Tuorein sisältö

The Final Destination 3D

Ensi-ilta: 23.10.2009
Genre: Kauhu
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

21.10.2009 klo 19.20 | Luettu: 17951 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ellei joku kykene sitä nimestä päättelemään, The Final Destination 3D on Final Destination -sarjan neljäs osa. Tällä kertaa ryhmä nuoria kuolee onnettomuudessa Nascar-kisoissa. Haaveri on vain unta, mutta uneksija huomaa heti, että todellisuus alkaa noudatella unikuvia pelottavan tarkasti. Nuoret poistuvat katsomosta ennen aitoa onnettomuutta. Kuolevaisten ei ole tarkoitus tietää kohtalostaan etukäteen - joten kuolemanenkeli Jukka Rönkönen on tyrinyt jälleen! Rönkösen on nyt otettava nuoret hengiltä siinä järjestyksessä, kun näiden oli alunperinkin määrä kuolla. Tai näin minä nämä leffat tulkitsen.

"Kuolema" tai "Kohtalo" (tai "J. Rönkönen") ei koskaan manifestoidu fyysiseksi olennoksi. Yhtä kaikki jokin voima järjestää outoja onnettomuuksia nuorten päänmenoksi. Joskus, kuten tämän episodin loppuhuipennuksessa, on selvää, että päähenkilö joutuu mittelemään voimiaan ajattelevan joskin aineettoman olevaisuuden kanssa. Minulla on huomattavasti hauskempaa, kun ajattelen että kaasuhellan hanaa kääntää ja auton jarruja sabotoi renttuenkeli Rönkönen (joka näyttää mielikuvituksessani Vesku Loirilta). "Se oli aika paha, eikö juu?" kysyy Rönkönen uhriltaan Taivaan porteilla räjäytettyään tältä pään irti pullollisella hyttyssuihketta - ja Jeesustakin naurattaa! Final Destinationit ovat ainakin melkein kristillisiä kauhuelokuvia. Hyväksy kohtalosi.

Mutta ei jämähdetä sanaan elokuva. The Final Destination 3D on elämys; huvipuistoajelu. Scar 3D ja My Bloody Valentine 3D olivat minulle pettymyksiä, mutta tällä kertaa tunsin saavani kyytiä. Olen kyllästynyt siihen, että noin jokaisen 3D-elokuvan ohjaaja mainostaa etukäteen, kuinka hän tahtoo antaa teokselleen syvyyttä, eikä vain halvasti ampua tehosteita päin pläsiä. On kai tuo ihan fiksu asenne - paitsi etten ainakaan minä suomalainen juntti ole vielä nähnyt semmoista "halpaa kikkailua", vaan lähes yksinomaan "kypsää nykyaikaista 3D:tä". Myös The Final Destination 3D:ssä on tehokas syvyysvaikutelma, mutta lisäksi kaikkea tuubaa ammutaan jatkuvasti katsojan naamaan suorastaan provosoivasti. Booyah! Tätä lisää. 3D voi olla roskakauhun pelastus, kunhan leffoissa irrotellaan.

Nascarin aikana pelkäsin saavani päänsärkyä, mutta silmät ja mieli tottuivat nopeasti ja tuomitsivat tämän kohtalaisen hallituksi kokonaisuudeksi teknisenä suorituksena. Muun muassa autopesulakohtaus on jopa komea 3D:n ansiosta. Raa'at onnettomuudet eivät ole sarjan villeimpiä (itse Quentin Tarantino on kehunut kakkososan autokolaria) ja tietokonetehosteet ovat usein silmiinpistäviä. Verilöylyssä kuitenkin on energiaa, mistä huolimatta 3D ei nyrjäyttänyt karsastavia silmiäni. Scar 3D nyrjäytti ja vieläpä ilman minkääntasoista vauhtia. Siitä jopa nautin, että jos tahdon katsoa ylipäätänsä kohti valkokangasta, katse on tietoisesti tarkennettava johonkin. Tämä auttaa keskittymään tapahtumiin, pääsemään mukaan meininkiin, vaikka tarina on niin kaavamainen, että normaalisti nukahtaisin. Shokkikauhu on alkukantainen nautinto. My Bloody Valentine 3D oli niin hidas, että shokit lähinnä tuuppasivat hereille. Tässä tapauksessa tarinaa on niin vähän ja hilpeää tsäbädäbää niin paljon, että nukkua ei ehdi.

Ilman kolmatta ulottuvuutta tähtiarvosana olisi luultavasti yksi ja puoli. The Final Destination 3D:n tarinankerronnalliset saavutukset ovat tasan ne, että leffa on lyhyt ja se koostuu lähinnä onnettomuuksista. Hahmot ja tarina ovat herttaisen yhdentekeviä ja lähes suoraan lainassa aiemmista osista. Itseironiaa ja mustaa huumoria, joka on huumoria, löytyy jonkin verran. Sellaiset repliikit kuin "muistatko viimeöisen uneni?" ja "olen yrittänyt tappaa itseäni koko päivän" eivät tunnu virallisilta vitseiltä, mutta aivan sama, tällainen tökeryys nauratti vielä kotimatkallakin. Tarinaa kaipaavien on parasta katsoa jotain pelottavampaa, kuten uutiset. Joka ainoassa destinaatiossa hahmot pieraisevat tyhjästä ajatuksen, että kohtaloa voi huijata, ja se, että he hokevat tätä alusta loppuun, on olevinaan se tarina - näin myös tässä erässä.

Kun The Final Destination 3D lakkaa pyörimästä asianmukaisissa elokuvateattereissa, arvostelu ei ole enää voimassa.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Häpeäpaalu... KISS - Sonic Boom... >

Keskustelut (9 viestiä)

GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

22.10.2009 klo 02.06

Nyt täytyy kyllä kysyä että onko Land Of The Lostista koskaan tulossa arvostelua? Eikö sitä pyöri teattereissa sielläpäin?
lainaa
Norman

22.10.2009 klo 08.50

Joo se on aivan paska. Piste.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.10.2009 klo 09.56

GEN_esis kirjoitti:
onko Land Of The Lostista koskaan tulossa arvostelua? Eikö sitä pyöri teattereissa sielläpäin?


Ei pyöri. Jotkut väittävät sitä omaperäiseksi, joten harkitsen arvostelua kotivideon aikoihin.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.10.2009 klo 10.36

3D-elokuvia en oo vielä käynyt katsomassa, joten olis ehkä jo aika kokea yks semmoinen. Tämä vois olla ihan kiva, kun aiemmat Final Destinationit ovat olleet ihan kivaa TV-viihdettä. Mutten tiedä sitten raaskisko elokuvalipusta maksaa... Ehkä odottelen vielä että tulee joku parempi 3D-leffa. Köh, Avatar, köh.
lainaa
MICMAC69

24.10.2009 klo 01.30

oon nähny the final destination 4 jo, et se on ihan katottava leffa mut jos multa kysytään ni the final destination 3 on paras : D
lainaa
Juhza

Rekisteröitynyt 02.12.2007

26.10.2009 klo 16.53

Semmonen kysymys tähän väliin että voiko 3D-leffoja katsoa ilman noita 3D-laseja, näyttääkö tyhmältä? Tämä leffa meinaan kiinnostaa, muttei kuitenkaan leffalipun verta.... 8)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.10.2009 klo 00.42 1 tykkää tästä

Juhza kirjoitti:
Semmonen kysymys tähän väliin että voiko 3D-leffoja katsoa ilman noita 3D-laseja?


Ei.

Mutta leffoja voi katsoa yhdellä silmällä lasit päässä, jolloin leffa näyttää normaalilta 2D:ltä (joskin vähän tummemmalta).
lainaa
oki9955

Rekisteröitynyt 11.05.2009

27.10.2009 klo 17.21

Jari-Pee kirjoitti:
Juhza kirjoitti:
Semmonen kysymys tähän väliin että voiko 3D-leffoja katsoa ilman noita 3D-laseja?


Ei.

Mutta leffoja voi katsoa yhdellä silmällä lasit päässä, jolloin leffa näyttää normaalilta 2D:ltä (joskin vähän tummemmalta).
Itseasiassa kaikille 3D leffoille jotka on tullut DVD:lle on tullut kaksi levyä mukaan jossa toisessa on 3D versio ja toisessa tavallinen. Epileptikoiden hyväksi. Eli kyllä voi.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.12.2009 klo 12.22

oki9955 kirjoitti:
Itseasiassa kaikille 3D leffoille jotka on tullut DVD:lle on tullut kaksi levyä mukaan jossa toisessa on 3D versio ja toisessa tavallinen. Epileptikoiden hyväksi. Eli kyllä voi.


Niin, aivan oikein. Jos 3D-leffasta tehdään 2D-versio, tämä 2D-versio totta tosiaan on 2D-versio.
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova