Tuorein sisältö

Black Dynamite

Ensi-ilta: 16.04.2010
Genre: Komedia, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

17.04.2010 klo 19.00 | Luettu: 12439 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Toivottavasti kansalla on yhtä kivaa vajaalla 30 miljoonalla dollarilla tehtailtujen teosten Zombieland ja Kick-Ass parissa, kuin minulla oli vajaalla 3 miljoonalla askarrellun paskafilmin Black Dynamite äärellä. Tämä on super-küül ja täynnä kung-fuu: Black Dynamite on lähes yhtä kova kuin surkuhupaisimmat näkemäni viritelmät 70-luvulta. Michael Jai White tulkitsee sumppia synkempää ja tujumpaa karpaasia, joka ei aio sitä villaisella painaa, kun veli murhataan ja orpolapsiin (joilla ei ole vanhempia) pumpataan heroiinia ja markkinoille tuodaan valtion siunaamaa viinaa, jolla on sivuvaikutuksia. Black Dynamite on miesten mies, nekrujen nekru, joka hakkaa kenet vaan ja tyydyttää kolme horoa samoilla vedoilla. Kun CIA pelkää, että kadut lainehtivat pian verestä, Black Dynamite vaatii syyllisten nimet ja lupaa tehdä vain lätäkön.

Black Dynamite koostuu tunnista muikeutta, vartista täytemateriaalia ja lopputeksteistä. Kun nolojen kakkaelokuvien ominaisuuksista tehdään entistä kornimpia ja koominen ajoitus pelittää, tahallinenkin huonous käy huumorista. Tekele on riittävän älytön sopiakseen känniporukalle, mutta onpa se shittiä myös leffanörtille, joka tahtoo silmä tarkkana bongata yksityiskohtia. Puoliväliä lähestyttäessä vauhti vähenee, mutta lopulta juoni vedetään överiksi. Jutut edustavat yläasteikäisen kypsyystasoa. Se on fiksua, että tärkeintä ajatusta kunnioitetaan loppuun saakka: tällaisten on tarkoitus vakuuttaa mustille, että he ovat valkoisten sortoa vastaan taistelevia viriileitä kovanaamoja, kuten James Bondin on tarkoitus valehdella briteille, etteivät he ole teetä lutkuttavia hepsankeikkoja.

Black Dynamite tuntuu aidosti rakastavan pilkkaamiaan filmejä. Tämä ei ole Austin Powers, tämä ei ole Kung Pow, eikä varsinkaan mikään Movie Movie. Black Dynamiten taito on siinä, että se näyttää 70-luvun halpatuotannolta, vaikka se on tuore sellainen. Kalleimpia kohtauksia ei tällä budjetilla nikkaroitu, vaan toisinaan näyttelijät on liimattu arkistokuvan päälle. Leikkauksessa on tökeryyttä pikantisti. Toisinaan näyttää siltä, kuin näyttelijän moka olisi vahingossa päätynyt lopulliseen versioon. Äänitehosteiden, ylimageen musiikin ja kaikuvan hokeman "Dynamite, Dynamite" käyttö on ensin hauskaa, sitten mölinä alkaa ärsyttää ja sitten vitsi toimii taas. Dialogiin ja lyriikoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Black Dynamite saa sovinismin näyttämään hyvältä. Kulmakunnan sankari on hyvää pataa kimaltelevien sutenöörien kanssa, kunhan ne eivät huumeita diilaa. Dynamite köyrii jakorasioita ja tarvitsee noin kaksi repliikkiä, jotta pakollinen pihtari antautuu. Tissejä nähdään, mutta ainahan leffa voisi uljaamminkin irroitella: jos Dynamiten viimeisen valloituksen ryntäät olisi saatu heilumaan vaikka lopputekstien taustalle, en vaatisi enempää. Michael Jai White on käytännössä silmänruokaa muillekin kuin tissitelineille, onhan tällaisista klassisesti pumpatuista toimintakorstoista nykyään pulaa. Leffassa on energiaa, seksuaalista energiaa, liioitellusta väkivallasta värisevää energiaa, poliittisesta epäkorrektiudesta kumpuavaa energiaa, energiaa.

Kenties Black Dynamite on taide-elokuva? Hölmöimmissäkin roskafilmeissä on tylsiä hitaita kohtauksia. Ehkä Black Dynamite tämän tiedostaen tahtoo olla ihan oikeasti huono huono huonous? Tuo ajatus ei varsinaisesti ole parodiaa elokuva-arvosteluista, esitetäänhän arvosteluissa oikeastikin sellaisia väittämiä kuin "Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa on vahva feministinen tarina", mitä se ei taatusti ole. En ole vähään aikaan komedialle näin nauranut. Siitä kiitokset, mutta omat ongelmansa leffalla on. Katsoin tämän toistamiseen ja vaikka bongasin uusia vitsejä, moni juttu tuntui jo teennäiseltä, kun järkytys oli ohi. Ennen muuta Black Dynamite on liian lyhyt. Lopun käänteistä olisi pitänyt saada vartti lisää legendaa aikaiseksi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kick-Ass... Date Night... >

Keskustelut (6 viestiä)

Kraton

Rekisteröitynyt 14.12.2007

18.04.2010 klo 12.57

Michael Jai White on TOP3 suosikkinäyttelijöissä ja kun elokuva sai vielä hyvät arvostelut, niin pakkohan tämä on katsoa :)
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

18.04.2010 klo 17.46

J-P tulkitsee tunnot leffan ääreltä. Loistava niin äijäporukalla kuin ihtekseen katsottuna.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

19.04.2010 klo 09.46

Katselulistalle menee, etenkin kun soundtrack on trailerin perusteella mainio. Shaftin, Superflyn ja talvisodan hengessä!
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

20.04.2010 klo 15.41

Hemmetti kun tekisi mieli katsastaa tämä, mutta kun ei näy Porissa.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

20.04.2010 klo 23.52

DVD:llähän tämä jo löytyy. Voisit J-P muuten aina mainita arvostelussa että onko kysessä valkokangas tai DVD versio tai jotain.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

22.04.2010 klo 17.52

Tämä on kyllä niin pakko katsoa jossain vaiheessa. :D
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova