Tuorein sisältö

Amorphis: Skyforger

J.A. Kaunisto

15.06.2009 klo 21.50 | Luettu: 11984 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Pasi Koskisen jättäessä Amorphis-leirin allekirjoittanut laski yhtyeen sammuneiden tähtien joukkoon. Kuitenkin, vuonna 2009 bändi tekee yhden uransa parhaista albumeista. Skyforger jatkaa vahvasti Silent Watersin jalanjäljissä, tosin tuoreella levyllä hiotaan puolen albumin verran silkkaa täydellisyyttä. Kohtalokas ja alavireinen taivallus on saanut lisää selkeyttä ja tietynlaista herkkyyttä. Joku voi väittää bändin pehmentyneen. Kieltämättä albumin alkupuoli sujuu ainakin bändin vanhempaan tuotantoon verrattuna jopa hittihakuisesti. Skyforgerin neljä ensimmäistä siivua asettuvat kuitenkin vaivatta Amorphis-helmien joukkoon, kuka uskaltaa väittää muuta!

Sampo, Silver Bride, From The Heaven Of My Heart ja Sky Is Mine ovat suorastaan häkellyttävän korkeatasoista ja tarttuvaa jälkeä. Amorphis on hionut tyylinsä hämmästyttävän kirkkaaksi näkemykseksi. Vaikka biiseissä on leikittelevää keveyttä, pohjoisen alakulo kouraisee syvältä. Majestic Beast rikkoo harmonian ja örkkimurinalla vahvistettu raskasrock vaihtaa silmään suuremman vaihteen. My Sun kuuluu myös ehdottomasti onnistujien joukkoon. Vaikka materiaalin taso ei merkittävästi putoa, loppulevyn viisut jäävät aloitusnelikon kirkkaana loistavan tähteyden varjoon. Biisijärjestys kuitenkin tukee albumin dynamiikkaa, fiilistelyjen jatkoksi tarjotaan nopeampaa turpasaunaa. Myös progressivinen puoli saa tilaa vaikuttaa.

Skyforger on mietitty, hallittu ja tasapainoinen - sekä riittävän vahvoilla nuolenkärjillä terästetty. Tomi Joutsen on löytänyt ääneensä lisää koskettavaa tulkintaa. Bändi soittaa ja säveltää vapautuneesti ja kadehdittavan varmasti. Linja on lyöty lukkoon ja siihen uskotaan. Mieleen nousee vain kysymys seuraavan albumin linjasta. Amorphis on pyörittänyt kolmen albumin verran tasalaatuista uraputkea, jonka komea huipentuma on nimeltään Skyforger. Yllätysmomentti pitää löytää osaksi seuraavaa albumia. Uutuudesta riittää kuitenkin iloa vielä vuosiksi.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Synecdoche, New York... Tieto... >

Keskustelut (2 viestiä)

Janezky

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.06.2009 klo 15.02

Tavallaan Amorphis on muuttanut tyyliään hiukan "pehmeämpään" suuntaan, mutta selvästi uusi suuntima on osoittautunut oikeaksi, sillä Silent Waters ja Skyforger ovat Amorphiksen parhaimmistoa. Silent Waters oli vuoden 2007 paras albumi (IMO). Aivan kuten arvostelijakin, itsekin luulin Koskisen lähdön olevan merkittävä menetys yhtyeelle, mutta toisin kävi. Joutsen on hienosti täyttänyt Koskisen saappaat, jopa tuonut mukaan omat saappaansa, koska Koskisen saappaat olivat hänelle liian pienet. Viimeisten kahden albumin ansiosta Amorphis on noussut yhdestä suosikkibändeistäni, kyllä ne jätkät vaan osaa!
lainaa
Vista

Rekisteröitynyt 11.08.2007

21.06.2009 klo 17.29

Uutena Amorphis fanina diggailen levystä aivan kybällä, vielä tarvis hommata ne Joutsenen vanhemmat levyt. Sopivan rentouttavaa ja örinät tuo hyvin lisäpotkua mukaan, suosittelen! Kohokohdat - From the Heaven of My Heart ja Skyforger.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova