Tuorein sisältö

Friikkisirkus: Vampyyrin oppipoika

Ensi-ilta: 07.07.2010
Genre: Fantasia, Kauhu, Komedia
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

19.07.2010 klo 23.00 | Luettu: 23508 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vampyyrit eivät voi muuttua lepakoiksi, koska semmoinen on hevonkukkua, selittää kiltti vampyyri, joka röyhtäilee tainnuttavaa kaasua ja erittää kirkasta sateenkaarivahaa liikkuessaan nopeasti.

Friikkisirkus: Vampyyrin oppipoika (Cirque du Freak: The Vampire's Assistant) auttaa vampyyreja vakiinnuttamaan maineensa nukkaisten satusetien suosikkitemppuna. Kutsu vampyyriksi taikovaa, siivekästä saamelaista, niin et joudu keksimään sille syntytarinaa. Vampyyreja typerämpiä aiheita tarinalle ovat ainakin ennustukset ja kohtalot. Kerro tarina ennustelevista vampyyreistä, ja yritä olla katu-uskottava ja sikamakee, niin ansaitset tulla poistetuksi ihmisten geenipoolista. Friikkisirkus ei yritä olla cool, joten se tavallaan on. Katsojalta vaaditaan tietynsorttista huumorintajua.

John C. Reilly on joviaali punkero, jolla on tyhmät, mutta lempeät ja miellyttävät kasvot. Hänelle on sutaistu pörrökampaus. Hän näyttelee satoja vuosia vanhaa vampyyria, joka seurustelee parrakkaan Salma Hayekin kanssa. He asuvat friikkisirkuksessa, jota johtaa isopäinen Ken Watanabe. Sirkuksen väkeä ovat myös rupsahtaneet tontut, 80-luvulta karannut ihmissusi ja Wolverine-voimilla varustettu Jane Krakowski, joka tarjoaa ruumiinosiaan syötäväksi. Willem Dafoe viuhahtaa maisemissa Gomez & Fester Addamsin kadonneena homoveljenä. Tarinan Saatana-hahmo, eli sellainen juonikas, hyväkäytöksinen ja sulavasanainen herrasmies, on ulkoisilta ominaisuuksiltaan hikoileva punkero. Friikkien elämään kuuluu huumoria ja kekseliäitä, öklöttäviä yksityiskohtia. Valitettavasti elokuva ei kerro heistä.

Olipa kerran 16-vuotias hikipinko. Sillä oli tylsä hyvä elämä. Sen kaverilla ei ollut. Onnekkaalla pojalla ei ole syytä ryhtyä päähenkilöksi, mutta onneton poika ja onnekkaan itsensä typeryys tekevät hänestä sellaisen. Pojat ajautuvat keskelle maagisia tapahtumia, kuten sotaennustuksia, taikasontaa ja pimpelipom. Pojissa ei ole muuta mainitsemisen arvoista. Kumpikin näyttelijä on täydellisen mitäänsanomaton. Twilight-sarjan Bella Swania sentään panettaa. Himokkuus on luonteenpiirre. Nämä pojat kuuluvat videopeliin: Mario voisi poksauttaa heidät tiilestä ja tallata päälle.

Jos unohdetaan pikkuasiat, kuten päähenkilöt ja kliseinen tarina, Friikkisirkus on melko mainio leffa. Chris Weitz on ohjannut hengettömät fantasiaelokuvat Kultainen kompassi ja Twilight - Uusikuu. Hänen veljensä ja entinen työtoverinsa Paul Weitz tuntuu oikeasti tietävän mitä hän on tekemässä. Mitä Paul on tekemässä? Sekavaa typerää roskaa. Friikkisirkus ei ole parodia, mutta sillä on reippaasti pilkettä silmäkulmassa. Tällainen leffa ei voi kiehtoa älyä, mutta tällainen voi viihdyttää. Tämä näyttää hyvältä oudot valotehosteet mukaanlaskien. Huvittavia friikkejä on vähintään tusina. Reillyn hahmo on se hyvin tuntemamme, kokenut, toimintakohtauksiin osallistuva, luotettu oppi-isä, mutta yleensä tätä hahmoa näyttelee Hollywoodin kiiltokuvapoika, eikä keski-ikäinen peruna. Parrakas nainenkin huvittuu, kun Reilly murehtii ikuisen nuoruutensa taakkaa.

12-osaisen kirjasarjan ensimmäiset kolme nidettä tiivistetään vajaaseen kahteen tuntiin. En välittänyt siitä miten tarina jatkuu edes tätä kokiessani, mutta katsoisin jatko-osan vaikka vain oppiakseni, mitä hikipunkero ajaa takaa. Jatko-osaa ei tietenkään ole tulossa. Tällaiset "saagan ensimmäiset episodit" floppaavat lähes aina. Koko bisnesmalli on typerä. Jos Friikkisirkus riisuttaisiin varsinaisesta mytologiastaan ja tilalle pultattaisiin yksinkertaisempi perusjuoni, teos saattaisi painia samassa sarjassa kuin Gremlins ja Kuka pelkää noitia. Se on aivan oma juttunsa, kun leffa on selkeästi lapsille suunnattu, mutta aivan liian pelottava lapsille - kakaroiden on saatava painajaisensa jostakin. Huomasin usein toivovani, että päähenkilöpojat olisivat noin 12-vuotiaita.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Agora... Pepe Ahlqvist - Näil... >

Keskustelut (12 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.07.2010 klo 11.10

Milloin luvassa Inceptionin arvostelua?
lainaa
kukkaro

20.07.2010 klo 12.37

Toivon, että JTP pistää sitten mahdollisimman spoileri-vapaan arvostelun. Semi-pimennossa olen elellyt leffan suhteen ja olisi kiva kokea kaikki vasta teatterissa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.07.2010 klo 12.51

Torstaina luvassa mahdollisimman spoileri-vapaana.
lainaa
Punkero

20.07.2010 klo 14.21

Täyttä kakkaa tääki leffa, koska ei noudata melkein ollenkaan kirjojen juonta... Hävettäää :(
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

20.07.2010 klo 19.22

Osaan jo ennustaa että JP antaa inceptionille 5 tähteä. Ihan vaan koska hitler.
lainaa
Nöpänöö

21.07.2010 klo 13.34

Kuten odottaakin sai, olivat jenkit pilanneet elokuvan täysin. Hahmot eivät edes muistuttaneet kirjan hahmoja, ohjaaja ottikin aivan liikaa omia vapauksiaan ja teki elokuvasta tunnistettamattoman sekasikiön. Darren Shan/Friikkisirkus ansaitsisi paljon enemmän, mutta ei, Twilight syö kaiken. :
lainaa
tollot_konsolipojut

21.07.2010 klo 16.35

rambokala kirjoitti:
Osaan jo ennustaa että JP antaa inceptionille 5 tähteä. Ihan vaan koska hitler.


Mene takas sinne naurunappulaan.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.07.2010 klo 22.05

Ennustus: Inception 4/5 tähteä.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

22.07.2010 klo 14.28

tollot_konsolipojut kirjoitti:
rambokala kirjoitti:
Osaan jo ennustaa että JP antaa inceptionille 5 tähteä. Ihan vaan koska hitler.


Mene takas sinne naurunappulaan.


Takaisin uuniin, juutalainen. :D
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

22.07.2010 klo 15.30

Mirr5 kirjoitti:
tollot_konsolipojut kirjoitti:
[quote nick="rambokala"]Osaan jo ennustaa että JP antaa inceptionille 5 tähteä. Ihan vaan koska hitler.


Mene takas sinne naurunappulaan.

Hm, naurunappulaan? Enpä ole kyllä koko paikkaan uhrannut kuin 2 kommenttia, saatikka sitten käynyt ko. sivulla aikoihin. 0.o
lainaa
Talya

17.02.2011 klo 19.50

Vittu vähän läppä toi alku teksti... siis John C. Reilly on punkero... hikipunkero xD oikeesti hiuka repesin ku luin tota tesktii :D
lainaa
kökköä

13.01.2012 klo 22.04

ei vastaa yhtään kirjan juonta! pilattu hyvä kirja sarja tekemällä siitä paska elokuva
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova