Tuorein sisältö

All of Us Strangers

Ensi-ilta: 29.04.2024
Genre: Draama
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

15.05.2024 klo 16.40 | Luettu: 891 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Onko välistä jäänyt kaksi arvostelua? Joo, ja ne ovat molemmat tämä. Nyt pusken tämän valmiiksi mielenterveydellisistä syistä.

All of Us Strangers on herkkä ja tunnelmallinen kummitus- ja rakkaustarina. Andrew Scott tekee vahvan suorituksen hiljaisen kerrostalon yksinäisenä miehenä Adamina. Paul Mescal näyttelee naapurin Harrya. Adam torjuu humalaisen Harryn lähestymisyrityksen, mutta gaydar on kunnossa, joten suhde alkaa enemmittä mutkitta.

Samaan aikaan Adam vuorovaikuttaa kuolleiden vanhempiensa kanssa. Sekin on "suhteellisen realistista", mutta aavemaiset sävyt lähtevät siitä, että vanhempien näyttelijät Jamie Bell ja Claire Foy ovat hieman Scottia nuorempia. Vanhemmat ovat valmiita puhumaan aiempaa avoimemmin ikään kuin opiskelija olisi palannut kotiin asuntolasta, mutta "opiskelija" puskee kohti viittäkymppiä.

Se huomioidaan, etteivät vanhemmat edusta nykypäivää. He suhtautuvat hyväksyvästi mutta silti varautuneesti siihen, kun Adam puhuu seksuaalisuudestaan. Adam oli nuori heidän kuollessaan, joten teemaa ei ole käsitelty kuin epäsuorasti: isä oli liian mies lohduttaakseen Adamia, kun poikaa kiusattiin koulussa, mutta aaveena mies on säyseämpi. Tämä siis kuulostaa Adamin toiveajattelulta, joka kuitenkin perustuu hänen muistoihinsa.

Adamin ja Harryn suhteeseen kuuluvat huumeet ja yökerhot eli jumputus. Biletyksestä saatetaan siirtyä sammumisen kautta kummitteluun. Mitä ajattelen Adamin ilmeisen keski-iän kriisin ja kyseenalaisen mielenterveydellisen tilanteen todellisesta luonteesta ja merkityksestä? En mitään. Jos ajatus tuli, löin sitä vasaralla.

Nautin tunnetasolla. Kaikki näyttelijät ovat oivia. Top-100-biiseistäni mukana on kaksi, mikä voi herkästi tuntua kliseiseltä, mutta sallin leffan käyttää niitä. Kun lapsen ja vanhempien välistä draamaa tietoisesti hämmennetään (setämies kömpii vanhempiensa sänkyyn), on entistä tyydyttävämpää aistia aitoa historiaa heidän välillään. Moni löytää samaistumispintaa, eikä tarinan huomaamiseen aivoja tarvita. Kiva. Mutta:

Adam on tv-sarjojen kirjoittaja kuten elokuvan oma kirjoittaja. Asia ei liity mihinkään mitenkään, paitsi jos lähdemme tulkitsemaan herkälle kirjoittajalle ominaisia ajatusprosesseja.

"En jätä leffoja kesken." Yhden jätin. Se ei ollut huono, mutta se paljastui taiteesta kertovaksi taiteeksi, joten päätin katsoa tämän, vaikka tiesin Adamin kirjoittajaksi, koska tätä on kehuttu enemmän ja mitä muuta katsoisin? The Fall Guyn? Arvostelu oli tarkoitus julkaista 5.5. ja sitten 12.5. Laatu ei vaikuta siihen, että taiteesta kertova taide tuntuu samalta kuin 300 sisarpuolivideota etsiessäsi erotiikkaa. Rakastan tulkintoja ja mielleyhtymiä, mutta juuri siksi koen rasittavaksi jo yrityksenkin ajatella taiteilijoista mitään uutta. Taiteilijat - tai: taiteilijapuolet - haistakoon paskan. Arvosana olisi helposti 4 tähteä, jos päähenkilö olisi kukkakauppias.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kingdom of the Plane... The Last Voyage of t... >

Keskustelut (1 viestiä)

RandomSwinger

16.05.2024 klo 13.09 1 tykkää tästä

Olen samaa mieltä, että tämä oli tällainen kolmen tähden perusteos, ei suinkaan viiden tähden transformatiivinen elämys, kuten joissakin piireissä on erehdytty luulemaan. Pelkkä homostelu ja sinänsä herkkä rakkaustarina ei anna tälle ylimääräistä kahta tähteä, vaan kaikkea DEI-tuuttausta tulee arvostella samalla skaalalla kuin muitakin tuotoksia. Joskaan tässä nyt ei varsinaisesti ollut kyse tällaisesta pakotetusta inkluusiosta, vaan päähenkilöiden homoseksuaalisuus oli täysin luonnollinen osa tarinaa. Loppukohtaus oli kyllä ihan herkkä ja biisikin kiva. En ollut sitä aiemmin kuullut.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova