöporvari, joka juonii omiaan! Kyllä nyt jännittää, käytetäänkö kliseitä täsmälleen kuten mm. Aliensissa.

Taas pelkojen kohtaaminen voi olla terapiaa, mutta taas asiantuntijalla on opittavaa hirviöiden elinkaaresta. Jos otamme Aliens-vertailun juomapelinä, niin skål sille, että hirviöillä on tappamista ilkeämpi harraste, mutta tässä kohtaa ajattelin enemmän I Am Legendiä. "Älykkäät" zombiet ovat vastaavia kuin Will Smithin leffassa ja potentiaalia hukataan vastaavasti, jos muistamme, mihin otsikko I Am Legend viittaa romaanissa.

Leffa etenee oudosti tökkien. Jo hahmovalinnat ontuvat: satunnainen YouTube-friikki palkataan, koska hän ei ota zombeja vakavasti, vaikka kannattaisi värvätä Jesse Pynnönen, joka jaksaa syödä ainakin 50 miljoonaa rahaa. Hahmot hohhailevat omaan tahtiin mm. kun holvia avataan, joten ryöstötrilleri tämä ei ole sen enempää kuin tiivis selviytymiskamppailukaan.

Bautista ehtii suorittaa muutaman messevän mörssäriliikkeen ja väläyttää sielukkuutta. Löytyisikö raunioista ottotytär, jonka suojelu antaa elämälle tarkoitusta? Ei tarkalleen. Sankarin tytär työskentelee karanteenialueen laidalla ja hän kiukkuilee, että sisään on päästävä siviilejä pelastamaan, joten hän tarjoaa pari isoa Aliens-takaumaa.

Kovimmalla mimmillä on päässään punainen huivi valkoisilla lumihiutalekuvioilla kuten Aliensin Vasquezilla. Ehkä se on tribuutti, ehkä sattumaa. Väitän jokseenkin vakavissani, että loppuhuipennus on sekä käytännön tasolla että yleisiltä merkityksiltään niin lähellä Aliensia kuin se voi olla ilman jättihirviötä ja avaruusaluksia, joten mitä pirua, Snyder?

Painotan, että yhtäläisyyksien bongaaminen oli selviytymisktaktiikkani. Alussa kiinnitin huomiota ajankohtaisen yhteiskuntakritiikin jyviin ja hahmojen potentiaaliin, mutta mikään ei idä. 50 minuutin alkulänkytys on kidutusta huomioiden, että ilman sitä peruspaukuttelu tuntuisi muultakin kuin herätyskellolta. Alkumontaasin tasolle ei yritetäkään palata. Rivizombiet nukkuvat ja alfazombiet laskelmoivat, joten sankarit voisivat yhtä hyvin väistellä sammuneita puliukkoja ja ryöstää helvetin tyhmän gangsterin. Viva Las Vegas.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Nainen ikkunassa... Mortal Kombat... >

Keskustelut (2 viestiä)

Bub

23.05.2021 klo 16.29 5 tykkää tästä

Paljon oli ideoita mitkä ei sitten edennyt mihinkään. Yksi tyyppi oli kovin huolissaan sahastaan eikä sitä taidettu edes käyttää.
lainaa
Harri

23.05.2021 klo 21.51 1 tykkää tästä

****
Oli hyvä! Suosittelen!!
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova