Tuorein sisältö

Risto: Sähköhäiriöön

J.A. Kaunisto

27.02.2009 klo 09.57 | Luettu: 9689 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Kotimainen musiikkikenttä haukkoi henkeään Riston edellisen studioalbumin Aurinko Aurinko Plaa Plaa Plaan kanssa. Riston inde/häröily/happokeitos saavutti jopa hitinhajuisia tuoksuja. Sähköhäiriöön ottaa hieman sivuaskelia mutta Riston avohoitorock on edelleen kaukana perinteisestä hittikaavasta. Ristolla on taipumus pyrkiä intiimin herkistelyn kautta lyömään tiskiin sateenkaaren värien levottomimmat sävyt. Sähköhäiriöön on kuin skitsofreniaa sairastavan parempi viikonloppu. Akustisesta uusiofolkista retroillaan hapokkaan 70-luvun tripin kautta sähköisen säriseviin autotallitunnelmiin. Luonnollisesti sympaattisen indiet syntikat johtavat orkesteria. Paikoin meno kuulostaa, kuin Risto olisi hypännyt Röyhkän, Rätön ja Lehtisalon seuraksi Hiekkarannalle. Riston lyriikoissa toistuu Röyhkän säkeitä, kuten myös Peitsamon taattua arkiviisautta.

Risto jaksaa akustista herkistelyä vain parin siivun verran. Albumin nimibiisi olisi kova sana Ison veden uusio-folkpiireissä. Elävä Ihmisjumala on hypnoottinen oikoluenta terävällä säröllä ja kunnon retropotkulla. Ihmisen Kaltainen vertautuu Röyhkän tuotantoon, tosin viisun lopussa rautalankaa viritellään karheasti. Viikkoja kuulostaa hieman itsetarkoituksellisen oudolta indiehumpalta. Onko Paha Uni Jo Päättynyt on albumin virallinen groove-veto, Ihmeauto Kittin suuntana on Riston aivojen sisämaailma - ei avaudu. Putoan Kaivossa herkistelee koko levyn edestä.

Riston tuoretta albumia voi pitää joko hajanaisena tai monipuolisena. Allekirjoittanut kallistuu moniselitteisen tulkinnan puolelle. Albumista ei välttämättä saa kokonaiskuvaa ensimmäisellä vierailulla. Risto kuitenkin välttelee helppoja ratkaisuja. Sovituksiin on säädetty armottomia koukutuksia ja indiehapuilukin kuulostaa vahvasti harkitulta rikokselta. Albumilla on "vaaran tuntua" - mopo saattaa koska tahansa lähteä lopullisesti käsistä. Risto ansaitsee lyriikoista jälleen erityishehkutukset. Vaikka vokaalit jäävät hieman taustalle, konsonanttien kuuntelu kannattaa ja palkitsee. Sähköhäiriöön ei ole Riston paras mutta vaikeuskerroin on riittävän korkealla ja mitäänsanomaton on kaukana Riston ulosannista. Jos Risto onnistuu ärsyttämään, sekin on merkittävämpää kuin satojen listalevyjen hampaaton rahankeruu.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Che - sankari... Lamb Of God - Wrath... >

Keskustelut (3 viestiä)

Pentti

27.02.2009 klo 16.07

niin ihanan muodikasta
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.03.2009 klo 22.13

Tämä levy on alkanut ajan kanssa toimia paremmin. Edellistä plattaa on tullut soitettua vaikka kuinka, ja nyt jo tämän levyn pari ekaa biisiä ovat päivittäistä kuuntelukalustoa... ehkä joskus koko levykin.

lainaa
Sami

30.03.2009 klo 12.32

Äänestä Riston musavideota: laita s-postilla viesti "Muuvi 9 Risto" osoitteeseen musiikki-tv@yle.fi. http://pop.yle.fi/aanestysohjeet
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova