Tuorein sisältö

Surrogates - sijaisrobotit

Ensi-ilta: 02.10.2009
Genre: Sci-fi, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

05.10.2009 klo 14.15 | Luettu: 15450 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Bruce Willis on yhä vedossa, tai ainakin vanhuksen viriiliys pistää silmään muuten vetelässä filmissä. Surrogates - sijaisrobotit on hätäisesti luonnosteltuun lähitulevaisuuteen sijoittuva rikosmysteeri, jossa on hieman irrallista toimintaa ja tehosteilta näyttäviä tehosteita. Autot eivät lennä, mutta niin on tekniikka kehittynyt, että käytännössä kaikilla on varaa hankkia sijaisrobotti. Tuoleissa makoillen ihmiset ohjailevat seksikkäitä ja muodikkaita sijaisia, joiden kautta on mahdollista elää ja tuntea lähes luonnollisesti. Valitettavasti joku on katsonut The Matrixin ja pari muuta keinoelämäelokuvaa ja keksinyt keinon, jonka myötä virtuaaliminän vioittuminen johtaa käyttäjänkin kuolemaan.

Willis on kyttä. Murhien ei pitäisi olla enää mahdollisia, mutta voi pahkeinen. Action-figuurilta näyttävä johtohahmo epäilee, että kaiken takana ovat biologiset ihmiset, nuo tätä nykyä slummeissa (kaatopaikalla) majailevat punkerot ja pultsarit, joita johtaa rastapäinen profeetta (Ving Rhames). Tarina on tietenkin monimutkaisempi. Kyttä ei itsekään arvosta muovista elämää kovin korkealle. Rakkaus vaimoon on tallella, mutta autuus on käytännön arjesta kadonnut.

Willis näyttelee sekä sliipattua terminaattoria että kulahtanutta ja väsynyttä ikäistään miestä. Tämä on paitsi elokuvan paras puoli, myös koomisin. Surrogatesin maalaama kuva tulevaisuudesta on se sama, joka löytyy kehnoista draamoista ja komedioista. Toisin sanoen, siinä ei ole mitään erikoista, että kaikki näyttävät nuorilta, muodikkailta ja meikatuilta amerikkalaisessa elokuvassa. Vasta se paljastus tekee tästä tieteisfiktiota, että muovi-ihmisten takana on oikeita ihmisiä.

Juhlimista ei ole tarinassa eikä toteutuksessa. Leffa kestää 90 minuuttia, muttei käyttäydy kuin tiiviin viihdepaketin arvolle sopii. Heti kättelyssä informaatiota kaadetaan ämpäristä ja harvemmin juoni jatkossakaan tapahtumien kautta etenee. Selittely on tyhjää sanahelinää, sillä tarina on hyvin yksinkertainen, eikä perusideaa käytetä muutenkaan hyväksi. Okei, sijaisrobotit ovat mahdollisia. Mitä tämä tarkoittaa, miten tämä toimii? Ihmiset eivät ole mitä he näyttävät olevan. Mitä muuta? Ei mitään? Sijaisrobottien pyörittämä yhteiskunta on emoidea, jonka pitäisi poikia niin paljon pienempiä ideoita, että ei muuta kuin valitaan parhaat päältä. Surrogates esittelee maailman, jossa on robottien latauspisteitä ja siinähän se melkein olikin. Jos Ridge Forrester nukahtaisi toisinaan puhelinkoppiin, Kauniit & rohkeat kertoisi samasta maailmasta.

Toki keinoelämäleffa hieman piikittelee modernia kulttuuria. Jokainen kerrottu juttu nähtiin osuvampana, hauskempana ja ennen kaikkea anarkistisempana versiona pari viikkoa sitten Gamerissa. Surrogatesin esikuva lienee I, Robot päätellen samantyylisestä tarinasta, tunnelmista ja siitä, että James Cromwell näyttelee molemmissa robottisuunnittelijaa. Kenties mallia olisi kannattanut ottaa Schwarzenegger-pläjäyksestä Kuudes päivä. Tieteisfiktion ei tarvitse olla syvällistä tai edes loogista: viihdykettä voi rakennella kivan perusidean ja karisman ympärille. Jaarittelu on kuolemansynti.

Willis ansaitsee teokselle toisen tähden. Suorituksessa on rehellisyyttä. Hahmon yksityiselämää käsittelevä materiaali toimii luontevammin kuin varsinainen tarina. Ohjaaja Jonathan Mostowin osakkeet eivät tällä nouse. Henkilökohtaisesti en ole vihainen Mostow'n Terminator 3: Konikapinan johdosta, sillä hauskempaa ja tyylikkäämpää Terminator-parodiaa en kehtaisi pyytää. Surrogates tuntuu olevan olemassa vain, koska kuusi vuotta taukoa pitäneen ohjaajan joku edellinenkin robottileffa tienasi käteistä. Surrogates perustuu sarjakuvaan, mutta yhtä hyvin se voisi perustua serviettiin, johon käsikirjoittaja luonnosteli synopsiksen ranskanperunalla. Tuotantoon ei ole uhrattu ajatusta eikä sydäntä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Wolver - The Boy Who... Europe - Last Look A... >

Keskustelut (7 viestiä)

stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

05.10.2009 klo 16.43

Hö. :/

Bruselle kunnon leffoja haluan.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

05.10.2009 klo 22.01

Kävin katsomassa. LEffa olisi voinut olla parempi, mutta myös huomattavasti huonompi. Antaisin 3/5. En nyt jaksa tarkempaa analyysia.
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

06.10.2009 klo 18.39

Onko tuo "actionfigure" willis oikeasti noin nuorekkaan näköinen vai tehosteita vaan tarpeeksi läträtty naamalle? Trailerin perusteella kyllä kiinnostaa eli pitää joskus katsastaa.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.10.2009 klo 19.03

"Jos Ridge Forrester nukahtaisi toisinaan puhelinkoppiin, Kauniit & rohkeat kertoisi samasta maailmasta." :D
lainaa
Zarsky

Rekisteröitynyt 08.08.2007

11.10.2009 klo 11.59

Ihan ok, ei mitään mullistavaa. 3/5.
lainaa
jeah

14.10.2009 klo 00.06

Ihme että sai näinkin hyvät arvostelut... kävin viime viikonloppuna katsomassa ja hui helvetti kun en ole pitkään aikaan ole katsonut näin huonoa elokuvaa... No onneksi kohta katsomaan Paskiaiset toisen kerran. Kadutti metrossa takaisinpäin tullessa kun en nukkunut elokuvan aikana jolloin olisin ollut paljon virkeämpi loppuillan.
lainaa
Turvekylpy

23.12.2009 klo 23.06

Olen jeahin kanssa täysin samaa mieltä; aivan uskomatonta jöötiä koko pätkä! Huhhuh. Harvoin olen 2000-luvulla näin huonoa pätkää nähnyt.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova