Tuorein sisältö

Leffalista #17: Christopher "Meh" Nolan

Jari Tapani Peltonen

24.07.2012 klo 13.00 | Luettu: 25129 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kivahkoja & klassikohkoja.
Christopher Nolan on kelpo ohjaaja, jonka töistä olen perinteisesti pitänyt hieman vähemmän kuin enemmistö. Päätin ennen Yön ritarin paluuta joko ylistää herran kehitystä, tai keskittyä hutilyönteihin, riippuen reaktiostani. Reaktio oli valitettavasti: meh.

Jokainen mainittava teos on vähintään kolmen tähden tavaraa. Juonipaljastuksia esiintyy.

Following


Nolanin hahmoilla on kaksi ulottuvuutta: tarve tehdä jotakin ja näyttelijän naama. Viihdeleffoissa tämä toimii, mutta rikkaammat hahmot pukisivat Nolanin kunnianhimoista, näennäisrealistista tyyliä. Olisi tökeröä vihjailla, että Nolanin itsensä päästä puuttuu jotakin, mutta houkuttelevaa se on, koska:

Nolanin esikoisen Following päähenkilö seurailee ihmisiä, koska hän on kirjoittaja. Hän uskoo oppivansa jotakin ihmisistä tarkkaillessaan heitä etäältä, tapaamatta heitä. Jos tämä tyyppi kirjoittaisi Batman-leffan, siinä luultavasti tilattaisiin postimyynnistä lepakkonaamarin osia ja niin päin pois.


Memento


Kohtausten järjestys on käännetty, koska mysteeriä ratkovan sankarin muistiin ei tartu mitään. Villi idea on toteutettu fiksusti. Päähenkilö on itsepetoksella toimiva kone. Tässä olikin Nolan pähkinänkuoressa.

Menestyikö M. Night Shyamalanin läpimurto Kuudes aisti kaksikymmentä kertaa Nolanin läpimurtoa paremmin tunnetumman tähden, paremman mainoskampanjan tai yksinkertaisemman tarinan vuoksi? Ehkä, mutta ehkä siinäkin on perää, että kuutosaistin ja Unbreakablen inhimillisyyden vuoksi se oli Shyamalan eikä Nolan, jota kutsuttiin "seuraavaksi Spielbergiksi" tai "Hitchcockiksi" vuosituhannen vaihteessa.


Insomnia


Eurodekkarien uudet versiot: MEH.

Toki Nolan taikoo hupia. On jylhää maisemaa ja näkemyksellisiä pieniä silauksia ja psykologista peliä hyvien näyttelijöiden välillä. Jos leffan on tarkoitus olla oikeasti hyvä, vaikka loppuratkaisun tilalla on taas pyssyttelyä syrjäisessä mökissä, soittakaa David Fincherille.


Batman Begins


Näitä hetkiä inhoan eniten Nolanin uralla:

Isi on tyyni, täydellinen kasvattaja. Hän suojelee Bruce-pojan egoa puhumalla palkintovaimolleen palturia. "Uskottavan" ja "onnellisen" perheen kimppuun hyökkää varas. Ota rahaa, sanoo isi. Kameramies sekoaa! Pam! Isi ammuttiin! (Ja äiti, ihan sama.) Voi ei, kamalaa! Ei kun kaikki onkin ok, kuiskaa kuoleva asperger-isi tyynesti. Älä pelkää. Tämä on vain lihasvamma, sanoi musta ritari eräässä Monty Pythonin klassikossa.


The Prestige


Mutkikas taikurifilmi britticharmilla ja henkilökohtaisilla panoksilla muuttuu tieteistarinaksi. Miksi nyökyttelen hyväksyvästi kuin sämpylää haukattuani, vaikka tämän pitäisi olla vuoden 2005 parasta parhautta? Rakkaus teoriassa on keskeinen teema, mutta kuten Hugh Jackmanin hahmo lopussa suoraan sanoo, työ on pääasia riitaisille taikureille. Nolanilla on neljä lasta, mikä todistaa hänen tavanneen vaimonsa ainakin neljä kertaa, ja sen, että hänellä on kivekset ja penis tai pipetti.


Inception


Taktinen agenttiseikkailu unien sisällä on entistä pöhkömpi idea, jonka käsittely kuivan hillitysti johtaa näennäisen kypsään ja uskottavaan, eli ainutlaatuiseen lopputulokseen. Kiitos Nolan, että olet olemassa. Uskomatonta kuitenkin miten tietokonemainen unimaailma voi olla jopa Matrixiin verrattuna. Näkeekö Nolan unia, vai onko hän lukenut niistä tietosanakirjasta?


Yön ritarin paluu


Pahis luo poikkeustilan pommeilla. Hän paljastaa, että poliisipäällikkö on puhunut puppua. Hän yllyttää kaupunkilaisia kapinoimaan. Anarkia syntyy. Jännää. (Oikeasti.)

Syvemmät merkitykset jäävät hämäriksi. Mitä poikkeustila tarkoittaa miljoonille tavallisille ihmisille? Miten he reagoivat konnan puheisiin ja miksi? Pelkääkö joku? Välittääkö kukaan poliisipäällikön valheesta ja jos välittää, niin miksi? Minkälaiset ovat tunnelmat tunnelissa, jonne useimmat kytät jumiutuivat? Keitä ovat ne kaikki, jotka lopussa ryntäävät uhmakkaasti poliisiarmeijaa vastaan? "Roistojako"? Ettäkö Siwan ryöstäjä, leffojen laiton lataaja, mafiapsykopaatti ja pedofiili perustavat yhdessä Mad Max -version hunniarmeijasta, jos joku pyytää? Ja mihin katosi elokuvan ainoa inhimillinen hahmo Alfred?

Yön ritarin paluu on Nolanin luonnostelluin tarina, mikä on huolestuttavaa mm. Shyamalanin taantumisen muistaen. Aukot ovat täytettävissä mielikuvituksella, kyllä, mutta kun aukkoja on 78, se on katsoja, joka ansaitsee Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #16: Tiss... Kesän laitekasa... >

Keskustelut (20 viestiä)

MitäHäh

24.07.2012 klo 13.09

Hetkinen... listan alussa sanot kaikkien listattujen leffojen olevan korkeintaan kolmen tähden saavutuksia, mutta Inception sai arvostelussa neljä ja puoli tähteä.
lainaa
piipaa

24.07.2012 klo 13.13 1 tykkää tästä

Kannattaakohan tämmösiä kirjotella jos ei kerta kyseisen herran tuotoksista pidä, mietinpä vain.
lainaa
Nii

24.07.2012 klo 13.14 8 tykkää tästä

MitäHäh kirjoitti:
Hetkinen... listan alussa sanot kaikkien listattujen leffojen olevan korkeintaan kolmen tähden saavutuksia, mutta Inception sai arvostelussa neljä ja puoli tähteä.


Lue uusiksi. VÄHINTÄÄN, ei korkeintaan.
lainaa
assburger

24.07.2012 klo 13.17 1 tykkää tästä

No mikä helvetti tämänki tarkoitus nyt oli? Contrarian bullshit.
lainaa
njipo

24.07.2012 klo 13.21 1 tykkää tästä

Olen perusajatukselta kanssasi samaa mieltä mutta esimerkkisi olivat kovin huonoja sekä *köh* lapsellisesti ilmaistuja. EMMÄ PAHALLA...
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

24.07.2012 klo 13.53 7 tykkää tästä

piipaa kirjoitti:
Kannattaakohan tämmösiä kirjotella jos ei kerta kyseisen herran tuotoksista pidä, mietinpä vain.


Mitä helvettiä? Millä perustelet tällaista argumenttia?
lainaa
Silli

24.07.2012 klo 13.57 2 tykkää tästä

Tämä kirjoittaja yrittää olla ns. "cooli kritisoija". Ainoa mitä tuosta kirjoitetusta tekstistä sai oli päänsäryn kaikkien ihme sämpylähaukkausten maininnoissa.
lainaa
deaq

24.07.2012 klo 13.59 2 tykkää tästä

Lueskelin tuossa nuita sun aikasempiakin juttuja, täyttä paskaa. Mee kunnon töihin tai keksi parempaa
lainaa
Batman

24.07.2012 klo 14.21 2 tykkää tästä

Nolan on kyllä yksi tämän hetken parhaimmista ohjaajista. Yhtäkään huonoa leffaa ei mies ole tehnyt. Mutta kyllä niistä elokuvista silti huonojakin puolia löytyy, kun niitä etsii, ja kriitikolle tämä oikeus suotakoon.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.07.2012 klo 14.27 5 tykkää tästä

Internet pyörii valituksen voimalla.

Kyllähän aikakauslehdissä voi olla kolumneja ajankohtaisista aiheista, mutta internetissä ei saisi olla? Yhden miehen mielipide Nolanin tuotannosta tuskin hetkauttaa ohjaajan kovimpia faneja, eikä tässä oltu edes kovin negatiivisia.

Tulipa koettua montakin 'ai niin, tämäkin oli Nolanin' -hetkeä.
lainaa
Lassi86

24.07.2012 klo 14.29

Kirjoittaja voisi opetella pilkkusäännöt.
lainaa
brainslug

24.07.2012 klo 14.33 7 tykkää tästä

Kommenteissa on aistittavissa lievää Nolan-fanien peppukipeyttä. Siis näiden 13-v "elokuvafanien" jotka oikeasti luulevat Nolanin olevan paras ohjaaja ikinä. Jatkakaa jatkakaa.. ;>
lainaa
JatkaSamaaRataa

24.07.2012 klo 15.08 5 tykkää tästä

Nolan-fanit veti herneen nenäänsä :D Itseäni en tuohon joukkoon lue vaikka pidänkin Nolanin Batman elokuvista. Ne eivät kuitenkaan ole täydellisiä.

Nää Jarin jutut on kyllä parhautta. Ehdottomasti lisää näitä! Etenkin tykkään näistä "sämpylänhaukkauksista" sun muista.
lainaa
Hoohoo

24.07.2012 klo 16.51

Vittu en tajua näitä JP:n artikkeleita. Nolan on silmissäni ihan hyvä ohjaaja, mitä nyt Inception oli sekava paska. Uusin Batman oli ihan hyvä puutteineen, ei pärjää keskimmäiselle osalle.
lainaa
pekka-eric

24.07.2012 klo 18.59 1 tykkää tästä

taas kerran mukahauska -artikkeli, kettu mitä pandaa tää tuhnu kirjoittelee
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

24.07.2012 klo 20.35 2 tykkää tästä

Mirr5 kirjoitti:
piipaa kirjoitti:
Kannattaakohan tämmösiä kirjotella jos ei kerta kyseisen herran tuotoksista pidä, mietinpä vain.


Mitä helvettiä? Millä perustelet tällaista argumenttia?

Hahah, pojan peppukipeys loistaa mailien päähän. Itse koen näistä peppukipeistä suurta tyydytystä kun yrittävät todistella maailmalle Nolanin olevan se suurin ohjaaja.
lainaa
Penaqua

Rekisteröitynyt 22.11.2009

24.07.2012 klo 21.35 3 tykkää tästä

Jos Christopher Nolan olisi suomalainen elokuvakriitikko, olen melko varma että hänen kulkisi nimellä Jari Tapani Peltonen.
lainaa
Pluto

24.07.2012 klo 21.41 1 tykkää tästä

Artikkelissa varmaan ihan hyviä pointteja, mutta en jaksanut lukea loppuun. Kirjoittajan tyyli kirjoittaa ei itselläni kolahda niin yhtään. Katkonaista aivoripulia on työlästä lukea.
lainaa
susu-su-

Rekisteröitynyt 25.07.2012

25.07.2012 klo 13.50 7 tykkää tästä

piipaa kirjoitti:
Kannattaakohan tämmösiä kirjotella jos ei kerta kyseisen herran tuotoksista pidä, mietinpä vain.


Jep, eli pidä Nolanin kaikista elokuvista tai vaikene.
lainaa
Gooby

26.07.2012 klo 00.31

Ihan asiallisia pointteja, viimeisen kohdalla varsinkin. Kovin on vain raskaslukuista tämä herra peltosen suoltama teksi.
lainaa

Kirjoita kommentti
Liittyviä artikkeleita

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova