Tuorein sisältö

Paranormal Activity 2

Ensi-ilta: 22.10.2010
Genre: Kauhu
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

23.10.2010 klo 18.00 | Luettu: 26398 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Paranormal Activity kertoi kuinka käy kalsarisankarille ja kiljuvalle muijalle, kun tee-se-itse-mies päättää häätää kotiinsa pesiytyneen Saatanan. Näin tosiäijät toimivat! Humoristinen mutta harvinaisen uskottava perusidea auttoi näkymätöntä uhkaa kasvamaan aidosti pelottavaksi. Kaksi sataa kertaa suuremmalla budjetilla (ihan oikeasti) askarreltu Paranormal Activity 2 näyttää edeltäjältään, toimii kuin edeltäjänsä, toisinaan jopa hyytää kuten edeltäjänsä, mutta persoonalliselle asetelmalle ei ole löytynyt korviketta.

Kyseessä on esiosa. Viikkoja ennen kuin demoni otti kiljukaulan omistukseen, hänen hillitty siskonsa sai hillityn vauvan hillityn miehensä kanssa. Perheeseen kuuluu hillitty teinitytär, sekä koira, joka on elokuvan sympaattisin hahmo. Perheen taloon murtaudutaan – vai kuinka? Varkaat eivät vie mitään. Perhe asentaa taiteellisesti valikoituihin kohteisiin turvakamerat ja lisäksi he tykkäävät kuvata kotivideoita kun jänskättää. Vaikka tytär löytää netistä selityksen sille, mitä on tapahtumassa ja miksi, leffalta kannattaa odottaa vain aaveen asteittaista aktivoitumista. Alkupuolella varsinkin nähdään kiitettävän luonnollista näyttelyä. Parikymppisten naiskatsojien huokailusta ja elämöinnistä päätellen vauva ja hauva tehostavat kauhunväreitä. Mutta eipä hahmoilla sen vertaa persoonallisuutta ole, että heitä voisi stereotyypeiksi kutsua. Jatko-osa ei ole intiimi, toisin kuin oli (eri) ohjaajan kotona kuvattu alkuperäinen.

Kun elokuva koostuu "löydetystä materiaalista", uskottavuus on kaikki kaikessa. On tarkoitus leikkiä, että näkemämme on totta. Kakkonen alkaa elokuvastudion kiitosviestillä uhrien omaisille, mutta kovin on hankalaa virittäytyä uskomaan, että "kohauttaneelle dokumentille" julkaistaan vuoden päästä "sisarteos", josta löytyy enemmän "asiasisältöä" kuin alkuperäisestä, ja jopa sisältöä, joka olisi kuulunut alkuperäiseen. Minibudjetin yllätyshitti on nähty astiana laajemmalle mytologialle, joka ensimmäisessä jatko-osassa vasta hakee muotoaan. Bisnesmalli on lainassa Saw-sarjalta. Ei pidä yllättyä, jos ensi syksyksi valmistuu tyylipuhdas The Blair Witch Project -kopio, joka koostuu löydetyistä nauhoista, jotka kuvasi yksi meistä katsojista, joka otti nämä aiemmat dokumentit vakavissaan. Paranormal Activity 2 tienasi budjettinsa takaisin parissa minuutissa (ihan oikeasti), joten jotakin takuulla on suunnitteilla.

Sarjan oma juttu on tylsyyden maksimointi, enkä sano tätä ilkeästi. Katsoja kutsutaan tuijottamaan asetelmia ja tuijottamaan ja tuijottamaan. Ensin katsoja onnittelee itseään, jos hän huomaa jonkin heilahtavan. Huippuhetket ovat sitten sitä, kun semmoista tapahtuu, ettei katsoja muutaman kiihkeän sekunnin ajan ole uskoa elämäänsä todeksi. Jippo on pätevä siinä missä Freddyn painajaiset ja Jigsawin ansat. Kanta-asiakas tilaa aina samaa ja muut repivät tukkaa päästänsä tätä paheksuessaan. Käsivaralta kuvatut sessiot saattavat olla aiempaa tehokkaampia. Valvontakameroiden kuvaa tuijotetaan niinkin ahkerasti, että lopulta jo alemmalle tasolle laskeutuminen toimii ns. turvallisuuden tunteesta riisuvana tehokeinona. Voi ei, kuvakulma vaihtui!

Hetkittäin pidin jatko-osasta hyvinkin paljon. Reseptiä saa kokeilla minuun kolmannenkin kerran. Tämän reseptin vieminen sarjatuotantoon on ilmeisen vaikeaa. Katsojat toivovat samaa, mutta enemmän, mutta tässä sarjassa vähemmän on enemmän... Missä vaiheessa on sopivaa esitellä kiistatonta kummittelua? Tylsää arkea on tarjottava tarpeeksi seuraavassakin osassa, ennen kuin mikään voi tuntua miltään. Kakkonen tuntuu paikoitellen tahattoman koomiselta tarjotessaan liikaa liian aikaisin, ja toisaalta tarjoilu lupaa enemmän, kuin mihin leffa näkee tarpeelliseksi venyä. Ilman kunnollista päähenkilöä mikä tahansa elokuva on heikoilla jäillä. Jokaista askelta on harkittava tarkkaan ja aina sekään ei auta.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Social Network... Harjunpää ja pahan p... >

Keskustelut (13 viestiä)

Jaska

23.10.2010 klo 18.15 1 tykkää tästä

Toista kertaa en mene halpaan.
Ensimmäisellä kerralla saivat mainostamalla "pelottavin kauhuelokuva" houkuteltua ansaan. Todellisuudessa leffassa ei kauhua ollut missään ja leffa eteni kuin etana marathon juoksussa.

Uskallan väittää että tässäkään tekeleessä ei ole mitään nähtävää.
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

23.10.2010 klo 18.56 1 tykkää tästä

Huomattavasti parempi oli tämä kuin ensimmäinen.
lainaa
Satunnainen

23.10.2010 klo 20.51

Näyttäisi taas tällaiselta perusroskalta jossa tavaraa heitellään varoittamatta päin kameraa kauhistuttavien äänten maustamina. Jeee.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

23.10.2010 klo 21.46

Hmm, jos pelottavinta tässä on tollaset "äkkisäikäytykset", että ensin on hiljaista, hiljaista.. hiljaistaaaa... ja PÖÖ!! Joku tyttö hyppää kameraan tai riepu vedetään päin kuvaa siimalla, niin ei hyvin mee.
lainaa
Falafel

23.10.2010 klo 23.17

Ykkönen oli minusta loistava, koska se oli pelottava ilman noita screamer-säikäytyksiä. Kakkonen näyttää ainakin trailerin perusteella tuollaiselta perus kuralta.
lainaa
PÖÖö

24.10.2010 klo 01.26 1 tykkää tästä

Execta kirjoitti:
Hmm, jos pelottavinta tässä on tollaset "äkkisäikäytykset", että ensin on hiljaista, hiljaista.. hiljaistaaaa... ja PÖÖ!! Joku tyttö hyppää kameraan tai riepu vedetään päin kuvaa siimalla, niin ei hyvin mee.

Niinhän sä sanot, ja ihan paskat housussa kummiskin olisit ku menisit katsomaan.
lainaa
asadsad

24.10.2010 klo 14.23

Mä pidin ykkösestä. Tämä tulee vuokrattua sitten viimeistään.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

25.10.2010 klo 09.48 1 tykkää tästä

Vaikka tämä olisi kaksisataa kertaa parempi kuin ensimmmäinen osa, ei se tarkoita kuin että elokuva on juuri ja juuri, täpärästi laadukkaampi toteutukseltaan kuin 80-luvun puolivälissä intialaisella orjatyövoimalla toteutettu hentai-lonkeroporno-spinoff.

Paranormal Activityn koko juonen olisi voinut tiivistää hieman pidennettyyn traileriin. 15 minuutin pituinen spooffi olisi kattanut koko elokuvan, kun turhat juonen kannalta tyhjänpäiväiset sängyn tuijottamiset ja ovien aukomiset olisi heitetty leikkaushuoneen polttouuniin.

Mikäli tämä sama teema on läsnä toisessa osassa, ja traileristakin näyttää pahasti siltä, elokuvallisesti kakkososa tulee olemaan yhtä uskomattoman tylsä kotivideo johon on sekoitettu ripaus halpoja efektejä ja myyty suurella voitolla aivottomille lampaille.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.10.2010 klo 11.42

Paranormal Activity tehtiin 15 000 dollarilla vuonna 2007. Kun leffa päästettiin vuonna 2009 vain muutamaan (alle kymmeneen) teatteriin, se tienasi omaisuuksia, koska ihmiset aidosti tykkäsivät. Fiksulla mainoskampanjalla tätä sattumusta hyödynnettiin niin, että pätkästä tuli maailmanlaajuinen hitti. Jatko-osa tienasi avausviikonloppunaan tuplasti sen, mitä ensimmäinen osa, tehden kauhuleffojen avausennätyksen. Jos katsot Paranormal Activityn teatterissa Suomessa tai Yhdysvalloissa, kansa kiljuu ja nauraa itselleen, koska he eläytyvät. Kuvailisin lampaiksi ennemminkin sitä porukkaa, joka ei osaa edes kuvitella, mikä arvo eläytymisellä voi olla.
lainaa
Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

27.10.2010 klo 18.56

Teatterissa tämä voisikin olla OK, sillä vierustovereiden äkkinäiset älämölöt saattavatkin hieman säpsäytellä.
lainaa
Janne

04.10.2011 klo 01.22 1 tykkää tästä

Kaikki ois niin paskathousussa, ku pilkkopimeessä syysyössä kattosivat yksin ton ykkösen (kakkosta en oo nähny), että sais olla kurahousut jalassa kalliilta pesulalaskulta säästyäkseen! Morkkaatte vaan tätä, ku ootte kattonu sen keskellä päivää jossain huoltoaseman kahvilassa. Tai sitte pelkäsitte oikeesti ja nyt morkkaatte sitä, ku vähä hävettää että oli aika jännä oikeesti, mutta eihän kovatjätkät sitä myönnä.
lainaa
suvi

26.03.2012 klo 15.27

katson melkein joka päivä tän niin siihen kyllä tottu mutää nään joka päivä omassa talossa et itestään kappi auventuu ja kuuluu ääniä vaikka ono yksin
lainaa
tinsku

18.05.2012 klo 23.00 1 tykkää tästä

jos mua ei kiinnostaisi joku leffa niin en mä sitä jaksaisi tulla kommentoimaankaan..sanotaan näin et pn tainnu kakat tulla housuihin ja itsetunto saanut suuren kolahduksen. tää kakkonen oli sairaan hyvä! Mielestäni parempi ku ykkönen :)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova