Tuorein sisältö

Evil Dead Rise

Ensi-ilta: 12.06.2023
Genre: Kauhu, Komedia
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

27.06.2023 klo 15.45 | Luettu: 5119 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Leffa arvostelee itsensä. Kun sivuhahmot pohtivat Painajainen Elm Streetillä -putkea, toista eivät kiinnosta huonot osat, mutta toisen mielestä huonoja ei ole. Useimmat Elm Streetit ovat heikkoja Casablancaan nähden, mutta Freddy Kruegerin luovuus kutittaa fania aina. Evil Dead kuuluu kerhoon. Kunnia kutkasta tapaa mennä kauhuihin reagoivalle Groovy Brucelle, joka on nyt eläkkeellä. Evil Dead Rise kiepsauttaa homman niin, että pääherkku onkin hän, joka epäkuolleena täysmulkkuna muikistelee. Jos Risen energioita kyetään ylläpitämään jatkossa, "huonoja osia ei ole".

Joo, no: vuoden 2013 versio on roskaa. Se "yritti uutta" olemalla vakava ja mahdollisimman julma, mutta päähenkilöt olivat poseeraajia, joten sadismi vaikutti itseisarvolta. Rise on simppelisti Evil Dead, jossa kuolleiden kirjaa luetaan yksinhuoltajaperheessä. Kun ohjaaja on ihminen, sankaritkin ovat. Siltä pohjalta vuoden 2013 tyyli voisi toimia, mutta onnekkaasti Rise on taas kauhukomedia. Kun Alyssa Sutherland muuttuu normaalista väsyneestä äidistä härskiksi virnistelijäksi, hän on asian ytimessä ja bonuksena kaikkea sitä, mitä Smile ei ollut, vaikka Rise näyttäisi kuvissa Smilen jatko-osalta.

Yksinhuoltajaperhe on isompi muutos kuin kaupunkiympäristö. On maanjäristys ja hissiongelmia. Kun kuolleiden kirja löytyy ja kauhut vyöryvät, rajattu hahmovalikoima on jumissa kerrostalossa kuten aiemmin mökillä. Paikalla on hulivilitäti, jonka heräileviin äidinvaistoihin viittaaminen auttaa luomaan illuusion tarinasta. Hänestä riippumatta kyseessä on: Evil Dead: Äiti. Tehdään nyt yhtä raju Isä, Opettaja, Esihenkilö ja Orpo - totuus hallitusneuvotteluista.

Leffa on jokseenkin väkivaltainen. Raajat irtoavat. Veri roiskuu kuin verellä täytetty palju räjähtäisi. Merkittävää on sekin, miten karulta lapsiaan uhkaileva äiti vaikuttaa verrattuna Screamin puukkohippaan. Psykologiaa ajatellen leffalla olisi tilaa mennä reilusti pidemmälle. Rise on tuote, koska se sivuuttaa lukemattomat perhe-elämään ja piltteihin liittyvät kriisit, joita kauhu voisi kommentoida. Näyttelijät osaavat mutristaa huulta, mutta se on valitettava tyylivalinta, että täti ja lapset kokevat kauhut ensisijaisesti "mykistävinä". Alireagoiminen hirveyksiin on realistista, mutta hysteria ja Groovy Brucen hirtehinen epätoivo ovat elokuvaa.

Toisin sanoen. Jos leffa tahtoisi olla ravistelevampaa kauhua, sen pitäisi pistää hahmot huutamaan silmät sirrillään... Jos leffa tahtoisi olla hauskempi splatter, sen pitäisi pistää hahmot huutamaan silmät ammollaan... Kummassakaan tapauksessa varsinaisia veritekoja ei tarvitsisi viilata suuntaan eikä toiseen. Tämä oli nipotusta ja puhdas mielipide, mutta joku suurkuluttaja ehkä näkee päässään saman kuin minä.

Kuvasto siis ajaa asiansa moitteetta, painostavan äänisuunnittelun ansaitessa erityismaininnan. Risellä on identiteetti, kun sitä ajattelee osana ylipitkää kauhusarjaa, mutta se harrastaa aivan liian ahkerasti viittauksia edellisiin osiin ja muihin kauhuelokuviin, jotta sen voisi julistaa itsenäiseksi teokseksi, vaikkei "tarinan" "ymmärtämiseen" tarvita aiempaa tietoutta. Jos mainitsisin kolme klassikkoa, jotka toiminnallisin vaihe tuo mieleen lyhyen ajan sisällä, se olisi moraalisen krapulan väärti juonipaljastus.



STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Extraction 2... Nimona... >

Keskustelut (16 viestiä)

Urpo

27.06.2023 klo 16.45 24 tykkää tästä

Kylläpä nyt harmittaa kovasti vaalitulos, kun jokaisessa helvetin tekstissä jaksaa urputtaa Orposta.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.06.2023 klo 17.08 10 tykkää tästä

Jaksuhali. Korkeintaan neljä vuotta jäljellä.
lainaa
RandomSwinger

27.06.2023 klo 17.54 19 tykkää tästä

Kerro Jartsa mikä ois sun malli tasapainottaa julkinen talous kun selkeästi "sysimusta oikeistohallitus" vituttaa niin vietävästi? Paljonko on se optimaalinen julkisen talouden alijäämä, jotta kaikki halukkaat saa vetää muiden piikkiin lonkkaa, tulevilta sukupolvilta murennetaan hyvinvointivaltio alta ja sisään otetaan niin paljon työttömiä mamuja kun tulijoita on? Tällä inflaatiovauhdilla ei taida neljän vuoden päästä riittää vaikka oltais 25 miljardia euroa pakkasella vuosittain tästä ikuisuuteen :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.06.2023 klo 18.31 9 tykkää tästä

Kontekstia raivolle: sanoin vuoden 2019 vaalivalvojaisissa, että vuoden 2023 vaalien jälkeen Suomelle valitaan paskin hallitus ikinä, koska liikkuvia äänestäjiä kiinnostaa lähinnä protestointi. Se, että Orpon fasistihallitus sai alle 50% äänistä kuten republikaanipresidentit, on yllätys.

Mitenkö se ja se ratkaistaan? Näin leffa-arvostelun kommenteissa sen vastauksen pitää riittää, että olen valmis ulkoistamaan päätöksen alustavasti luotettavan oloiselle henkilölle, joka ei ole uusnatsien kanssa hengaileva valehteleva, änkyttävä ja sönköttävä pankkiiri.

Olen uutisaddikti, joten tunnen kaikki argumentit, meemit ja höpinät, joita algoritmimaisesti toistellaan. Piikittelyllä luonnollisesti kerjään niitä tähänkin suuntaan. Olen nyt todistettavasti elossa.
lainaa
RandomSwinger

27.06.2023 klo 18.52 21 tykkää tästä

Niin, itse en oikein jaksa uskoa sitä, että persuja ja kokoomusta äänestettiin pelkästään protestiksi. Voisiko kuitenkin olla, että ihmisillä on ollut ihan aito huoli Suomesta, suomalaisista ja siitä että vasuripuolueilla ei ole esittää yhtään ainoata realistista keinoa korjata esimerkiksi täysin edesvastuuton ylivelkaantuminen?

Vai edustavatko kaikki vasemman laidan puolueita äänestävät niin sokeasti ”Arhinmäkeläistä” taloustieteen koulukuntaa, jossa miljardiluokan maksuvastuut EU:lle nähdään vastikeettomana rahana suomalaisille ja inflaation ajan saatossa korjaavan velan suhteen BKT:hen, vaikka lisävelkaa otetaan 10-15 miljardia euroa joka vuosi?

Sikäli olet toki oikeassa, että argumentit suuntaan ja toiseen on varmasti jo moneen kertaan kaikkien osalta kuultu, eikä mielipiteemme taida suuntaan tai toiseen muuttua vaikka asiaa niin ansiokkaasti täällä arvostelusi kommenttiosiossa puimme. Jatketaan siis poteroistamme huutelua ja katsotaan mitä tuleman pitää.
lainaa
sensuroidaanko

27.06.2023 klo 21.51 2 tykkää tästä

On hallitus vasemmistolainen tai oikeistolainen, ne silti vie meitä kohti uutta maailmanjärjestystä, Agenda 2030 liittyy, kuten myös älykaupungit ja transhumanismi.

"Kolmannen vuosituhannen alku jää historiaan uuden maailmanjärjestyksen aikana. Erityisesti se koskettaa meitä länsimaisen tradition ihmisiä". - Sauli Niinistö

Kun vetovastuu on välistä oikeistolla ja vasemmistolla, voimme elää illuusiossa demokratiasta, että äänestämällä samoja puolueita jokin todellisuudessa muuttuu. Todellisuudessa sekä oikeisto (ml. PS) ja vasemmisto palvelee globalisteja, ottaa käskyt ylempää.

Ääntenlasku täytyy toteuttaa niin että vilpin mahdollisuus poistuu, esim. blockchain teknologiaa hyödyntämällä. Äänestämällä jotain sydämellä mukana olevaa pienpuoluetta voisi tulla todellista muutosta.

lainaa
sensuroidaanko

27.06.2023 klo 21.51 3 tykkää tästä

On hyvä myös koittaa kehittää ja sivistää itseään ja koittaa avata myös muiden silmiä. Totuus/rakkaus meidät vapauttaa, "matrixista" eli tästä yhä enemmän epäaidosta maailmasta, menemme kauemmas alkulähteestä, jota vaikka luonto edustaa. Matrixin ulkopuolella ajaton ja rajaton sielu (meillä on keho, emme ole keho) on vapaa toteuttamaan itseään ja voimme olla oikeasti vapaita maan päälläkin kun elämme totuudessa/rakkaudessa emmekä petoksessa/pelossa.

Jokainen valtio on yhä enemmän velkaa yksityisille pankeille ja pankkiirelle, velan takaisinmaksu on mahdotonta koska pyramidihuijaus, velkaperustuinen rahajärjestelmä on nimenomaan rakennettu niin että varallisuus pikkuhiljaa valuu sille ns. 1%:lle olemme kuin heidän panttivankeja. Ukrainan sotakin järjestettiin paljolti siitä syystä että on painetta ja (teko)syytä nostaa kaiken hintoja ja tottakai CO2 vedätys liittyy tähän, (puna)vihreäsiirtymä.
lainaa
sensuroidaanko

27.06.2023 klo 21.52 1 tykkää tästä

Meidän täytyy tulla yhteen ja laittaa loppu näiden sosiopaattien pelille jota ne pelaa meidän elämällä. Vasemmisto-oikeisto jankkaus ja kaikki muu hajoita ja hallitse juttu kuten sukupuolten välinen sota (sielu on androgyyni) on juuri sitä mitä ne haluaa, ettemme keskity olennaiseen, ettemme vaikka etsisi totuutta, vaikka ymmärtäisi sitä ettei kuolemaa ole ja täten pelkäisi sitä ja välittäisi enää niistä valheista joita ne meille syöttää, syöttävät myös valheellista tietoa siitä mikä on terveellistä ja mikä ei, jotta olisimme heikompia. Rauhaa & Rakkautta
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.06.2023 klo 22.07

En ainakaan minä hulluja sensuroi vaan pahoja.
lainaa
wjfoshfoanfjammfjaks

27.06.2023 klo 22.07

amishlahkot on olemassa jos haluaa elaa paimentolaiselamaa. sinne vaan mut ihan ekaksi kannattaa laittaa puhelin pois ps oli pakko kattoo miks evil dead aiheuttaa nii paljo keskustelua
lainaa
NörtitVääntää

28.06.2023 klo 05.14 5 tykkää tästä

wjfoshfoanfjammfjaks kirjoitti:
amishlahkot on olemassa jos haluaa elaa paimentolaiselamaa. sinne vaan mut ihan ekaksi kannattaa laittaa puhelin pois ps oli pakko kattoo miks evil dead aiheuttaa nii paljo keskustelua


Ei se aiheuta keskustelua. Täällä vaan nämä nelikymppiset neitsyet yrittävät jotain politiikasta ulista. Pillua kun ei tule, niin pakko jostain vääntää.
lainaa
RandomSwinger

28.06.2023 klo 12.27 3 tykkää tästä

NörtitVääntää kirjoitti:
wjfoshfoanfjammfjaks kirjoitti:
amishlahkot on olemassa jos haluaa elaa paimentolaiselamaa. sinne vaan mut ihan ekaksi kannattaa laittaa puhelin pois ps oli pakko kattoo miks evil dead aiheuttaa nii paljo keskustelua


Ei se aiheuta keskustelua. Täällä vaan nämä nelikymppiset neitsyet yrittävät jotain politiikasta ulista. Pillua kun ei tule, niin pakko jostain vääntää.


Hehe, tää oli kyllä päivän paras. "Tosimiehethän" ei muun muassa politiikasta piittaa. Huutista tommosille miesvauvoille.
lainaa
tasapainoa

28.06.2023 klo 16.00

wjfoshfoanfjammfjaks kirjoitti:
amishlahkot on olemassa jos haluaa elaa paimentolaiselamaa. sinne vaan mut ihan ekaksi kannattaa laittaa puhelin pois ps oli pakko kattoo miks evil dead aiheuttaa nii paljo keskustelua


En sanonut, että kaikki teknologia on pahasta, mutta en oikein tykkää siitä suunnasta mihin olemme nähtävästi menossa, kohti aivosiruja ja muita "lisäosia", algoritmien määrittämää elämää jossain harmaassa dystopisessa "Blade Runner" älykaupungissa, 4. teollista vallankumousta, virtuaalista "todellisuutta", epäluonnollisia kloonattuja CRISRP design "ihmisiä", "tekoälyjumalaa", koneeseen (AI:hin) kytketyt "ihmiset", jne.

Itse en tahdo elää tuollaisessa maailmassa. Jos tämä siihen menee, jos ihmiskunta ei herää ja vapaudu, vaihdan hiippakuntaa ihan suosiolla (MENEN KOTIIN
lainaa
tasapainoa

28.06.2023 klo 16.02

Jari-Pee kirjoitti:
En ainakaan minä hulluja sensuroi vaan pahoja.


Juu, ihan jees jos poikkeavat näkemykset sallitaan.
lainaa
RamSaimi

02.07.2023 klo 03.47 1 tykkää tästä

Off-topic:

Tuntuu, että näissä uusissa Evil Dead elokuvissa tavoitteena on tehdä kamalan vakaviksi ja tupataan täyteen gorea; sielu jotenkin uupuu.
Raimin Evil Deadit olivat enemmän kieli poskessa tehtyjä kauhukomedioita, etenkin myöhemmät.
lainaa
Supposepi

02.07.2023 klo 22.12

Järkyttävän huono elokuva... Mitä omalaatuista tämä tuo genreen, mitä tekee paremmin kuin 2013 versio - ei mitään, hyi!
lainaa

Kirjoita kommentti




Liittyviä artikkeleita

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova