Tuorein sisältö

Metallica : Death Magnetic

J.A. Kaunisto

23.09.2008 klo 23.05 | Luettu: 33203 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Sitten asiaan, josta jokaisella metallisempaa särmää harrastavalla musiikin kuluttajalla on mielipide - Metallican tuore albumi Death Magnetic. Bändin edellinen albumi St. Anger oli pakko tehdä. Vittuuntunut Metallica palautti itsensä elävien kirjoihin, Load ja Reload olivat levyinä lähellä bändin muistokirjoitusta. St. Anger kuuluu tärkeiden levyjen joukkoon, ilman sitä Metallica olisi kaatunut mammuttitautiin - verenohennus tuli kriittiseen aikaan.

Death Magnetic ottaa taka-askelia, bändi ei yritä uudistua vaan tavoitettelee kulta-aikojen fiilistä ja iskukerrointa. Metallinen särmä on korvannut rokkikokeilut, Metallica on niin vihainen kuin sikarikas keski-ikäinen olemus antaa periksi. Metallican jannut ovat hiplanneet ...And Justice For All-albumia ja muistelleet vanhoja hyviä aikoja. Kerrokselliset ja pitkät biisit harrastavat reilusti riffijumppaa ja äkkikäännöksiä. Hetfieldin ääni on mukavan ärhentelevä vaikka miehen tutut maneerit ottavat välillä korvaan. Basisti Trujillo on selvä vahvistus ja miehen työskentely tukevoittaa Metallican yleisilmettä. Hammettin kitarasoolot ovat paikoin kumman haparoivia ja Ulrichin rumpusavotta on kovin yksitotista - pääosassa raskas isku. Rummut ovat tutusti kuuluvassa asemassa.

Osa biiseistä etsii selvästi osumakohtia vanhempaa tuotantoon. The Day That Never Comes kurkottaa Onen suuntaan, The Unforgiven 3 on tosin jo täysin turha tekele. Viisun jatko-osien lämmittely on suorastaan epämiellyttävä ilmestys. Pitkien viisujen väliin sotketaan rajusti riffihölkkää ja lainoja aikaisemmilta vuosilta. Bändi ei aina onnistu vakuuttamaan kuulijaa riffihukkakauran tarpeellisuudesta - saksikäden avulla biisit olisivat tiukemmassa kuosissa. Albumista jää välillä hajanainen ja kuoppainen jälkimaku. Veteraanirokkarit pyrkivät haukkaamaan nuoruuden kakusta liian tukevaa annosta - ruoansulatus ei selviä urakasta ilman ähkyä. Tärkeää on kuitenkin metallisen asenteen esille tuonti, välillä Metallica kuitenkin vaikuttaa coveroivan omia ikihittejään.

Levyarvioita lukiessa on hauska huomata eri biisien osoittautuvan suosikeiksi. Kiekon avaava That Was Just Your Life on tiukinta Metallicaa vuosiin - tykki tehoveivaus. The End Of The Line rauhoittaa viisun keskivaiheilla ja sisältää reilummin riffikokeiluja. Allekirjoittaneen korvissa levyn paras vaihe on biisien Broken, Beat & Scarred, The Day That Never Comes ja All Nightmare Longin aikana. Ensinmainittu kantaa muistumia Pyhästä vihasta, kulmikkaasti alkava vyörytys muuntuu keskitempoiseksi perus-jyräksi. The Day That Never Comes on nostalginen veto. Viisu tavoittelee Master Of Puppets ja ...And Justice For All-albumien hitaasti kehittyvien viisujen tunnelmaa. Monisäikeinen veto ei onnistu tuomaan takaisin vuotta 1985 mutta viisu kasvaa mahtipontiseksi voimannäytöksi. All Nightmare Long lainaa omasta riffipussista mutta biisi on pirun toimiva tekele. Allekirjoittanut pitää myös Cyaniden kulmikkaasta ja moneen suuntaan ryntäävästä ulkoasusta. Instrumentaalipala Suicide & Redemption olisi voinut loppua puolen välin mailipaalulle. My Apocalypse on hieman kaavamaisen ja pakotetun oloinen vanhojen muistelu.

Death Magnetic sisältää reilusti nostalgiaa. Vallankumous on peruutettu mutta Metallica seisoo vahvasti omilla jaloillaan. Albumia ei voi väittää vahvaksi kokonaisuudeksi mutta bändin asenne antaa ymmärtää nälkää olevan vielä jäljellä. Metallica olisi voinut jatkaa Loadin ja Reloadin viitoittamalla tiellä ja vaipua southern rockin kehäraakiksi. St. Angerin avulla löydetyt juuret palauttavat Metallican nimensä mukaiseen ulkomuotoon. Ja niistä soundeista...ne ovat paikoin metallisen rämisevät mutta kuinka moni meistä on hifistejä. Soundeja voi parannella ainakin ostamalla cd-levyn hikisten mp3:n lataamisen sijasta.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Futurama: Moniniskai... Päätalo... >

Keskustelut (14 viestiä)

Forgive_mee_____not

24.09.2008 klo 15.27

Omasta mielestäni levy on ihan kuuntelemisen arvoinen ja siellä muutamia hyviä vetoja. Minulle tuo Unforgiven III on yksi niistä paremmista biiseistä levyltä.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.09.2008 klo 16.29

Tähän pakko kommentoida, että "metalliset" soundit ovat tässä tapauksessa kyllä juuri ja nimenomaan sitä CD-levyä vaivaava ongelma. Lätty on miksattu nk. "loudness warin" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war ) ehdoin, ja monia tämä häiritsee todella paljon. Itseäni ei mitenkään aivan loputtomasti, mutta lukuisilta ihmisiltä on jo kuulunut tuomioita, että muuten nautittava lätty, mutta ei tuollaista tasapaksua rätinää jaksa kuunnella. Ei voi syyttää.

Omasta mielestäni ylivoimaisesti parasta Metallicaa sitten Blackin. Ei mikään MOP tai Black, mutta nautittavaa kyntöä joka tapauksessa.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

24.09.2008 klo 16.45

Rams kirjoitti:

Omasta mielestäni ylivoimaisesti parasta Metallicaa sitten Blackin. Ei mikään MOP tai Black, mutta nautittavaa kyntöä joka tapauksessa.


Ehdottomasti samaa mieltä ja Guitar Herossa levy maistuu vielä paremmalta. Arvostelu oli myös varsin osuva.

Itseäni ei levyn miksaus pahemmin haittaa, mutta minulla onkin vaikkua korvissa.
lainaa
Paairti

Rekisteröitynyt 06.09.2008

24.09.2008 klo 18.56

Mulla on rätissyt joka ikinen Death Magnetic albumi jonka olen ladannut! Ois se levy varmaanki parasta ostaa.
lainaa
Wilsu

Rekisteröitynyt 11.04.2007

24.09.2008 klo 22.36

Mainio levyhän tuo on, ja melko lailla samaa mieltä biiseistä arvostelijan kanssa. Ensimmäiset viisi ovat melkoisen timangia, sitten ote hieman lipsuu, vaikka loppujakin kuuntelee mielellään. Kaipa nämä puolipapat ovat sitten saaneet särmää takaisin, hieno suoritus.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.09.2008 klo 20.28

Kaikki Metallica on huono. Niin tämäkin. Ja tosiaan, mitä testasin, niin on volat kyllä tupattu maksimiin. Turhauttava kuunnella tuommoista.

Paairti: Kyseessä ei ole ongelma minkään musiikkiformaatin kanssa. Tämä on ihan kaupantädin myyvässä levyssäkin.

Se on siis liian kovalla, koska kovalla = Rock ja se on hyvä.

Jonkun mielestä.
lainaa
-A-

26.09.2008 klo 13.36

Hyvä levy siihennähden, ettei enää voi realistisesti ajateltuna odottaa black albumia edeltävän ajan loistomusaa. Tää osoittaa kuitenkin, ettei Metallica ole vielä unohdettu bändi, vaan taitoja hyvään musaan löytyy edelleen.
Omasta mielestäni myös toi Unforgivenin uusien versioiden teko on turhaa... Tuntuu vaan lähinnä pakolliselta täytteeltä levyllä
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

26.09.2008 klo 18.35

Paska bändi ja paska levy. Ei täyden levyn hinnan arvoinen.
lainaa
Arttu

Rekisteröitynyt 23.03.2008

27.09.2008 klo 18.53

Tuo Unforgiven III on imo yksi levyn parhaimpia biisejä.. Kolahti meikäläiseen ihan satasella.. Jos biisin nimi olisi joku eri, niin varmasti olisi erilaiset mielipiteet biisistä, mutta nyt kun se on "jatko-osa" niin se on heti täyttä paskaa..
lainaa
Sami

01.10.2008 klo 14.25 1 tykkää tästä

Erittäin paskasti tuotettu levy äänen laadun osalta.
Tämä ei ole mielipideasia, vaan fakta. Täysin anteeksiantamatonta tämän tason yhtyeeltä.
Musiikillisestikaan ei päästä mihinkään keskivertoa kovemmalle tasolle. Kannattaa tsekata netistä amatöörien miksaamat versiot kappaleista. Kuulostaa paljon, PALJON paremmille kuin levyllä.

Pojot: 2 / 5
lainaa
musHasHi

Rekisteröitynyt 21.08.2007

06.10.2008 klo 17.08

Vihdoinkon, Metallicalta tuli kunnon musaa 17 vuoden jälkeen. Mahtikamaa on kyllä :)
Kaikista biiseistä en kyllä tykänny, mutta kokonaisuutena on kyllä ihan ostettava albumi.

pisteet: 4/5
lainaa
Painkiller

13.10.2008 klo 19.47

Oli kyllä positiivinen yllätys tämä levy. Pidän paljon. Soundit ovat kyllä vähän niin ja näin mutta muuten maistuu!

PS: Arvostelijalle: Mitäs erikoista Metallica on vuonna 1985 tehnyt?
lainaa
foundNirvana

Rekisteröitynyt 21.05.2009

08.11.2009 klo 11.44

Joo-o, hyvähän levy tämä on. Onhan tällä toki tylsiäkin kappaleita mutta enemmän hyviä kuin huonoja. 4/5
lainaa
Lsjdjdjdj

04.11.2016 klo 09.10

Ei oo levyä enkä osta, black album viimeks paras, si mentiin kunnolla metsään ja siellä on pysytty ja pysytäänkin tossa iässä!
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova