Tuorein sisältö

Harjunpää ja pahan pappi

Ensi-ilta: 29.10.2010
Genre: Draama, Rikos, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

25.10.2010 klo 11.15 | Luettu: 40989 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tulipa kerran telkkarista sarja, jossa murhaaja selitti itsensä. Kyllä oli jännää 12-kesäisenä, kun sekä energiset että moniulotteiset tappajat olivat liian pelottavia. Epätodennäköistä on, että selittelykohtauksiin sortuva tarinankertoja on sitä kaliiberia, että hän kykenee samaistumaan pahikseensa ja rakentamaan häntä omien sieluvirheidensä pohjalta. Keksimällä keksitty mörkö ei kelpaa kuin kakaroiden komeroon.

Tämä sanottuna, kotimainen jännäri Harjunpää ja pahan pappi on pohjanoteeraus. Kun Pahan pappi itsensä selittää, hän tekee sen henkilölle, jota hänellä ei ole pikkiriikkisintäkään syytä vaivata edes oman logiikkansa mukaan. No, kunhan katsoja tietää, mikä tekee miehestä Pahan papin, pappius unohtaa selitykset itse ja kenkkuilee lopun leffaa päinvastaisella tavalla, kuin aiemmat tapahtumat tai selitys vihjasivat. Kuinka vaikeaa näiden kirjoittaminen voi olla? Ilmoitan tässä suunnittelevani suomalaisten kriitikoiden kastroimista kuminauhan ja juustohöylän avulla, jos tai kun näen neljän tähden arvosanoja, joten kuka tietää, miten pelottavaa olisi fiktiivinen tekstini.

Peter Franzén on hyvällä tapaa huvittava hömelönä rikosylikonstaapeli Harjunpäänä. Heti aloituskohtauksessa ohjaaja Olli Saarela vie herran keskelle kaavamaisia mutta tujakoita kauhutrilleritunnelmia. Kohtaus ei liity mihinkään yhtään mitenkään, mutta ei katsoja tätä vielä tiedä, joten leffa voittaa puolelleen. Seuraava kenkkuilu on sellainen, että Harjunpää menettää tyttärensä. Saarela kääntää saavuttamansa kinkkiset fiilikset kuvaamaan sitäkin, kuinka epävakaalla pohjalla Harjunpään mielenterveys lepää. Heiluva kamera, leikkaukset kerran sekunnissa, pahan maailman törkyiset yksityiskohdat ja toisinaan kuultava örinämetalli yhdistyvät kipeäksi kokonaisuudeksi. Budjetin ja kaiken huomioiden Saarela on tyylin taitajia. Mutta jos emme ihan jo tästä syystä, toki pienen suomilisän kera, sitä neljää tähteä myönnä, niin mietitäänpä vaikka, että miten tyyli tukee varsinaista tarinaa.

Kolmas rikos liittyy jo Pahan pappiin. Pappi on semmoinen mies, joka tönii ihmisiä metron alle. Klassikkotrilleri Seitsemän on saastainen ja tyylitelty, koska ylimielinen huippuälykäs sekopää rituaaliteurastaa syntisiä helvetillisillä tavoilla. Ja tosiaan, Pahan pappi on tönijä. Myöhäisnäytökseen ei kannata mennä julkisella, sillä kuka ilkeää palata pysäkille, jos joku vaikka tönii... On Pahan pappi siinä mielessä ehta sarjamurhaaja, että kämppänsä kellariin hän on rakentanut niitä likaisia lavasteita, joista heikäläiset tunnistaa.

Karkeasti sanoen puoleen väliin saakka filmi toimii syystä että yksityiskohdissa on ideaa, vaikkeivät ne rimmaakaan. Harjunpäällä on perheongelmansa ja vihaa varastossa tyttären surmaajaa kohtaan. Joku kyttää Harjunpäätä kameran kanssa? Harjunpään henkilökohtaisten ongelmien ja murhatutkimusten on liityttävä toisiinsa suoraan, tai edes teeman puolesta, eikö totta? En tunne Matti Yrjänä Joensuun alkuperäisiä romaaneja, joten todetaan kohteliaasti, että elokuva on juosten kustua paskaa Salattujen elämien käsikirjoittajalta. Painetaan puolivälissä pausea || ja kysytään tekijöiltä, tietävätkö he mitä heiltä odotetaan. He nyökyttelevät ja virnistelevät, koska he luulevat tasan tietävänsä, odotas vain. Irrallisia kohtauskokoelmia turhauttavampia ovat vain nämä teokset, jotka uskovat olevansa nokkelia liimatessaan elementtinsä yhteen erikeepperillä.

Bonuksena leffalla on tarjota hämyinen sanoma uskonnosta. En tiedä onko filkka puolesta vai vastaan. Esimerkiksi "Pahan ongelma" mainitaan: miksi Jumala sallii pahan? Tietenkin siksi, että Luojan luoma todellisuus on kuin Big Brother -talo: he jotka tajuavat olevansa osa sosiaalista kokeilua, eivät omasta valinnastaan tee mitään erityisen tuhmaa, sillä tuonpuoleinen, jossa kuitenkin enemmän aikaa vietetään, odottaa kaikkia, ja siellä on pidetty kirjaa jokaisesta teosta. Elokuva ei paljoa vastaile, vaan örveltää pöhnäisiä latteuksia ja järjenvastaisuuksia. "Minä olen Big Brother -talon kiintiöhomo, joten minä saan suolestaa poikia väkisin. Keksin tämän ihan itse. Eivät tuottajat tästä mitään puhuneet, oikeastaan raiskaus on säännöissä kiellettykin, mutta kun minä tajusin olevani tämän tuotantokauden kiintiöhomo. Ei kun nyt minä olenkin hetero, koska Matti Yrjänä Joensuu".

Häh, mitä helvettiä? Aivan.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Paranormal Activity ... Four Lions... >

Keskustelut (27 viestiä)

PekkaButleri

25.10.2010 klo 13.48

Todella typerä ja mitäänsanomaton "arvostelu". On sääli että joku friikki negatiivikko katsoo elokuvia, väittää olevansa elokuvakriitikko ja sitten kirjoittaa tyhjää jauhavan arvostelun josta ei ota selvää. Koskakohan me saadaan korkeatasoinen elokuvajournalismi Suomeen?

Ja itse voin sanoa odottavani Harjunpäätä suuvaahdossa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.10.2010 klo 14.05

PekkaButleri kirjoitti:
Ja itse voin sanoa odottavani Harjunpäätä suuvaahdossa.


Tämän nyt saattoi päätellä sanomattakin.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

25.10.2010 klo 14.41

Arvostelu ei yllätä. Uteliaisuudesta katsastan tämän jossakin vaiheessa, hyvässä tapauksessa tämä on Vares 2-luokkaista ripulia, mitä katsoessa älli kärsii, mutta pälli nauttii.
lainaa
jaska

25.10.2010 klo 15.55

Tämä huonommaksi ei enää elokuva-arvostelu voi mennä. Jutun ainoa tarkoitus tuntuu olevan tuoda kirjoittajan omaa "nokkeluutta" esiin.
lainaa
totuus

25.10.2010 klo 16.49

"Se on vääryys kun ei tykätä samasta elokuvasta..." sanoi teini.
lainaa
zerkalo

25.10.2010 klo 22.39

PekkaButleri kirjoitti:
Koskakohan me saadaan korkeatasoinen elokuvajournalismi Suomeen?

Varmaan heti kun alat arvostella elokuvia. Sama se sille mitä elokuva yrittää sanoa tai synnyttääkö se mitään uutta ja luovaa. Näistä asioistahan korkeatasoinen elokuvajournalismi ei välitä.
lainaa
Killbourne

Rekisteröitynyt 21.06.2008

25.10.2010 klo 23.49

Vähän on ehkä sekava arvostelu, mutta onko J-P vaan niin hiilenä, ettei kykene eikä halua olla enää missään tekemisissä Harjunpään kanssa.

Muistuu mieleen oma kokemukseni Tokio driftin kanssa, hyrrrr....
lainaa
Polttopullo

26.10.2010 klo 11.11

Hyvä arvostelu J-P. Nosti hymyn huulille, mutta sääli sinänsä jos kys. leffa on taas kerran saman tason paskaa kuin suomalaiset elokuvat yleensä. Trailerin perusteella olisin odottanut jo jotain vähän keskivertoa kiinnostavampaa. Mutta jatkahan J-P samaan malliin näiden arvostelujen kanssa, niin saan säännölliset "fixini" täältä jatkossakin.
lainaa
EnJaksaloggaany

26.10.2010 klo 14.49

Peltoselle Kastroimista: http://www.stara.fi/2010/10/20/harjunpaa-ja-pahan-pappi-a

5/5
lainaa
Lissee

26.10.2010 klo 14.54

Entäs nämä? http://www.leffatykki.com/elokuva/harjunpaa-ja-pahan-papp
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

26.10.2010 klo 19.14

Mesoavat suomalaiset eivät kyllä koskaan vakuuta :/
lainaa
Aatu

26.10.2010 klo 20.20

Tämä oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin The Last Airbender? Se oli ihan kelpo leffa(3D rahastusta lukuunottamatta), niin tämäkin voi kyllä olla.
lainaa
moab

27.10.2010 klo 09.14

"Yhyy, yhyy", kuuluu kommentti puolelta, piti oikein sterkat sulkea.
lainaa
jupjup

27.10.2010 klo 14.55

Melko huono arvostelu. Leffaa en ole nähnyt, eikä ole mikään hinku edes nähdä.
lainaa
Rokka

27.10.2010 klo 16.24

"Arvostelu" kielii enemmän kirjoittajastaan kuin ihte elokuvasta.
lainaa
RandomSwinger

27.10.2010 klo 23.07

Onhan nää J-P:n kirjotukset pääasiassa ihan hupaisia kaikessa sekavuudessaan, mut nyt oli kyllä melkonen rimanalitus. Ehkä kännissä kirjotettu?
lainaa
Noora

28.10.2010 klo 01.10

Peltonen on yksi lempparikriitikoistani, mutta tämä arvio kyllä kummastutti sekavalla tyylillään (multa syntyy tällaista tajunnanvirtaa lähinnä kännissä), enkä elokuvan itsekin nähneenä ole tällä kertaa ollenkaan samoilla linjoilla.
lainaa
Jeejee

28.10.2010 klo 15.51

Lisää kastroitavaa: http://www.filmifin.com/FF20/arvostelu.php?site=filmi&id=
lainaa
female

28.10.2010 klo 16.32

Itse arvostelu oli se pohjanoteeraus tässä,onko kusta päässä tai jtn? Piti katsoa monta kertaa Peltosen kuvaa että onko siinä muka oikeasti mies :D
lainaa
Jaxoni

28.10.2010 klo 22.09

Peltonen tainnu lataa torrenttina jonku feikkikopion leffasta.. luulis erottavan Peter Franzénin perämetsien juopporamista, hä?
Tai sit peltonen ehkäpä käynyt sienimetsässä eikä erottanut niitä vääriä. Sienisetin syötyään ampaissut leffaan ja nähnyt aivan jotain muuta.
Tai ehkäpä herra peltonen halusi olla vain erilainen arvostelija nähdessään mahtavat arvostelut muualla.

Ryhdistäydy hyvä mies!
Kotimainen laatuleffa kyseessä. Ei mikään tekele!!

4/5 tähteä leffalle.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.10.2010 klo 13.37

Jaxoni kirjoitti:
Peltonen tainnu lataa torrenttina jonku feikkikopion leffasta.. luulis erottavan Peter Franzénin perämetsien juopporamista, hä?
Tai sit peltonen ehkäpä käynyt sienimetsässä eikä erottanut niitä vääriä. Sienisetin syötyään ampaissut leffaan ja nähnyt aivan jotain muuta.
Tai ehkäpä herra peltonen halusi olla vain erilainen arvostelija nähdessään mahtavat arvostelut muualla.

Ryhdistäydy hyvä mies!
Kotimainen laatuleffa kyseessä. Ei mikään tekele!!

4/5 tähteä leffalle.


Jokaisen suomalaisen elokuvan DVD:n kannesta löytyy todisteet siitä, että kyseessä on mestariteos - yksi vuoden parhaista elokuvista. Tämä on kriitikoiden ohjekirjan mukaan tarpeellista, jottei Venäjä ja jotta sotaveteraanit, Kekkonen ja kalakukko.

Pikainen googletus paljastaa, että Harjunpää on saanut lisäksi tällaistakin palautetta:

Episodi: 2 tähteä
Iltalehti: 2 tähteä
Film-O-Holic: 2 tähteä
Dome: 2 tähteä
Uusi Suomi: 2 tähteä
Keskisuomalainen: 2 tähteä
Filmgoer: 2 tähteä
Mesta.net: 1 tähti

Oma arvosteluni julkaistiin maanantaina ennen useimpia muita, joten ehkä juustohöylän uhka piti kollegat kurissa tällä kertaa.
lainaa
Jep

30.10.2010 klo 02.21 1 tykkää tästä

Naurattaa nämä kaiken maailman idiootit, joiden mielestä arvostelu on paska, jos siinä annetaan suomalaiselle elokuvalle huono arvosana. Eihän mikään suomalainen voi olla huonoa? Kyllä voi, ja tässä tapauksessa on, todella surkea tekele.
lainaa
gil

30.10.2010 klo 19.28

suomalaiset leffat on paskoja on se hyvä et joku antaa niille ees lähes oikean arvostelun
lainaa
TheAmokz

08.11.2010 klo 21.18

EnJaksaloggaany kirjoitti:
Peltoselle Kastroimista: http://www.stara.fi/2010/10/20/harjunpaa-ja-pahan-pappi-a

5/5

Ei mikään ihme. Staran arvostelut on muutenkin senlaatuista paskaa että tuollaista nyt saattoi odottaakin. Esim. Cloverfield sai vain 2/5.
lainaa
ggg

12.11.2010 klo 17.29 1 tykkää tästä

En missään vaiheessa käsittänyt, miksi vitussa "Pahan pappi" stalkkasi juuri Harjunpäätä. Kaikista ihmisistä juuri Harjunpäätä. Ehkä meni vain jotain ohi, mutta mielestäni koko juonessa ei ollut mitään järkeä.
lainaa
Flits

18.11.2010 klo 17.28

Paha sanoa näistä tähdistä. Yhdestä tähdestä ymmärrän että elokuvaa ei voisi edes katsoa on niin kamalaa tavaraa. Tekninen toteutus ja kaikki on piloilla. Olisi mukava saada selvennystä mitkä ovat Peltosen arvosteluun vaikuttavat osa-alueet ja miten vahvasti ne vaikuttavat. Tämä ei nyt varsinaisesti liity kyseiseen elokuvaan mutta yleensä.
lainaa
tosikko

07.10.2020 klo 15.05

Katsoin tämän elokuvan televisioesityksenä 6.10.2020. Olihan siinä hyvää ja huonoa. Eräs seikka katastrofaalisen huonoa. Äänitys. Suurimman osan aikaa replikointi kuulumatonta muminaa.

Olisi kiinnostavaa tietää mitä Matti Yrjänä Joensuu ajatteli tästä hänen kirjastaan tehdystä elokuvasta. Joensuun romaaneja lukeneena luulisin että ei oikein pitänyt. Ellei sitten vain kuitannut välinpitämättömyydellä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova