Tuorein sisältö

After.Life

Ensi-ilta: 13.08.2010
Genre: Draama, Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

16.08.2010 klo 21.21 | Luettu: 28366 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tuskin juhlisin, jos joku ajaisi suutuspäissään kuolemankolarin yritettyäni kosia häntä. Jos heräisin ruumishuoneelta, tuskin ilahtuisin, jos ruhoani räpeltävä herra sanoisi lempeästi "I see dead people". Ja mitä tämä tekisi mielenterveydelle? Mitä jos osaisit puhua kuolleille ja kuolleet pitäisivät sinua syypäänä tilaansa? Miten kuolleiden käsittely yleensäkin kehittää luonnetta? Anna (Christina Ricci) ei saata uskoa, että hän on kummitus. Ruhojen meikkaaja Deacon (Liam Neeson) on vakuutteluissaan uskottavampi kuin Haley Joel Osment ja Whoopi Goldberg yhteensä, mutta Anna olisi tavannut mieluummin Pyhän Pietarin. Annan kuolemaan ei voi uskoa edes poikaystävä Paul (Justin Long), joka viinan ja vihan ohella hakee lohtua salaliittoteorioista. Kolme asianomaista ja kolme lajityyppiä - kauhu, trilleri, draama - kohtaavat toisensa Agnieszka Wojtowicz-Vosloon esikoisohjauksessa After.Life.

After.Life kertoo luopumisesta, mutta on asia erikseen, kertooko se ihmisistä, jotka eivät osaa luopua, vai ihmisistä, jotka ovat luovuttaneet. Hautajaisiin on kolme päivää. Annan on päästettävä irti maanpäällisestä ennen multaa. Peter Jacksonin megamunauksessa Oma taivas välitilaan jumittunut viaton tyttö pomppi innoissaan tehostesotkun keskellä ja joskus ohimennen muisti mainita, että hän on tosi katkera. Anna on kiintoisampi tuttavuus, sillä hän ei ollut miellyttävä eläessään ja fiksummalta asenteella hän olisi välttynyt kolariltakin. Onko kuolema muuta kuin helpotus heille, jotka elävät päin helvettiä? Riippumatta muusta sisällöstä, tämän kliseisen kysymyksen elokuva esittää omaperäisesti.

Kuvakerronta mukailee säpsähdyttäviä kauhujännäreitä. Wojtowicz-Vosloo tuskin vakuuttaisi näillä tempuilla, mikäli After.Life olisi toiminnallista perusroskaa, eikä pääpiirtein vähäeleinen keskusteluelokuva. Jos dialogi ei mieleen jäävää sorttia ole, tunnelma on. Teoksen tärkeimpiä voimavaroja on Neeson, joka aluksi vaikuttaa vetävän vakioroolinsa, jossa hän tietää kaiken kaikesta. Juuri siksi, että Neeson puhuu paljon, usvaisen äänenkäytön aistikkuus ehtii pureutua luihin ja ytimiin. Hahmo on outo. Oikeasti: hautausurakoitsija parsii ruumiita työkseen!

En tahdo nähdä ruumiita uutisissa, en muumioita Tieteen kuvalehdessä. Fiktiivisyydestä huolimatta siinäkin on liikaa patologiaa meikäläiselle, kun suurilla seksikkäillä silmillä siunattu Ricci viettää huomattavan osan elokuvasta alasti, vaikka heti alussa erikseen huomautetaan, että Annan ruumis on alkanut lahota.

Alastomuus ja kuolema synnyttävät reaktioita, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa. Tietyllä pienellä kohtauksella After.Life myöntää yrittävänsä nekrofiilistellä iljettävästi. Ihon alle mennään toisiaan tukevilla tavoilla. Alussa esiteltävän ihmissuhteen tulehtuneisuudessa ja Longin vuodattamissa kyyneleissä on jotain hyvin vilpitöntä. Mikäli olen ymmärtänyt oikein väittämän, jolla internetin vihatuin kriitikko Armond White perustelee kaikkia kummastuttavat tuomionsa, tärkeintä elokuvissa on juuri se, mitä ne kertovat elämästä ihmisen kokemana, ei juonen uskottavuus eikä tekninen taituruus. Mestarilliset draamat tyyliin Todd Solondzin Onni voivat olla samaan aikaan iljettäviä ja katkeransuloisia - korkealentoiset jännärit yltävät samaan hieman harvemmin. Entäs sitten, jos tarinassa on useampi logiikkavirhe.

Kuudes aisti on mainio lastenelokuva, joka kestää useamman katselukerran johtuen tarkkaan harkituista visuaalisista yksityiskohdista ja huolimatta ajoittaisesta sortumisesta pikkunäppäryyteen. Aikuisille - enkä tarkoita täysi-ikäisiä - suunnattu After.Life saavuttaa vastaavia väreitä. Tätä en kuitenkaan kokenut niinkään tarinaelokuvana, kuin makaaberina tunnelmointina ja ajatusleikkinä. After.Life on jännittävä, liikuttava ja kaupan päälle iskevästi rajattu elokuva huomioiden, että aihe on niinkin laaja kuin ihmisen suhde elämään ja kuolemaan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Expendables... Killers... >

Keskustelut (15 viestiä)

rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

16.08.2010 klo 22.30

Perhanan Liam Neeson, aina kun avaat turpasi, mieleen pongahtaa Fallout 3. : ()
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.08.2010 klo 22.33

Ricci viettää huomattavan osan elokuvasta alasti. Sold.
lainaa
Heimdall

Rekisteröitynyt 04.07.2007

16.08.2010 klo 23.21

Liam Neeson on ehkä meikäläisen kaikkien aikojen suosikkinäyttelijä. Tähän lisättynä leffan kiehtova idea = 100 % varmasti tulee hommattua hyllyyn.
lainaa
Chrisberg

Rekisteröitynyt 16.02.2009

16.08.2010 klo 23.45

Katsoin juuri Happinessin. Koin usein että siinä mässäillään iljettävyydellä laskelmoidusti, niin että katsoja sen huomaa. Hyvä elokuva silti, tietenkin. Kiinnostava tämä elokuva...Tykkäisin kyllä että tässä elokuvassa pomppisi alasti vaikkapa Justin Long. Herkkänä, lahoavana, isosilmäisenä mutta ah niin viekoittelevasti ja alasti. Se seksikäs vaara! Hautausurakoitsija voisi olla Helen Mirren. Tehkää uusiksi tuo.
lainaa
jej

17.08.2010 klo 12.31

Miten must tuntuu et Liam Neeson on vähintään joka toises elokuvassa mikä tehään?
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

17.08.2010 klo 13.58

jej kirjoitti:
Miten must tuntuu et Liam Neeson on vähintään joka toises elokuvassa mikä tehään?

Nolan North -efekti. No, enpä oikeastaan tiedä, kun tulee niin vähän katsottua elokuvia tai TV:tä. Tosin tämä kuulostaa melko kiinnostavalta.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.08.2010 klo 14.50

Christina Ricci. MMMmmm... Kannattaa katsella myös Black Snake Moan, kuva kuvalta.
lainaa
Hound_

17.08.2010 klo 21.55

Tää oli kyllä niiiin roskaa kun olla ja voi. 1/5 tähteä. Tuo 1 tähtikin tulee vain Christina Riccin paljaista rinnoista, ja niihinkin kyllästyy pian.

Sinänsä juonen tynkä oli han kiinnostava mutta meikäläiseen ei nöin hidastempoiset leffat iske.
lainaa
Heimdall

Rekisteröitynyt 04.07.2007

18.08.2010 klo 00.01

jej kirjoitti:
Miten must tuntuu et Liam Neeson on vähintään joka toises elokuvassa mikä tehään?

No aika keskiverto toi leffamäärä sillä on ollut. Viimesen kolmen vuoden aikana kymmenen leffaa, joista 3 äänirooleja.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

18.08.2010 klo 00.12

En jaksa lukea enää _yhtään_ tämän Jari P:n "arvosteluja".. Mikään niistä ei kerro mitään itse elokuvasta. Pitää varmaan mennä jonnekin runokerhoon, että ymmärrän.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

18.08.2010 klo 00.37

Vaikuttaa mielenkiintoiselta elokuvalta. Pitää pistää listalle johonkin jotta sen muistaa hakea alennusmyynnistä viimeistään sitten jossain vaiheessa... Alkanut noi pelit vähän tympimään niin olen alkanut katsomaan enemmän elokuvia, lähinnä venäläisiä, japanilaisia ja ranskalaisia. :P
lainaa
Mausis

18.08.2010 klo 04.30 1 tykkää tästä

Slobber kirjoitti:
En jaksa lukea enää _yhtään_ tämän Jari P:n "arvosteluja".. Mikään niistä ei kerro mitään itse elokuvasta. Pitää varmaan mennä jonnekin runokerhoon, että ymmärrän.


Mitä siitä elokuvasta pitäisi kertoa?

Juonen saat luettua imdb:sta, finnkinon sivuilta, tai dvd:n takakannesta.
Kuvakulmilla, lähikuvilla, erikoistehosteilla tai muilla tuotantoon liittyvillä asioilla voidaan määrittää elokuvan teknisen toteutuksen onnistuminen, mutta ei sitä, onko elokuva hyvä.

Itse pidän näistä JTP:n arvosteluista juurikin siksi, että ne pohtivat minkälaisia tunteita ja ajatuksia elokuva herättää.
lainaa
Riccielää

19.08.2010 klo 01.09

Liam Neeson kusetti hienosti Christina Ricciä kuolleeks.
Ja lopuks hautaa elävältä.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

20.08.2010 klo 20.10

SPOILERI!
Riccielää kirjoitti:
Liam Neeson kusetti hienosti Christina Ricciä kuolleeks. Ja lopuks hautaa elävältä.
Tulipa juuri leffa katsottua ja täytyy sanoa, että itsekin päädyin monta kertaa leffan aikana siihen, että Hautausurakoitsija on hullu ja hän hautaa ihmisiä elävältä ja luulin jo selvittäneeni mikä leffan idea on. Koskaan tähän ei kuitenkaan leffan aikana saada täyttä varmuutta. Vihjataan kumpaankin suuntaan ja lopulta jätetään asia sen verran auki ettei ihan satavarma voi olla miten asia loppupelissä on. Tämä oli omasta mielestäni leffan paras puoli. Hienoa, mutta NIIN ärsyttävää omalla tavallaan.
lainaa
Trololololooo

22.08.2010 klo 15.53

Kuraa koko leffa viimeiseen minuuttiin asti.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova