Tuorein sisältö

Kova kuin kivi

Ensi-ilta: 18.02.2011
Genre: Seikkailu, Western
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

17.02.2011 klo 14.30 | Luettu: 34944 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Länkkäri Coenin veljeksiltä? Jii-haa - ulvoisin, ellen olisi nähnyt veljesten modernia länkkäriä Menetetty maa. Coenit tapaavat tarjota huippurooleja huippunäyttelijöille. No, Kova kuin kivi (True Grit) toimittaa niitä niille. Menetetyn maan sisarteokseksi tämän tunnistaa vaisusta tarinasta ja vertauskuvista, jotka ovat hienovaraisia kuin haulikko poskessa. Sitäpaitsi, kun Coenit satuilivat uusiksi Odysseuksen harharetket, he sijoittivat tapahtumat syvän etelän junttitunnelmiin ja loivat persoonallisen visuaalisen tyylin: Voi veljet, missä lienet? on vain yksi veljesten uniikeista elokuvista. Kova kuin kivi on rutiininomainen filmatisointi kirjasta, josta on jo tehty elokuva. Aikanaan John Wayne voitti Oscarin, vaikka hän näytteli John Waynea. Jeff Bridges näyttelee samassa roolissa. Lähinnä näin panoksia nostetaan.

14-vuotias Mattie (Hailee Steinfeld) haluaa palkata seriffin, joka on "kova kuin kivi". Isi on tapettu. Määrätietoinen ja sanavalmis minijustiina ei sure, vaan tahtoo syyllisen hirteen. Itsekin hän aikoo jahtiin lähteä. Saattaako olla, että tyttö on se kivi? Tämä on päivänselvää. Keikan saa juoppo silmäpuoli J. "Rooster" Cogburn (Bridges). Jahtiin lähtee myös lainvalvoja LaBoeuf (Matt Damon), jota kiinnostaa toisaalla luvattu palkkio. Riitaisan kolmikon vuorovaikutus ja yleensäkin se, kun Mattie sanailee kumoon aikuisia, on reippahasti vahvempaa elokuvataidetta kuin se, kun Cogburn kertoo koko elämäntarinansa tai ammuskelee munkkeja Mattien möllöttäessä.

Kiittelin juuri draamaa The Way Back, joka kertoo kävelystä, ei kerro paljoa kävelijöistä, mutta osoittaa, miten ryhmähenki kehittyy ja mikä merkitys tällä on. Hahmojen on kehityttävä yksin tai yhdessä - jos tarina on tarina. Kova kuin kivi tarvitsisi kutkuttavien kemioiden ohella tuntuvampaa kehitystä, sillä kyseessä ei ole järin vauhdikas seikkailu. Miehet hyväksyvät, että Mattie on vuosiaan vanhempi. Mattie itse kunnioittaa sanojensa mittaisia miehiä. Tämä on tosi kohteliasta. Loppuratkaisu vain alleviivaa sen, että leffa kertoo bisnesmatkasta. Selkeästi kehittyvä isä-tytär-suhde olisi klisee, mutta klisee on koko skenaariokin ja jotakin siitä uupuu. Se on hyvää bisnestä, kun huolehdit kumppaneistasi. Kova kuin kivi on liikuttava kuin Suomen miljardilaina Kreikalle, siis jos poliitikot olisivat näin hyviä näyttelijöitä.

Mattiella on tahtoa ja iskulauseita enemmän kuin kokemusta. Cogburn henkii kokemusta, juopon karismaa ja äkkivääryyttä. LaBoeuf ei ole järin miellyttävä mies suoraselkäisyydestä huolimatta. Kukin näyttelijä on yhtä tärkeä kolmiodraamassa. Myös niljakas Josh Brolin ehtii tehdä vaikutuksen pienessä roiston roolissa. Muutamat sivuroolit lähentelevät sketsihahmoja, mutta Coenit ovat mestareita moisia käsittelemään. Leffa on pikantisti outo. Coenit tuovat soppaan huumorintajunsa ja ammattitaitonsa: Kova kuin kivi on kelpo lisäys lajityyppiin, vaikkei pusikoiden kuvausta tai muutamaa pyssyttelykohtausta ole tarpeen erikseen kiitellä. Miksi tehdä yllätyksetön genre-elokuva, kun olet Coen? Sitä en tajua.

"Menetetty maa on hieno elokuva, et vain tajua, molopää", näin on minulle kerrottu. Kerron itse, että Coenit syyllistyvät molemmissa länkkäreissään laiskuuteen. Coenien laiskuus on suhteellista - mutta arvostan veljeksiä liiaksi antaakseni anteeksi töksähtävät juonenkäänteet ja epävireiset viulut. Vertauskuvat eivät ole älykkäitä aina, kun satut ne ymmärtämään. Käytetään esimerkkinä yhtä sielun salaisuuksista. Kosto! Saatat janota kostoa. Saat voimaa siitä! Koston hetki on ylväs! Mutta vain hetki - ja hetkeä seuraa alakuloisuus. Kosto särkee jotakin ihmisen... sielusta? Tämä on koston luonne. Sitä voidaan kuvata hienostuneesti näyttelijän kasvoilla. Tai - kuten Coenit todistavat - kärjistetyn visuaalisella raamatullisella symboliikalla. Tahattoman komedian puolelle lipsutaan, tai sitten se on veljesten tahallinen huumori, joka on mennyt yli hilseeni.

Kova kuin kivi on viihdyttävä western. Näyttely on tasoa There Will Be Blood ja käsikirjoitus tasoa Suomi Finland.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Näin ystävien kesken... Eetu ja Konna... >

Keskustelut (20 viestiä)

Jotainnäppäräätähän

17.02.2011 klo 16.28

Onko Peltonen nähnyt veljesten A Serious Man? Ainakaan arvostelua ei löydy. Et lämmennyt No Country for Old Menille, mutta mites tämä perinteisempi Coen?

Itse pidin molemmista suuresti, ja hämmennyin kun en voinut oikeuttaa mielipidettäni "Peltsiki tykkäs" argumentilla. Sä et vaa tajunnu sitä symboliikkaa lolz.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.02.2011 klo 17.20

No Country for Old Men oli kyllä sellainen teos, että olisin katsellut samaa vaikka vuorokauden putkeen. Tämä lupaa hyvää.
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

17.02.2011 klo 19.17

There will be blood pysyy parhaana Westerninä sitten armottoman?
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.02.2011 klo 20.03

Machinus kirjoitti:
There will be blood pysyy parhaana Westerninä sitten armottoman?

There Will Be Blood on western? Mitäh.?
lainaa
Echou

Rekisteröitynyt 02.11.2008

17.02.2011 klo 20.16

Execta kirjoitti:
Machinus kirjoitti:
There will be blood pysyy parhaana Westerninä sitten armottoman?

There Will Be Blood on western? Mitäh.?

Sijoittuu villin lännen aikoihin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.02.2011 klo 20.24

Westernit ovat periaatteessa juuri näitä tietyllä kaavalla tehtyjä, eivätkä niinkään tiettyyn aikaan sijoittuvia leffoja.

Jesse Jamesin salamurha on mielestäni paras länkkäri sitten Armottoman. Vähän enemmän paukuttelua jos haetaan, niin Klo 15:10 lähtö Yumaan toimii. Paljon enemmän paukuttelua jos haetaan, niin The Good, The Bad, The Weird on oikein mainio pätkä.

A Serious Man on yhden katselukerran perusteella "Hyvä". En väitä ymmärtäneeni siitä kaikkea, se on niitä harvoja tapauksia, joista en uskaltanut kirjoittaa arvostelua yhden katselun perusteella, eikä toisintoon ollut aikaa silloin kun se ajankohtaista oli.

Menetetystä maasta en edelleenkään pidä. En ikinä ole sitä inhonnut - vihannut -, ensimmäisellä katselukerralla se oli siedettävä, mutta siitä ilmiöstä en tykkää yhtään, että Coenien huonoin elokuva on heidän kehutuin elokuvansa. Todennäköisesti olen väärässä - koska vastapuolella seisovat Coenin veljekset.
lainaa
Star-Man

Rekisteröitynyt 14.07.2008

17.02.2011 klo 21.12

Jari-Pee varmaan tarkoittaa "The Good, The Bad and The Ugly"?
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

17.02.2011 klo 21.20

Echou kirjoitti:
Execta kirjoitti:
Machinus kirjoitti:
There will be blood pysyy parhaana Westerninä sitten armottoman?

There Will Be Blood on western? Mitäh.?

Sijoittuu villin lännen aikoihin.

Ja se kertoo kahden olennon välisestä kaksinkamppailusta.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.02.2011 klo 21.22

Star-Man kirjoitti:
Jari-Pee varmaan tarkoittaa "The Good, The Bad and The Ugly"?


Ei tarkoita. Traileri:

http://www.youtube.com/watch?v=OzNnCK5cd8Q&
lainaa
Kakkaako

17.02.2011 klo 21.39

Star-Man kirjoitti:
Jari-Pee varmaan tarkoittaa "The Good, The Bad and The Ugly"?
Mistä näitä hölmöläisiä kömpii?
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.02.2011 klo 23.03

Minä myös pidin Menetty maasta todella paljon. Tämäkin leffa kyllä kiinnostaa siinä määrin, että täytynee käydä leffassa vilkaisemassa.
lainaa
Weteraani

18.02.2011 klo 08.20

Jari-Pee kirjoitti:
Westernit ovat periaatteessa juuri näitä tietyllä kaavalla tehtyjä, eivätkä niinkään tiettyyn aikaan sijoittuvia leffoja.


Niinpä. Olen kuullut esimerkiksi sanottavan, että Mad Max 2 ja Operaatio Outland olisivat Westernejä. Kun kuulin miksi, ymmärsin sen itsekin.
lainaa
Chrisberg

Rekisteröitynyt 16.02.2009

18.02.2011 klo 13.22

Matt Damon lainvalvojana... Pidän Damonia yksiulotteisena partiopoikana joka koittaa olla hurja. Siksi hänelle sopii mielestäni parhaiten roolit joissa hahmo on hiukan kieroutunut, niinkuin Lahjakas herra Ripleyssä. Viattoman näköiset sopivat sosiopaateiksi. Tuntuu niin tylsältä nähdä partiolainen poliisin roolissa.
lainaa
spaz

18.02.2011 klo 13.33

Kiitti JP! Aion katsoa tämän The Good, The Bad, The Weird tässä viikonloppuna. Maltoin katsoa puolet trailerista, loppua ei tarvinnut edes nähdä.
lainaa
Jep

18.02.2011 klo 14.13

Kyllähän tuo No Country For Old Men on Coenin veljesten paras elokuva (ja yksi viime vuosien parhaista elokuvista ylipäätään, siihen verrattuna esimerkiksi There Will Be Blood on täysin naurettava paska). Ja tuo Serious Man on sitten jossain kaikkien aikojen surkeimpien elokuvien listalla ykkösenä tai kakkosena, ainakin niistä mitä itse olen siis nähnyt. Harva elokuva oikeasti alkaa vituttamaan ja tekee vihaiseksi, mutta tuo Serious Man sen onnistui tekemään. Onneksi sitä sai "suositeltua" parille kaverille jotka sen myös katsoivat, ja sai heidät vittumaiselle tuulelle myös.
lainaa
xCryonic

Rekisteröitynyt 13.10.2009

18.02.2011 klo 20.14

Pakko katsoa kun kerkiää :D
lainaa
kurppa

19.02.2011 klo 06.34

Heti lähti Blueray tilaukseen cdonista, aivan mahtavaa..
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

20.02.2011 klo 17.01

Menetetty maa on mestariteos. Jo sen tunnelman takia. Juoni nyt tosiaan on melko nähty, mutta JP itsekkin antoi jollekkin shitti avatarille 5tähteä kauneuden ja todellisuuden nimissä vaikka myönsi juonen todella ennalta-arvattavaaksi ja latteaksi.
lainaa
Hihhuli

20.02.2011 klo 20.35

Kävinpä itsekin tämän juuri katsastamassa, ja odotetun laadukas mutta Coenien leffaksi hieman yllätyksetön teos oli kyseessä. Peltonen tiivistikin hyvin arvostelussaan mielipiteeni: viihdyttävä, erinomaisesti näytelty, taidolla ohjattu ja mainiolla dialogilla varustettu elokuva, joka kaipaisi käsikirjoitukseensa lisää lihaa luiden ympärille.

Rauhallisesta tahdistaan huolimatta elokuva tempaisi hahmojen sanailullaan minut alusta pitäen mukaansa. Siitä huolimatta, että jokainen kolmesta päähenkilöstä oli jonkin sortin klise, näyttelijät saivat puristettua niihin tarvittavan määrän henkeä ja sympaattisuutta. Keskivaiheen toimintakohtauksen valmistelu puolestaan todisti, että Coenit ovat edelleen mestareita jännityksen rakentamisessa. Coenmaiset sivuhahmot sen sijaan eivät yllättäen tuntuneet istuvan elokuvan tyyliin; ne eivät erityisemmin häirinneet, mutta vaikuttivat pikemminkin pakollisilta ohjaajien tavaramerkeiltä kuin leffan sisällön kannalta tarpeellisilta elementeiltä.

Elokuvan juoni oli puolestaan läpeensä ennalta arvattava, ja käänteet osuivat yllättävyydeltään tasolle Avatar. Tämä ei sinänsä ollut vielä erityisen huono piirre, mutta loppukähinöiden startatessa ihmettelin jo mielessäni, että tässäkö tämä nyt tosiaan oli.

Mielestäni kuitenkin elokuvan tummempiin sävyihin kääntyvä lopetus pelasti muuten niin ontoksi jäävän tarinan. Itse en tulkinnut lopun sanoman käsittävän ainoastaan viestiä koston katkeransuloisuudesta vaan myös tarkoituksena esittää elokuvan nimenkin vihjailema teema järkähtämättömyydestä ja määrätietoisuudesta toisessa valossa. Koko elokuvan juonihan rakentuu Mattien jääräpäisyyden varaan, joka esitetään läpi tarinan hyvin positiivisessa valossa - sinnikkyyden ja omanarvontunnon ilmetymänä. Vain pieni vihjaus päinvastaiseen annetaan Cogburnin toteamuksessa, että asioiden ei voi aina olettaa menevän sopimusten mukaan. Lopetus mielestäni kuitenkin esittää kovuuden ja heltymättömyyden kääntöpuolen: jos mistään ei kykene antamaan periksi, kovinkin sisukin on viime kädessä vain joustamattomuutta, jolla harvoin on hyvät seuraukset. Mattie vaatii isänsä murhaajalta takaisin jopa hevosta ja yhtä merkityksetöntä kultarahaakin, mutta päätyy lopulta menettämään itse paljon enemmän. Edes tärkeimmän tahtonsa läpi saatuaan hän ei tunne tyydytystä, vaan jahtaa roistoa edelleen sisimmässään, eikä myöhemmällä iälläkään ymmärrä, mikä hänen käytöksessään on hänet kohtuullisen onnettomalta vaikuttavaan elämäntilaansa ajanut. Loppuratkaisu herättikin kovasti ajatuksia vielä elokuvan jälkeen, mitä en olisi odottanut näin kepeän oloiselta länkkäriltä.
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

26.02.2011 klo 21.51

kävin katsomassa.
Mielestäni leffa oli hauska, hauska ja simppeli. Mutta kaikki tehty hyvin. Oikein hyvä elokuva.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova