Tuorein sisältö

The Last Duel

Ensi-ilta: 19.01.2022
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

20.01.2022 klo 00.40 | Luettu: 3145 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Herra isoherra ei suostu omaisuusrikoksen uhriksi, vaan hän on selviytyjä! Vaimo raiskattiin. Syypää on se kiittämätön kehveli, joka on jo pilannut herran elämän. Olemme 1300-luvun Ranskassa. Oikeudenkäyntien korvaaminen tappelulla on vanhentunut käytäntö, mutta päättäväinen herra saa kuninkaalta luvan ja itse Jumala siunaa voittajan totuuden. Vaimo poltetaan roviolla, jos siippa häviää, kuten Jeesus opetti.

Useimmat ymmärsivät trailerin, mutta nettiajan vöyhkässä marinoituneena ensimmäinen ajatukseni oli se, että mitäköhän miesasiamiehet miettivät. Kuka kolmesta hahmosta on oikeassa? Jotain tapahtui, mutta Adam Driverin näyttelemä sisäsiisti hurmuri vakuuttaa viattomuuttaan. Jodie Comer syyttää Driveriä sähäkästi, mutta traileri panttaa heidän vuorovaikutustaan, jonka sijaan nainen haukkuu oman äijänsä, jota näyttelevä Matt Damon tuoksahtaa Pohjanmaalta karanneelta spedeltä. Onko suvakkikulttuuri mennyt siihen, että jopa raiskaus on vaimoaan rehdisti puolustavan juntin vika? Sain ajatuksesta hyvät naurut.

Käytännössä idea on selvä: näkökulmat käydään läpi vuorotellen. Kukin on oman elämänsä sankari. Mielestäni harhaan ei johdeta, eikä ketään esitetä puhtaana valehtelijana, vaikka miesflunssa näyttää erilaiselta naisen silmin. Avainkohtausten vaihtoehtoiset versiot korostavat näkökulmien epäluotettavuutta, mutta minäkuvaan voi uskoa. Jos tajuat leffan vasta naisen puhuttua, lienet silti kehityskelpoinen.

Damonin suorittajamies ruikuttaa omassakin osiossaan modernin oikeistolaisesti, koska hänen elämänsä ei ole niin etuoikeutettua kuin hän uskoo ansaitsevansa. Osio kuitenkin esittää hänet rohkeana sotasankarina ja painottaa sitä, mitä hän mielestään tarkoittaa. Raiskaaja oli taistelutoveri, josta tuli sankarille varattua hyvää omiva käärme?

Driverin osio ensinnäkin selventää, miten hahmo oman onnensa ansaitsi. Hän on pohjalta aloittanut mutta oppinut mies, joka tulee juttuun Ben Affleckin näyttelemän hedonistisen lordin kanssa. Kulissien takana hän jopa puolustaa vanhaa taistelutoveria, ennen kuin se juntti laajemmin möykkää. Toisaalta Driverin hahmo on vähintään Henry Haisuli.

Koetan tehdä siitä epäselvää, spoilasinko leffan jo. Tämä on tositarina ja todellisesta totuudesta on väitelty. Henry Haisuli oli monista hauska vielä pari vuotta sitten, ja kukaan tuskin vaatii tuomiota leffassa nähtävälle hevoselle, joka täysin luonnonmukaisesti yrittää tuikata pöllin julkisesti persettä esittelevään tammaan. Jos uskot osaavasi kätkeä naisvastaisuutesi, leffa todennäköisesti jättää tilaa keskustella, ovatko akkojen syyttelyt aina mustavalkoisia? Henry on.

Koin olennaisen varhain selväksi, mutta viimeinenkin osuus ruokki mielenkiintoa jo elävöittäessään naisen eli taustalle unohtuneen päähenkilön. Kylkeen tulee kärkevän moderneja painotuksia: jos ilmoitat raiskauksesta 2022, kritiikkiä tulee naisiltakin, jne. Perusideasta eli epäluotettavuudesta johtuen kaikkea seurataan hitusen tavallista etäämmältä, joten puhdas savolaisuus kävisi vanhaksi ja alleviivatut pointit menevät vastuunkantona. Otin teoksen hyvinkin yleispätevänä kertomuksena ihmislajin turhauttavuudesta. Mukana ei ole klassisen trillerimäisiä ideoita tyyliin "ehkä aviopari juoni yhdessä", vaikka osapuolten mutkikas historia tukisi sellaistakin.

Teknisessä mielessä tämä voisi olla jopa tunnin lyhyempi ja vaikka näytelmä, mutta ohjaaja Ridley Scott tekee kaksintaistelusta intensiivistä ja merkityksellistä elokuvaa. Muukaan sotiminen ja elostelu ei lipsu itsetarkoitukselliseksi tukiessaan hahmokuvausta, vaikka sitä joskus erehtyisi alkukantaisesti viihtymään.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The House... Malignant... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova