Tuorein sisältö

Moonlight Sorcery : Horned Lord of the Thorned Castle

Jesse Kärkkäinen

04.11.2023 klo 21.10 | Luettu: 2143 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Black metal on musiikilaji, jonka julkaisuihin on lähes mahdotonta suhtautua "ihan kiva" -mentaliteetilla. Mustan metallin kiekot joko iskevät täysillä tai eivät lainkaan, kädenlämpöisiä välimuotoja ei ole. Kotimainen Moonlight Sorcery jysäyttää kultakantaan heti ensimmäisellä täyspitkällään. "Horned Lord of the Thorned Castle" on mahtava albumi, joka muistuttaa, miksi kyseisen tyylijajin levyjä ylipäätään kuunnellaan. Ja lähestyypä yhtye mustan metallin louhintaa omalla, piristävällä tyylillään.

Pohjimmiltaan Horned Lord of the Thorned Castle on perinteinen black metal -julkaisu: soundimaailmassa on rosoista karuutta, sirkkelikitarat pauhaavat ja ilmaisu on raakaa sekä alkukantaisen raivokasta. Moonlight Sorcery kaivaa kuitenkin ässän hihastaan rokkaavammalla otteella sekä melodisuudella, joka iskee silmää kevyemmästä musiikista löytyvälle lennokkuudelle ja värikkyydelle. Erityisesti soolot ja moninaiset tiluttelut ovat jotain, mitä on tottunut kuulemaan Children of Bodomin albumeilla sekä voimametallilevyillä. Ja mikä parasta, yhdistelmä toimii.

Yhdeksän kappaletta sisältävä Horned Lord of the Thorned Castle potkii pirullisen lujaa. Erityisesti alkupuolisko heittelee kuulijan niskaan sellaista ryminää, että tämä tuntuu lähes hengästyttävältä. To Withhold the Day, In Coldest Embrace sekä The Secret of Streaming Blood ovat järisyttävän kova startti albumille. Paras on kuitenkin edessäpäin, sillä alkurynnistyksen jälkeen kuultava suomenkielinen biisikaksikko Yönsilmä sekä Vihan Verhon takaa nostavat panoksia entisestään. Erityisesti Yönsilmä onnistuu kaikessa karussa kauneudessaan vangitsemaan pauloihinsa häkellyttävän tehokkaasti. Kappaleen kutsuminen yhdeksi viime vuosien parhaista black metal -viisuista tuntuu vähättelyltä, sen verran tiukka täsmäisku on kyseessä.

Vaikka kaikki syyt hehkuttamiselle ovat olemassa, ei Horned Lord of the Thorned Castle siltikään ole täydellinen albumi. Se on kuitenkin niitä julkaisuja, jotka vievät niin vahvalla tavalla mukanaan, että puutteet voi lähes kokonaan antaa anteeksi. Ongelmat eivät myöskään ole suuria: kiekon loppupuoli ei aivan alkupuoliskon tasolle nouse ja siellä täällä sävellyksissä on omituista kulmikkuutta. Hyvät puolet ja albumin välittämät tunnetilat ovat kuitenkin niin väkeviä, että tällä kertaa heikkoudet on helppo jättää omaan arvoonsa. Harva kiekko resonoi näin vahvasti tunnetasolla.

Vaikka black metal ei lukeutuisi omiin suosikkeihin metallityylien laajassa kirjossa, kannattaa Moonlight Sorceryn uutukaiselle antaa mahdollisuus. Mustasieluinen rähinä saadaan harvoin kuulostamaan näin hyvältä. Horned Lord of the Thorned Castle on parasta, mitä mustan metallin kentällä on julkaistu pitkään aikaan.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Five Nights at Fredd... John Wick: Chapter 4... >

Keskustelut (5 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.11.2023 klo 09.27 3 tykkää tästä

Pidin tästä ja kuuntelin koko levyn putkeen, vaikka en yleensä jaksa bläkkistä kuin korkeintaan biisin kerrallaan.
lainaa
Slemmy

Rekisteröitynyt 23.07.2007

06.11.2023 klo 17.01 1 tykkää tästä

Tässäpä tosiaan yksi viimeaikojen parhaista tän tyylin edustajista.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

07.11.2023 klo 10.24

Entäs Moonlightin aiemmat EP-levyt? Ovatko ne samaa tasoa?
lainaa
JesseK

Rekisteröitynyt 12.04.2016

08.11.2023 klo 10.25 1 tykkää tästä

LateHuominen kirjoitti:
Entäs Moonlightin aiemmat EP-levyt? Ovatko ne samaa tasoa?


EP-levyillä ei mielestäni päästä aivan täyspitkällä kuultavaan lentoon, vaikka laadukasta ja hyvin tehtyä mustaa metallia niiltäkin löytyy. Kannattaa näillekin siis antaa mahdollisuus, jos bändin debyyttikiekko yhtään puhuttelee.
lainaa
FoxxCat

Rekisteröitynyt 05.09.2011

17.11.2023 klo 21.53

itselle ei oikein uponnut tämä, turhan melodista omaan makuun. muistutti enemmän children of bodom melodeath -osastoa kuin black metalia, mutta makunsa toki kullakin. kännissä tosin voisi toimiakin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova