Tuorein sisältö

Robin Hood (2010)

Ensi-ilta: 12.05.2010
Genre: Draama, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

13.05.2010 klo 11.30 | Luettu: 25731 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Braveheart - taipumaton on moderni klassikko vapauden tavoittelusta. Vaihda intensiivinen pääosasuoritus Russell Crowen mutinoihin, korvaa tunnelataus pinnallisella politiikalla, poista kohtaukset joissa sankari ansaitsee seuraajien suosion, siisti taistelut lapsille sopiviksi ja lisää tarinaan toinenkin kenkkuileva valtio ja kaikki sivuhahmot Robin Hoodin legendoista, niin siinä sinulla sitten on Ridley Scottin Robin Hood.

Scottin tyyliin leffa on katsomiskelpoinen eeppisistä käsikirjoitusongelmista huolimatta. Veteraaniohjaaja ei ole oppinut suunnittelemaan etukäteen, tai neuvottelemaan sopimusta, jossa studio lupaa jättää projektin raiskaamatta. Kun Robin Hood sai vihreää valoa vuosia sitten, nimi oli Nottingham. Nottingham kertoi väärinymmärretystä sheriffistä, mutta ideasta ei ole jäljellä kaikuakaan: käsikirjoitus on naputeltu uusiksi lukemattomia kertoja. Painetta päähäni ei kuitenkaan aiheuttanut tieto, vaan elämys. Robin Hood on kuolemanvakavaa realismipornoa kuten Kingdom of Heaven. Kingdom of Heavenin pitkä ohjaajan versio on vaikuttavimpia näkemiäni elokuvia hyvään aikaan, kun taas teatteriversio tuntui ontolta kuin Robin Hood. Hood ontuu 140 minuuttia, mutta enemmän siihenkin pitäisi asioita lisätä kuin spedeilyä pitäisi poistaa.

Kuka muistaa tarinan, jossa Robin Hood, prinssi Juhana ja hobitteja johtava Marian-neito pelastivat Englannin ranskalaisilta? Ei vielä kukaan: elokuva on esiosa, vaikka sankari on ruttuinen ja harmaa. Jousiampuja Robin Longstride avustaa kuningas Richard Leijonamieltä synkän ristiretken aikana. Kun suorapuheisuus johtaa ongelmiin, Robin omaksuu kaatuneen nottinghamilaisen identiteetin ja mukana tulevat velvollisuudet. Nottinghamissa Robinia pyydetään jatkamaan roolissa. Hän keksii ryöstää rikkailta ja antaa köyhille. Sankarin syntytarinan rinnalla tapahtuu semmottii, että 20 sivuhahmoa höpäjää, koska brittien pitää lopettaa nahistelu ennen ranskalaisten tuloa. Koska tämä on esiosa, hahmoille ei voi tapahtua mitään. Pahikseksi, josta voidaan päästää ilmat pihalle, on värvätty Kick-Assissa ja Sherlock Holmesissa samaa ilmettä käyttänyt Mark Strong.

Ymmärsin mitä on tapahtumassa, mutta en miksi. Leffa tuntuu lopputaistelun alustukselta, joskin lopputaistelu on kokonaisuuden vesitetyin ja lässähtänein piirre: sen aikana aloin jo nauraa. Cate Blanchett saa paljon aikaa vaivaannuttavan 2000-lukulaisena Marian-neitona. Jos Marian tai Pikku-John tai sheriffi leikattaisiin elokuvasta, tarinaan ei kummoisia aukkoja jäisi. Kun Robin ja hilpeät hemmot päättävät kokeilla klassisen veijarimaista ryöstelyä, sekin tuntuu tapahtuvan vain otsikon vuoksi. Kun päähenkilöä kutsuttiin Robin Hoodiksi, en tiennyt miksi. Kuka hitto äijä on? Kunnon mies ja mitä muuta? Robiniin keskitytään lähinnä ääliömäisissä lapsuuden takaumissa, jotka nekään eivät kerro hänestä itsestään mitään.

Leffa on sekavampi, mutta muuten ammattitaitoisempi rymistely kuin Kuningas Arthur, jonka senkin kyllä katsoin. Maisemat ovat eeppisiä, ajankuvaan on panostettu. Lopputaistelu on pettymys siksikin, että alkupuolen taisteluihin kuuluu kylmien väreiden väärtejä kuvia. Näyttelijät vakuuttavat jos roolit antavat. Crowe täyttää onton hahmon karismalla noin puoliksi. Olisi tavallaan mielenkiintoista nähdä se oikea Robin Hood -tarina tällä miehityksellä. Tulkinta prinssi Juhanasta on jopa mielenkiintoinen kunnes elokuva muistaa, että hahmo on pakotettava tuttuihin raameihin. Rakkaustarinaa käsitellään siten, että pim - nyt Robin ja Marian rakastavat. Näyttelijöiden ollessa tavallista iäkkäämpiä, romanssiin oltaisiin voitu kehittää jopa - omg - kypsyyttä.

On sama kummin sovitaan: leffa on joko liian lyhyt tai liian monimutkainen. Ennen kuin Robin kuittasi rakkaustarinan sanomalla "rakastan", olin kiinnostunut rakkaustarinasta - noin esimerkiksi. Yksityiskohdille ei anneta tilaa hengittää. Käynnissä on vähintään kaksi eri elokuvaa. Scott on alkanut kalkkiintua. Akselilla American Gangster, Valheiden verkko ja Robin Hood ongelmaksi on yhä selkeämmin muodostunut keskittymiskyvyn puute, vaikka Scottin tuotteet näyttävät yhä asiallisilta kuin mikä tahansa.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Crashdïet - Generati... Tehosekoitin - Alive... >

Keskustelut (13 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.05.2010 klo 18.26

No höh... Kumminki, viikonloppuna luultavasti kattomaan.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.05.2010 klo 20.22

Vaatii shoop-da-whoop edittiä nuo kuvat.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.05.2010 klo 21.13

Suoraan trailerista ovat molemmat.
lainaa
RussellCrowmoore

13.05.2010 klo 23.17

Robin Pood oli kyllä semmosta shaiberttia, että pisti ihan miettimään miten niin lujaa voi edes ryssiä.
Piti ihan vaivalla miettiä mitä hyviä asioita jäi mieleen. "Se jätkä Band of Brothersista oli kova, koska se oli ollu Band of Brothersissa."

Mutta joo, alku vaikutti lupaavalta. Sitten tuli 2 tuntia huonoa ja enemmän huonoa.
lainaa
apathy

14.05.2010 klo 00.19

Samaa mieltä arvostelun kanssa. Ihan katsottava pätkä, mutta Robin Hoodin kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä.

Kuin Batman Begins sillä erolla, että se käsittelee Bruce Waynen elämää ja asioita jotka johtivat Batmanin syntyyn loppuen siihen, kun Wayne pukee ikonisen asun päälleen ensimmäisen kerran ja ruutuun lätkähtää iso "To be continued".
lainaa
Kuningas

16.05.2010 klo 02.36

Oli kyllä tylsä ja paska leffa... vitutti istua siellä 2 ja puoltuntia. Odotin että tämä vielä kääntyisi parempaan suuntaa... ei vedä vertoja vanhalle disneyn animaatiolle "robin hood". Olisin mielummin maksanut sen 10e paskalla käymisestä luksusvessassa kuin tästa russel crow failauksesta. 2/5 pisteet.
lainaa
Zimbushka

Rekisteröitynyt 14.07.2007

16.05.2010 klo 02.58

Pikkupojat ponien selässä oli vähän liikaa mulle...
Paska leffa. Russel oli ihan ok.
lainaa
Timppa

17.05.2010 klo 20.58

Jahs. Ajattelin, että tällä miehityksellä ei saa kuin hyvää settiä, mutta monet arvostelut näyttävät olevan toista mieltä. Piti huomenna käydä katsomassa Superpäivän kunniaksi, mutta haluanko oikeasti nähdä raiskatun version yhdestä lapsuuden idoleistani? Noh, ehkä jätän käymättä..
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

18.05.2010 klo 00.47

Kerrankin samaa mieltä herra Peltosen kanssa. Tosin itse olisin ollut elokuvalle vieläkin tylympi jos olisin V2:n arvostelija.

Sellaista kurapaskaa tämä leffa kyllä oli ettei ole tosikaan. Eritoten lopputaistelu oli aivan naurettava kalistelu jossa joku ihme Eowyn-kopio tuli hobittiarmeijansa kanssa näyttämään kuinka keskiajan naisetkin olivat aikuisten oikeasti ihan Tosi Äijiä.

Puolivälin jälkeen aloin jo ihmettelemään, että mennäänkö tässä leffassa vielä itse asiaakin joskus ja mitä hittoa tällä leffalla on tekemistä Robin Hoodin kanssa? Lopun viimeiset 5-minuuttia sen kertoivat, mutta käytännössä elokuvan nimi olisi voinut olla ihan mitä vain eikä kukaan olisi huomannut eroa.

En sentään maksanut elokuvasta, ilmaislipuilla kun tämän Ei-Niin-Iloisen-Robbari-Veikon elokuvan kävit katsastamassa, mutta sinne meni nekin ilmaisliput ihan kuin junan vessaan. Kyynel.
lainaa
Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.05.2010 klo 12.37

Jaahas. Nähtävästi skippaan tämän elokuvan, kun kukaan ei näytä pitäneen siitä. Robin Hood teemana ja Russell Crowe päänäyttelijänä kiinnostivat, mutta näköjään leffa ei ole onnistunut kummankaan osalta.
lainaa
Dingo

Rekisteröitynyt 09.01.2008

19.05.2010 klo 13.02

Uskomattoman turha elokuva.
lainaa
helium

Rekisteröitynyt 12.08.2009

19.05.2010 klo 22.46 1 tykkää tästä

Kävi eilen kahtomassa ja hyvähän tuo oli. Ei ihan sellainen mitä muut Robin Hoodit. Elokuva loppui siihen, kun hänestä tuli lainsuojaton. Eli toisinsanoen tässähän ei vielä ihan kerrottu Hoodin lainsuojattomasta elämästä vaan siitä, kuinka hänestä tuli sellainen. Sopivan 'vakava' minun makuuni, koska yleensä jotkut Robin Hoodit ovat semmoista iloista temmeltämistä. Enkä tarkoita 'Robin Hood Men in Tightsia.'
lainaa
hyyndi

20.05.2010 klo 09.12

Parhaimpia Robin huudeja mitä tehty. Ehkä nyt toisenlainen mutta miksi hitossa Robinin pitäisikään olla AINA romanttinen, hilpeä veijari..
Onhan tässä koitettu nyt tehdä "batmanit" ja laakista muuttaa robin vähäsanaiseksi ja hymyilemättömäksi jantteriksi.
ympäristökin oli jokseenkiin julma,korruptoitunut ja epäoikeudenmukainen..niinhän se taisi tuona aikana ollakkin.
Jatko-osaa odotellessa
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova