Tuorein sisältö

Kristian Meurman: Galaksi

J.A. Kaunisto

23.06.2009 klo 00.44 | Luettu: 11901 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Kristian Meurman jatkaa kolmannella albumillaan tiellä, joka vertautuu vahvasti Idols-kanssakilpailija Jani Wickholmin valitsemaan linjaan. Osaava nuori mies on reilusti kevyemmän tien kulkija, iskelmärock ja tunnelmalliset balladihehkutukset sujuvat Meurmanilta sujuvasti. Kun biisinsorvaustaitoa löytyy omasta taskusta, uran avaimet ovat pitkälti miehen omissa käsissä. Albumi on suoraa jatkoa Meurmanin edelliseen rieskaan, varmuus linjan jatkumisesta on sen suurin uutinen. Aikuiseen makuun sovitettu ja tuotettu albumi on yllätyksetön, mutta myös ammattitaitoinen ja harkittu kokonaisuus. Radio Nova ja Iskelmäradio kiittävät.

Sinkkunakin julkaistu Tummat syvät veet ja Vanha sielu luisuvat ruikuttamisen puolelle - Meurman synkistelee turhankin ranteet auki -fiilareissa. Biiseissä on kuitenkin kertosäkeiden kohdalla ideaa. Poikkikadun seireeni on reilummin rock, vaikka tuotanto painaa skebaosaston mahdollisimman munattomaksi. Jäätiköt sulaa unohtaa synkistelyn ja tekstissä sivutaan päivänpolttavaa aihetta. Joku muu on reilusti pop ja tutunoloinen kertosäe koukuttaa. Janvier on pakollinen ranskankielinen viihdepala, tosin Meurmanin ääni sopii tunnelmaan luontevasti. Tyttö Ratanakirissä kulkee yhä valoisammalle tielle, letkeä nytkyttely sytyttää auringon taivaalle - tosin lyriikat kompuroivat kovin alleviivaavasti. Albumin nimibiisi on ehdottomasti levyn parasta kolmannesta, kaunis balladi on ilmiselvä pikkuhitti.

Meurmanin tuore levy ei rokkihemmolle näytä kuin vaisua poppiviisuilua. Kristianin kohderyhmä löytynee kevyemmän linjan harrastajista. Jos Kristian saa tasaisesti muutamia listamenestyjiä, miehelle voi povata pitkää muusikon uraa. Meurmanin esittämän musiikin suhteen ikävuosien kertyminen ei ole huono asia, vaan uskottavuutta lisäävä tekijä. Tärkeintä on kuitenkin, että Kristian seisoo pystypäin valitsemallaan tiellä. Mies ei yritä miellyttämisen ja rahan vuoksi vetää pakkorokkia, vaan tekee itsensä näköistä uraa. Muutaman vuoden kuluttua Kristian voisi tarttua Loirin tuotantoon - mies muistetaan edelleenkin mahtavasta Lapin kesä -tulkinnastaan.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Kauhea kankkunen... Transformers: Kaatun... >

Keskustelut (5 viestiä)

Pupias

24.06.2009 klo 12.57

Kiitos arviosta, J.A. Kaunisto. Olen Meurmanin bändin basisti (vahvasti siis mukana levyllä soittaen useita soittimia) ja moinen hieman tarkempaa tutustumista osoittava arvio lämmittää mieltä, koska jotkut toimittajat/kriitikot selvästi käyvät levyt läpi pintaa raapaisten. Positiivisia fiiliksiä luo myös se, että tuot esille sekä hyviä että huonoja puolia eikä tekstistäsi huuda tarve kertoa "typerille kuluttajille", "miten asiat oikeasti ovat", vaan jostain syystä koin heti, että kirjoitat omia näkemyksiäsi ja mielipiteitäsi. Lisää tämän tason arvioita, niin Suomen journalismilla on toivoa. :)
Meurmanin bändin jonkinlaisena pomona katson oikeudekseni kirjoittaa pariin tomittajan mainitsemaan asiaan kommentin: viittaus tuotantoon "Poikkikadun seireeni" kitaroiden kohdalla on hyvin totta mutta tiedoksi kaikille, että tuottaja Meurman olisi kappaleesta mieluusti hieman rokimman tuottanut mutta levy-yhtiö jarrutteli - ja ehkä aiheesta, sillä näin biisi istuu kokonaisuuteen paremmin. "Janvier" ei ole pakollinen ranskankielinen viihdepala, vaan se koettiin sopivaksi kokonaisuuteen. Biisi on alun perin tehty ranskaksi eikä tuntunut luontevalta sitä suomentaa, vaikka sitäkin mietittiin - juuri siksi, ettei näitä oletuksia "ranskakiintiöstä" tulisi. :)
lainaa
Matara

24.06.2009 klo 15.47

Hei samaa mieltä arvostelun laadusta. Tällaista asiallista ja analyyttista tekstiä toivoisi musiikkikritiikkien sisältävän. Valitettavasti tilanne on ihan jotain muuta ja kritiikkien todellinen tarkoitus on lähinnä osoittaa, että kritisoija on siis tosi khuuul. Harvoin niistä muuta sisältöä löytää. En itse ole Meurmanin musiikin ystävä ja kuulun niihin, joihin Lapin kesä ei kyllä iskenyt. Näistä makukysymyksistä huolimatta luen paljon mieluummin asiallisia arvioita myös Meurmanin lätyistä, kuin typeryyksiä, joille ristiriitainen muusikkopersoona on helppoa ruokaa.
lainaa
Säästöjumpula

25.06.2009 klo 01.57

Hienoa, Matara! "Tapasinkin" Sinut äsken toisella keskusteluforumilla! :)
lainaa
mustekala

28.06.2009 klo 10.44

Kieltämättä on suoraselkäistä, että tekee rehellisesti musiikkia tavallisille tallaajille yrittämättä miellyttää kriitikoita, toisia muusikoita tai nirppanokkaisia musiikkisnobeja. Vaikuttaa siltä, että Kristian tekee omia biisejään vilpittömässä hengessä, koska haluaa esittää niitä ja sanoa niillä sanottavansa. Kristianilla on komea persoonallinen lauluääni, ja jos hän tyytyisi esittämään taitavien hittinikkarien väsäämiä rakkauslauluja, menestys nousisi varmasti aivan eri tasolle.
lainaa
harppuuna

29.06.2009 klo 22.41

Oliko arvostelijan mielestä kyseinen musiikki "roskelmaa" ;)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova