Tuorein sisältö

Shrek ja ikuinen onni

Ensi-ilta: 09.07.2010
Genre: Animaatio, Fantasia, Komedia, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

09.07.2010 klo 15.30 | Luettu: 18191 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vaihda tarinankertoja, ja kaikesta, mikä tarinan pinnan alla kyti ja sen kerronnassa päti, katoaa puolet. Tällä viikolla tästä faneja muistuttavat sekä Predators että Shrek ja ikuinen onni (Shrek Forever After).

Disney oli animaation ensimmäisen vuosisadan diktaattori. 2001 Shrek hyökkäsi Disneyn karkkityyliä vastaan piereskellen ja ivallisia kommentteja heitellen. Suosio oli suunnaton; minäkin ostin leluja ja pussilakanasetin. Kritiikillä ja ruikuttamisella on se ero, että kritisoijalla on esittää vaihtoehto. Shrek 1 ja 2 esittävät, että prinsessa ei välttämättä ole täydellinen itsekään, joten hän saattaa olla onnellisempi örkin kuin prinssi uljaan kanssa. Fanit pitävät tästä, lapsisellaisia ilahduttavat vilkkuvat värit ja aikuiset tykkäävät viittauksista ja pikkutuhmista vitseistä. Shrek kolmas päätteli, että hitaamminkin vilkkuvat värit ovat huumoria ja looginen tapa viedä vertauskuvallista puolta eteenpäin on tehdä örkkipariskunnasta taviksia. Shrek 1 ja 2 ovat aikuisten satuja. Shrek kolmas on draama elämän etenemisen sietämättömästä tympeydestä. Shrek 4 on satu, mutta tällä kertaa siihen Disney-tyyliin.

Arvasin oikein edellisessä arvostelussa, että Shrekistä tulee lopulta tympääntynyt välinpitämätön alkoholisti kuten naapurin Reijosta. Vaikka kaikki on hyvin, Shrek kaipaa poikamiesvuosiaan, joina hössöttäjät kiersivät hänet kaukaa. Vedettyään lärvit Shrek tekee elämänsä virheen kirjoittamalla nimensä kieron Tittelintuuren paperiin. Tittelintuure lupaa Shrekille päivän mittaisen fantasian, jossa Shrek on taas pelätty örkki. Vastineeksi Shrekin on luovuttava toisesta elinpäivästään. Tittelintuure valitsee päivän, jona Shrek syntyi, täten pyyhkien pois Shrekin koko olemassaolon. Shrek toki saa ne sovitut 24 tuntia ennen lopullista katoamista. Luomassaan vaihtoehtotodellisuudessa Tittelintuure on juoninut itsensä kuninkaaksi. Kukaan ei tunne Shrekiä.

Tarina-aihio on tuttu. Tarinassa on suoraksi vedettyjä mutkia. Käsikirjoitus on silti sarjan vahvin. Osassa 1 Fiona kellistää ryövärit Matrix-potkulla? Vastaavia vitsejä on Mitäs me spartalaisissa. Osassa 2 sarjaan tahdotaan tuoda uusi vakiohahmo? Viiden sekunnin tappelun jälkeen Shrek päättää, että no niin, nyt Saapasjalkakissa on sellainen. Muistelin, että osassa 3 on fiksujakin juttuja? Muistin väärin: ne hetket löytyvät kakkosesta. Ensimmäiset osat ovat omaperäisempiä ja anarkistisella tavalla reippaampia ja hauskempia kuin nelonen, mutta vastaavasti nelonen sarjan ainoana episodina edustaa hallittua ja tasapainoista tarinankerrontaa. Shrek 4 on kevyt kohellusversio klassikosta Ihmeellinen on elämä, mutta toisaalta tähän päähenkilöön voivat samaistua muutkin kuin hyveelliset jeesukset. Toisin kuin viimeksi, se tuntuu hyvältä idealta, että Shrek rinnastetaan juoppoon äkäiseen perusjunttiin.

Jatkumo vedetään vessasta alas, mutta entäs sitten? Osasta 2 lähtien Aasin ja Lohikäärmeen rakkaustarina on tuottanut ongelmia: Lohikäärme on niin iso, että hänet on sensuroitava tekosyillä. Tämä on jäävuoren huippu ongelmista, joita tuhannen turhan käänteen saippuaooppera on itselleen kehitellyt. Shrek 4 putsaa pöydän. Sitten se antaa Shrekille huvittavan ja sympaattisen tavoitteen. Shrekillä ei ole sosiaalisia kykyjä, mutta hänen on vongattava rakkauden suudelmaa Fionalta. Vaihtoehto-Fiona ei jaksanut passiivisena odotella prinssiä lukitussa tornissa, joten hänestä on tullut örkkien määrätietoinen johtaja. Shrek 4:stä on löydettävissä lukuisia tällaisia, selkeitä, fiksuja piikkejä elämän ilmiöitä kohtaan, mutta sanoma tulee satumaisuuden ehdoilla. Huumoria, toimintaa ja mielikuvitusta piisaa. Tutut turhan monilukuiset sivuhahmot vilahtelevat nopeissa irtovitseissä kuten niiden arvolle sopii.

Myös Shrek 4 viittaa pop-kulttuuriin ja parodioi satuja, myös Shrek 4 on pikkutuhma, mutta ei ahkerammin, kuin 90-luvun käsinpiirretyt Disney-elokuvat. Niiden ja tämän tärkeintä yleisöä ovat alta kymmenvuotiaat. Shrek 4 ei ota riskejä eikä kohahduta eikä tarjoa mitään uutta. Monet jotka eivät välitä animaatioista, ovat repeilleet, kun Pinokkio paljastuu ristiinpukeutujaksi ja niin edelleen. Jos nämä ihmiset inhosivat osaa 3, tuskin he palvovat nelostakaan. Minun mielestäni WALL-E on tasan ainoa Pixar-hahmo, joka on yhtä sympaattinen kuin Shrek ja Fiona. Kuinka usein Shrek ja Fiona voivat pussata söpösti ja ihanasti ja liikuttavasti täsmälleen samalla tavalla kopioiden huipennusta Disneyn Kaunottaresta ja hirviöstä? Ilmeisesti ainakin kolmesti. Shrek ja ikuinen onni ei ole hieno elokuva, mutta se on erinomaisen asiallista asiakaspalvelua osalle asiakkaista.

Allekirjoittanut koki suomeksi dubatun version, eikä ollut tästä pahoillaan. 3D-efekti ajaa asiansa tarjoamatta mitään erityisen elämyksellistä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Predators... Knight and Day... >

Keskustelut (9 viestiä)

Jere

09.07.2010 klo 21.43

Jari oot Huono arvioimaan ! Sul ei oo minkää tyyliist leffa makuu mee ja kuole !
lainaa
Daymar

Rekisteröitynyt 13.12.2007

10.07.2010 klo 01.15

Mielipiteesä kullakin...
lainaa
rek_on_paska

10.07.2010 klo 13.44

Shrek ja ikuinen paska. En voinut edes ykkösosaa katsoa loppuun. Niin nolo, häpeallinen ja kliseinen. Animaatioiden irvikuva.
lainaa
Hound_

11.07.2010 klo 12.18 1 tykkää tästä

Shrek on parasta aikuisille tarjottavaa animaatiota. Onneksi saivat 4:n osan toimimaan ja nostivat tasoa aivan älyttömästi. 4 tähteä sanon minä!!
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.07.2010 klo 10.51

Ykkösen katoin joskus tenavana ja hyvä oli. Muista oon kuullut että ihan paskoja.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

13.07.2010 klo 12.01

Execta kirjoitti:
Ykkösen katoin joskus tenavana ja hyvä oli. Muista oon kuullut että ihan paskoja.
Jees, ykkönen oli todella hyvä. Kakkosen kävin katsomassa koska kuvittelin senkin olevan hyvä, mutta osoittautui ihan paskaksi. Kolmosta en edes vaivatunut enää menemään katsomaan koska ykkösen taika oli kadonnut jo toisessa osassa.

Nelonen on osoittautunut etäisesti kiinnostavaksi, mutta arvosteluiden perusteella ei silti kovin kummoinen ole. Taitaa jäädä näkemättä tämäkin.
lainaa
Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

16.07.2010 klo 06.34

Jere kirjoitti:
Jari oot Huono arvioimaan ! Sul ei oo minkää tyyliist leffa makuu mee ja kuole !

Älä ota tota Peltosta niin vakavasti silloin kun se anto Avatarille 5 tähteä niin en ainakaan itse ole ottanut miestä enää vakavissani. Meidät erottaa Peltosesta aivan selvästi jokin erilainen tapa nauttia ja katsoa leffaa. onko se sitten hyvä vai huono asia no tässä meidän asiassa se taitaa olla se jälkimmäinen.
lainaa
Drangna

26.07.2010 klo 08.12

Ei tota kyllä pystyis Suomi-dubein kuunteleen, alkuperäiskaarti on aivan hemmetin kova...Myers, Banderas, Murphy jnejne
lainaa
oki9955

Rekisteröitynyt 11.05.2009

12.08.2010 klo 19.43

Jere kirjoitti:
Jari oot Huono arvioimaan ! Sul ei oo minkää tyyliist leffa makuu mee ja kuole !
t: Jere 11.v
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova