Tuorein sisältö

Friday the 13th

Ensi-ilta: 13.02.2009
Genre: Kauhu
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

14.02.2009 klo 00.45 | Luettu: 18473 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Amerikassa kauhuleffojen uusiin versioihin palaa enemmän fyrkkaa kuin oikeisiin kauhuleffoihin. Kerran viidessä vuodessa pieni ihminen jättää protestoimatta. Vai väittääkö joku, että sarjamurhaaja Jason Voorheesin tarina on niin pyhä, ettei siihen sovi koskea?

Ellei joku muista, niin kehitysvammainen Jason hukkui lapsena, kun Crystal Laken leiriä valvovat nuorukaiset nussivat, dokasivat tai jotakin. Äiteellä naksahti. Mamma murhasi muun muassa Kevin Baconin, ennen kuin häneltä tipautettiin pää. Jason... ei sittenkään ollut hukkunut, vaan kasvanut aikuiseksi. Hän jatkoi perheyritystä, kunnes kuoli takuuvarmasti. Salaman ja telekinesian tapaisilla tempuilla hän nousi haudasta yhä uudelleen märäntyneenä superzombiena. Kun armeija räjäytti hänet palasiksi, paljastui, että hän on tosiasiassa demonimato. Jason palautettiin Helvettiin, mutta Freddy Krueger päästi hänet sieltä pois. Jason ymmärrettiin syväjäädyttää... Kun prinssi ruusunen suli vuosisatoja myöhemmin, hän eksyi avaruuteen ja hänestä tuli kyborgi.

Yhdentoista elokuvan jälkeen en, en - en todellakaan tahdo tietää, miten tarina jatkuu. Tahdon edes kerran nähdä Jasonin omana itsenään isolla kankaalla. Uusi, ammattitaidolla tehty Friday the 13th täyttää toiveen. Sarjan faneilla ei ole syytä loukkaantua verisesti, sillä kyseessä ei oikeastaan edes ole uusi versio, vaan jatko-osa, joka sijoittuu aikaan ennen kuin Jasonista tuli koominen zombie. Näemme takaumassa, kuinka Jasonin äiti kuoli, ja näemme jälleen, kuinka Jason nostaa maasta jääkiekkonaamion, mutta tässähän uusinnat sitten olivatkin. Jatkuvuus ei ole ollut sarjan valtteja aiemminkaan, joten kyllä, tämä on jatko- tai väliosa.

Tärkein tai ainoa lisäys mytologiaan on se, että Jason oletettavasti viljelee kannabista. Ryhmä (yli 20 vuotiaita) teinejä saapuu Crystal Laken hylätylle leirille etsimään viljelmää, josta he siis jotenkin ovat kuulleet. Jasonin pilveen ei kosketa! Tissit näytetään, sitten Jason teurastaa teinit vaihtelevilla tavoilla ja sellaisella vimmalla, että katsojankin sydän pumppaa kierroksilla. Seuraavaksi ei nähdä lopputekstejä, sillä tämä oli vasta aloituskohtaus. Kirjaimet Friday the 13th heijastetaan kankaalle kun ne on totisesti ansaittu.

Sittenpä seutuville saapuupi siskoaan etsivä miekkonen, sekä toinen ryhmä nuorukaisia: kiltti tyttö, pikkuporvari, örveltäjä, kaksi paria tissejä ja etnisiä vahvistuksia. Saamme jännittää, ehdimmekö nähdä silikonit ennen kuin ne muuttuvat todella elottomiksi ja suolestetaanko musta mies ensimmäisenä. Hahmot ovat itsesuojeluvaistosta vapaita anaalivaiheeseen jääneitä paviaaneja juuri niin kuin pitääkin. Lukuunottamatta neitseellisiä sankareita, hahmojen ainoa tehtävä on kuolla harrastettuaan jotain tai kaikkea tuhmaa. Puuhat ja puheet naurattavat tasaisin väliajoin ja murhatkin toisinaan, mikä on tarkoituksellista, vaikkei kyseessä komedia olekaan. 90-luku meni pilalle, kun kukaan ei ymmärtänyt, että Scream on parodia, eikä kopioimisen arvoinen viiltelyleffa. Friday the 13th kunnioittaa samoja kliseitä, mutta sisältää oikeasti ilkeää, ennen kaikkea kivuliasta väkivaltaa ja jopa ihan rehellistä pehmopornoa. Tissit on näytettävä ennen penetraatiota. Kuinka vaikeaa perusasian muistaminen voi olla?

Olen pettynyt vain siksi, ettei leffa yritä mitään erityisempää. Ohjaaja Marcus Nispel ohjasi myös The Texas Chain Saw Massacren uuden version eli The Texas Chainsaw Massacren. Chainsaw ei alkuperäisen tasoa edes nyrhinyt, mutta onnistui seisomaan omilla jaloillaan olemalla visuaalisesti mielenkiintoinen; likainen, sairas, kuumeinen. Uusi Friday kuulostaa jännittävältä, näyttää terävältä ja käyttää varjoja ja kuvakulmia tehokkaammin kuin alkuperäiset elokuvat, siis jos puoliksi lahonneiden VHS-kasettien töllötys tekee minusta expertin. Mikään tästä "terävyydestä" ei kuitenkaan jää mieleen kuten Chainsaw'n yleisilme.

Jasonin kunnia on joka tapauksessa palautettu. Leffassa saattaa jopa olla koko sarjan törkein tappo. Jo äijän perusolemuksessa on jotain aidosti häiritsevää ensimmäistä kertaa sitten sen viikonlopun, kun katsoin osat 2-4 ollessani suloinen ja viaton. Yliluonnollisen tehokas erakko käy vielä kauhusta madonsyömään maalivahtiin verrattuna.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kielletty hedelmä... Bolt... >

Keskustelut (9 viestiä)

Animal

Rekisteröitynyt 25.06.2008

14.02.2009 klo 10.18

Elokuvana joo 3tähteä, mutta jos arvostelisin sen vaan sen omassa kategoriassa niin 4puol.
Elokuva kyllä tekee kunniaa alkuperäiselle sarjalle ja Jasonissakin on enemmän tunnetta.
Elokuva on muuten K-18 eikä K-15.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.02.2009 klo 10.31

Oot sää vieläkin suloinen.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.02.2009 klo 11.40

Animal kirjoitti:
Elokuva on muuten K-18 eikä K-15.


Örh. Olet oikeassa, kiitos - korjattu. Muistaakseni tarkistin tämän (muualtakin kuin tuosta trailerista), mutta jokin ajatusvirhe pääsi sittenkin iskemään.
lainaa
Chrisberg

14.02.2009 klo 14.56

Miksi ei Jari-Pee arvostele Milk-elokuvaa? Kävin katsomassa elokuvan enkä juuri löytänyt kritisoitavaa (no sen että lesbot jätettiin elokuvasta käytännössä kokonaan ulos). Tarvitsen näkökulmia ja kritisoitavaa jotta pääsen viisastelemaan elokuvasta tuopin ääressä.
lainaa
Chrisberg

14.02.2009 klo 15.20

Niiin, ja miksi Jari-Pee katsoo ja arvostelee läpisurkeita elokuvia kuten vaikkapa Discomadot. Nimikin kertoo kaiken oleellisen. Tosin raivontäyteinen arvostelu Discomadoista oli mahtavaa antia- ainut anti sinänsä mitä elokuvasta voi edes saada.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.02.2009 klo 15.34

Chrisberg;

Siksi, että olen tuppukylän junttikriitikko, jolla on vain harvoin valinnanvaraa.
lainaa
whacker

Rekisteröitynyt 05.12.2008

14.02.2009 klo 16.17

O.O omigod, tän käyn tsiikaas.
lainaa
dixeijaksakirjautua

14.02.2009 klo 18.03

Must See!

Hyvä alkuvuosi: The Wrestler, Punisher Warzone, Watchmen, tämä, Taken + muutama muu leffa, jotka eivät nyt niminä pompsahda mieleen.
lainaa
Chrisberg

16.02.2009 klo 06.08

"Siksi, että olen tuppukylän junttikriitikko, jolla on vain harvoin valinnanvaraa."

Kiukuttaa vaan suunnattomasti kun tilaa ja vaivaa haaskautuu roskaleffoihin mielenkiintoisten elokuvien sijasta. Sekin veetuttaa kun huomasin etteivät leffat Frost/Nixon ja Gomorra pyöri Lahden Finnkinossa ollenkaan. En ymmärrä sitä alkuunkaan, raha ei voi olla syynä(?) koska kyseiset pätkät ovat hyvin mainostettuja ja arvostettuja leffoja.

No anyways, kiitokset leffa-arvosteluista jokatapauksessa Jari-Pee. Kirjoitat aina mielestäni ytimekkäästi ja hauskasti.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova