Tuorein sisältö

Valhalla Rising

Ensi-ilta: 29.10.2010
Genre: Draama, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

06.11.2010 klo 17.20 | Luettu: 16625 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Mads Mikkelsen on likainen, arpinen, yksisilmäinen, säälimätön, voittamaton, mykkä soturi, jonka osa elämässä on tappaa brutaalisti. Hurraa, huusivat ensimmäisen oluen nauttineet herrat vuokratessaan Valhalla Risingin, hu-zaah! Sen jälkeen, kun kahlittu Yksisilmä, tuo pohjolan juro gladiaattori on teurastanut vastustajan mutaisella tantereella, olusia saa olla alla useampi, jottei pätkä paljastu taiteeksi. Taannoinen suita hymyyn vienyt traileri (löytyy alta) koostuu mätkinnästä ja klassisesta musiikista. Väkivalta on mainokseen tiivistetty, joten mitä muuta on tarjolla? Kävelyä ja soutamista? Joskus tässä puhutaankin, mutta ennen kaikkea tässä möllötetään. Taiteelliset, tai "taiteenmukaiset", eli yllätyksettömät painajaisnäyt kuuluvat asiaan.

Ohjaaja Nicolas Winding Refnillä on takanaan kiiteltyä kamaa: etunenässä Pusher-trilogia ja Bronson. Kyvykäs mies tietää mitä haluaa ja Valhalla Rising varmasti on tasan sitä. Kuvastoa sopii kehua tunnelmallisen karuksi, mutta väkevän julma ilmapiiri ennemminkin estää suuttumasta elokuvalle, kuin on syy katsoa se. Teos on jaettu episodeiksi väliotsikoilla, mikä antaa tarinalle hitusen muotoa. Filkassa on "tulkinnan varaa", mutta se on asia erikseen, onko mukana sellaistakin sisältöä, mitä et keksinyt itse. Yksi nauttii tunnelmasta, toinen alkaa pohtia ihmisluontoa ja uskoo leffan tarjonneen nämä ajatukset, kolmas tulkitsee symboliikkaa ja päättelee, että leffa selvästikin yrittää sanoa jotakin uskonnosta tai historiasta tai jostakin. Minä pidin tätä komediana, mutten lähde määrittelemään, onko huumori tahatonta vai tahallista.

Tapahtumat sijoittuvat keskiajalle. Yksisilmä vapautuu ja lähtee kävelylle kera ainoan ystävänsä, pojan. Pian he lyövät hynttyyt yhteen kristittyjen kanssa. Karpaasikristityt ymmärtävät uskonnostaan sen, että joku tosi kova kundi kuoli heidän puolestaan. Niinpä he päättävät lähteä Jerusalemiin mesoamaan. Yleensä kun soturit ovat valmiita kuolemaan aatteen puolesta, tämä esitetään ylväänä asiana. Valhalla Rising saa ristiretkeläiset näyttämään hölmöläisiltä. Kun jumalan soturit kohtaavat vastoinkäymisiä, tämän tietenkin on johduttava jostakin muusta, kuin heidän kädettömyydestään? Valhalla Rising on oletetussa huumorissaan hienovarainen, mutta tarina vertautui mielessäni siihen tapaukseen, kun Pekka ja Pätkä pakenivat laivalla Argentiinaan, mutta päätyivätkin Korkeasaareen.

Saa tämän vakavasti ottaa. On tällä ansionsa. Mikkelsen ei ilmettä vaihda, mikä toimi myös draamassa Coco Chanel & Igor Stravinsky. Hänet on palkattu, koska hänen kasvoillaan on kuninkaallista arvovaltaa, vaikka hahmo on susi, josta yritetään kesyttää koira. Ristiriita tekee äijästä mysteerin, mikä auttaa elokuvaa, vaikkei katsoja säveltäisikään omiaan. Valhalla Rising on runollinen näytelmä, pimpelipom, eikä Yksisilmä ole sankari eikä konna, joten ehkäpä hän on symboli itse Kuolemalle, joka on aina vieressämme möllöttämässä, kun itsekin vain möllötämme, odottaen väistämätöntä... Ehkä Yksisilmä on Jumala, koska poika puhuu hänen puolestaan. Ehkä Yksisilmä symboloi pakanuutta, koska, niinku, hän taitaa olla pakana.

En tiedä enkä välitäkään tietää, mitä Refn ajaa takaa. Kaipa Refn on ansainnut luvan toteuttaa itseään, mutta Lars von Trier hän ei ole, ei maisemien eikä mielikuvien maalarina, ei provosoijana eikä tarinankertojana. Aukottomin keksimäni selitys sille, miksi Valhalla Rising on taidetta eikä viihdettä, on se, että ohjaaja rakastaa kaasujensa tuoksua. Refn kykenisi luomaan tunnelmallisen, luissa ja ytimissä tuntuvan viikinkispektaakkelin. Syystä tai toisesta taidehomojen suosio kiehtoo miestä enemmän, vaikkei hänellä ole tarjota yhtä iskevää, omaperäistä temppua, joka ei pukisi aivan yhtä hyvin kaupallista toimintaleffaa.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Laskettu aika... Ultramariini - Ydin... >

Keskustelut (9 viestiä)

tapsa

06.11.2010 klo 17.36

oli kyllä pettymys tämä lehva
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

06.11.2010 klo 17.39

Trippailupaskaa
lainaa
GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

07.11.2010 klo 00.20

Joo aika samoilla linjoilla olen arvostelun kanssa. Trailerin perusteella odotat jotain jotain ja sitten saatkin taideleffan. Ja aika nihkeän sellaisen.
lainaa
Gamehero

Rekisteröitynyt 29.05.2008

07.11.2010 klo 12.27 1 tykkää tästä

Olihan ko. filmi todella kaunis ja omalla tavallaan mielenkiintoinen, mutta silti vilkuilin dvd-soittimen kelloa miettien "koska tämä loppuu". Elokuva ei kuitenkaan ollut niin huono, että sitä ei jaksaisi loppuun asti katsoa.
lainaa
Heimdall

Rekisteröitynyt 04.07.2007

07.11.2010 klo 20.01

Enpä ole tätä nähnyt mutta just arvostelussa mainitut Pusherit ja Bronson on kaikki helvetin hyviä. Tod. näk. tämäkin tulee hyllyyn kuhan vähän halpenee.
lainaa
Kuolema

08.11.2010 klo 01.13

Aivan erilainen pätkä, kuin esimerkiksi Pusher-trilogia, josta pidin paljon. Taide-elokuvat eivät suuremmin ole ikinä minua sytyttäneet. Elokuvassa selvästi tehtiin kunniaa länkkäreille tunnelman ja kuvauksen suhteen. Kauniiden maisemien lisäksi pidin, Peltosen tapaan, kantavana voimana ristiretkien kritisoimista.

Useampi savuke elokuvan aikana tuli poltettua ja kelloa vilkuiltua. Tuskin katson Valhalla risingia toista kertaa.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.11.2010 klo 14.55

Kasa ilmiselviä trolleja poistettu. Yrittäkää edes.
lainaa
Kamu

08.11.2010 klo 18.48

Aika helvetin tylsäksihän tuo elokuva kyllä meni. Traileriin tykistetty suunnilleen kaikki toimintakohtaukset :3
lainaa
K375

12.09.2011 klo 01.21

Yhtä nukuttavaa leffaa en oo koskaan kattonu. Torkahdin vähän väliä, kun ei tässä leffassa ollu aivoille mitään aktiviteettia.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova