Tuorein sisältö

Morning Glory

Ensi-ilta: 14.01.2011
Genre: Komedia
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

13.01.2011 klo 21.30 | Luettu: 15496 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Telkkarista tulee pelkkää paskaa. Siksi komediassa Morning Glory on jännitteitä. Intohimoinen ja neuroottinen hösöttäjä Becky (Rachel McAdams) palkataan tuottamaan ontuvaa ajankohtaisohjelmaa. Pakon edessä Becky on valmis tekemään Huomenta Suomea muistuttavasta aamunavauksesta sirkuksen. Jee! Pidetään hauskaa! "Hauskoja" tv-ohjelmia kutsutaan oikeassa elämässä siksi paskaksi. Mutta mitä elokuva yrittää sanoa? Tämä muuten on jännittävää. Ihan pelottaa. Yksi Beckyn päätöksistä on värvätä uutisankkuriksi veteraanitoimittaja Mike Pomrey (Harrison Ford). Käytännössä Becky pakottaa miehen töihin vedoten sopimuksen kiemuroihin. Mike ei tahdo pitää hauskaa. Hän on palkittu, arvostettu journalisti: hän on kärttyinen ja ilkeä, mutta kenties hänellä on syytäkin olla. Jos minä olisin tehnyt elämässäni jotakin merkityksellistä, ja vasta kuusikymppisenä ryhtynyt kirjoittamaan uutisia pornoparodioista, minä vetäisin raivokännit joka Saatanan aamu.

Katsoja voi valita leirin: Becky tai Mike. Beckysta on helppo pitää. Hän mokaa tilanteita itse, häntä potkivat päähän noin kaikki, mutta hän pitää tavoitteet selvinä ja enimmän aikaa hän kieltäytyy suuttumasta ja masentumasta. Elokuvankin tavoite on rakentaa riitaisasta toimituksesta sympaattinen perhe. Lähtökohta on se, että vaikka show ei toimi, asianomaiset ovat kehittäneet egot ja luulevat voivansa taaplata tyylillään loputtomiin. Kaikkia surutta tylyttävä Mike on itsekeskeisyyden ruumiillistuma. Ford ei ole näin hyvä ollut sitten Takaa-ajetun. Hänhän näyttelee oikeasti, vaikka poika pärjäisi yhä karismallakin. Roolissa on riittävästi syvyyttä, jotta miestä voi ymmärtää ja paheksua vilpittömästi, eikä vain yksittäisten sattumusten aikana.

Tapauksen iso virhe paljastuu heti, kun pullat ovat uunissa. Becky on 28. Uranainen. Ahkera. Yksin. Joo, oli fiksua kuunnella markkinatutkimusta. Sen mukaan katsojat pettyvät ja syyttävät leffaa työnarkomanian siunaamisesta, jos Becky on ikisinkku. Ongelman olisi voinut ratkaista vaikkapa siten, että Becky jättää typerän poikaystävän alkumetreillä ja vaihteeksi "jahtaa unelmaa" "modernina naisena". Käytännössä Becky ja äijä, joka hädin tuskin liittyy muihin kuvioihin, alkavat seurustella siltä pohjalta, että kauniit ihmiset ovat kiimaisia. Tähän käytetään noin 10 minuuttia. Tätä aikaa olisi tarvittu ryhmähengen hienovaraisempaan virittelyyn.

Huumori on klassista; eritteistä vapaata. Monet viattomamman ajan komediat ovat hyvinkin särmikkäitä, kun huippunäyttelijät tylyttävät toisiaan vakavalla naamalla, jonka takana on vähän sitä jännää, mikä tekee kamalista koijareista rakastettavia. Ford, Diane Keaton toisena ankkurina ja Jeff Goldblum tv-aseman isokenkäisenä suoriutuvat tylyistä rooleista siinä missä Jack Lemmon ja Walter Matthau aikanaan. Dialogista ja muusta ei paljoa käteen jää, mutta näyttelijät nostavat asiansa ajavan materiaalin arvoa. Se suuri virhe - joka sotkee tarinan rytmiä ja osa-alueiden tasapainoa - on häpeä studiopomoille ja viime vuosien romanttista roskaa taloudellisesti tukeneille katsojille ihan yhtä lailla kuin poloiselle käsikirjoittajalle. Morning Glory tietää mitä tehdä Morning Gloryyn kuuluvilla asioilla.

Keksin vielä poskettomamman tavan sivuuttaa Beckyn mieshuolet. Mitäpä jos se kaikkien aikojen leffatähti, joka on etsinyt arvoistaan roolia 10-15 vuotta, saisi näytellä pääosaa? Jos romanttinen 10 minuuttia olisi annettu Fordille, elokuva olisi virallisesti hänen. 10 minuuttia! Mahdollisuudet voi maistaa. 10 minuutissa tv-kulttuuria ehdittäisiin kommentoida älykkäämminkin, kuin humpuukin tulkinnanvaraisella juhlinnalla. 10 minuutissa Keaton, Goldblum tai koominen säämies olisi lihonut rikkaammaksi hahmoksi. Romanttinen sivujuoni on yhtä hienovarainen yritys maksimoida kohderyhmä kuin Winston Zeddemore: tässä on tämmöinen, ei sillä mitään tee, ei siitä enää eroon pääse, muttei sitä sentään julisteeseen laiteta.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Hereafter... The Latebirds - Last... >

Keskustelut (11 viestiä)

rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

13.01.2011 klo 21.40

Harrison Fordin kutsuminen "pojaksi" on...mm..niin.
lainaa
Videopelaaja

Rekisteröitynyt 18.12.2010

14.01.2011 klo 15.22

Jari-Pee kirjoitti:
Telkkarista tulee pelkkää paskaa.

Vaikka tämä on varmaan sanottu täällä kuin monta kertaa, ei voi muuta kun yhtyä samaan.
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

14.01.2011 klo 16.14

Videopelaaja kirjoitti:
[quote nick "Jari-Pee"]Telkkarista tulee pelkkää paskaa.

Vaikka tämä on varmaan sanottu täällä kuin monta kertaa, ei voi muuta kun yhtyä samaan.[/quote]
Yeah.

Muodon Vuoksi
Bones
Asema 62
Battlestar Galactica
Breaking Bad
The Pacific
Myytinmurtajat

Sekä muita lähivuosien huippusarjoja, kuten Band of Brothers sekä Generation: Kill.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

14.01.2011 klo 16.29

Bones? Asema 62? :D

No oon eri mieltä tästä väitteestä: "Telkkarista tulee pelkkää paskaa.", mutta nuo sun luettelemat sarjat on melkosta massakuraa.

- Dexter
- 30 Rock
- Heroes
- Simpsonit
- The Pacific
- Breaking Bad

Siinä nyt niitä tällä hetkellä näkyviä parhaita sarjoja. Kyllä sieltä jotain hyvääkin tulee. Jari-Pee ei vaan osaa. :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.01.2011 klo 17.12

Juupi juu, listasitte kelpo sarjoja, ja monet hyvin perusteluin väittävät, että asiallisimmat draamat pyörivät nykyään telkkarissa. Se nyt vaan on aika suosittu lause se, että "Telkkarista tulee pelkkää paskaa". Ja pitäähän lause melko hyvin paikkansa, jos alat vain katsoa telkkaria, etkä käytä jotakin digiboksi-ajastin-systeemiä, jollaiselle laitoin itse viimeksi justiinsa sen Pacificin. Kaupallisten kanavien asiaohjelmat ("nyt löytyi lesboäiti jolla on kolme päätä!!") ovat hyvin pitkälti sitä provosoivaa sirkusta, jolla houkutellaan laiskoja, aivokuolleita katsojia, joille pitää sanoa samat asiat uudestaan mainoskatkojen jälkeen. Becky tahtoo mitä tahansa katsojia. Mike tahtoo olla merkityksellinen osa fiksujen katsojien elämää - ja hän on olevinaan pahis?
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

14.01.2011 klo 22.28

telkkarian en juuri katso. Mutta sen mitä katson nauhotan dikiboxilla ja katon myöhemmin. Eli jotain asiallisia dokumentteja, britti komedioita ja just tuli muumin eka tuotantokausi mikä oli aika mahtava. Nostalgia+oikeasti laadukkaat tarinat, piirrustus ja musiikki.
lainaa
just

16.01.2011 klo 11.51

BBC luonto dokkarit ja jalkapallo.
lainaa
Napu_

16.01.2011 klo 14.22

en katso ollenkaan, kun ei ole.

Tämä on vain oma mielipide, mutta aihetta sivuavia ilmauksia, jotka usein elävöittävät kirjoitelmaa, voisi hieman karsia.

Yleensä olen tottunut lukemaan tekstit, ensin parilla vilkaisulla ja myöhemmin syventymällä.
Tämän arvostelijan teksteissä on usein hankalahko ulkoasu, joten usein omalta osaltani painuu sisältö unholaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.01.2011 klo 18.39

Napu_ kirjoitti:
Tämän arvostelijan teksteissä on usein hankalahko ulkoasu, joten usein omalta osaltani painuu sisältö unholaan.


Kiitän kommenteista. Selkeitä mielipiteitä kuulisi mielellään useamminkin, jos aihetta on.

Monesti kun luen vähänkin vanhempia tekstejäni (vaikka vain kuukauden vanhoja), olen samaa mieltä "hankalahkosta ulkoasusta", vaikka tietenkin yritän olla helposti ymmärrettävä.
lainaa
Napu_

17.01.2011 klo 12.04

Jari-Pee kirjoitti:
Napu_ kirjoitti:
Tämän arvostelijan teksteissä on usein hankalahko ulkoasu, joten usein omalta osaltani painuu sisältö unholaan.


Kiitän kommenteista. Selkeitä mielipiteitä kuulisi mielellään useamminkin, jos aihetta on.

Monesti kun luen vähänkin vanhempia tekstejäni (vaikka vain kuukauden vanhoja), olen samaa mieltä "hankalahkosta ulkoasusta", vaikka tietenkin yritän olla helposti ymmärrettävä.


Ole hyvä. Olen lukenut vuosien varrella paljon hyviä arvosteluja sinulta.
lainaa
Fractal

Rekisteröitynyt 14.11.2009

17.01.2011 klo 16.24

Hyvä peba, hyvä peba.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova