Tuorein sisältö

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Ensi-ilta: 18.05.2011
Genre: Fantasia, Seikkailu
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

19.05.2011 klo 15.10 | Luettu: 19358 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Joo, Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla oli epäonnistuminen. Viihdearvoa ajatellen ongelmia oli mielestäni vain yksi. Mustekalapartainen demoni, joka aiemmin pimputteli pianoa pimeässä, käveli päivänvalossa kuin Roger Rabbit. Fantasia menetti fantastisuutensa. Juonikin oli typerä, mutta jos muistetaan, että yleensä näissä vain etsitään asioita, näen kyllä arvoa pettämisorgioissa maustettuna pahimmin petetyn pettäjän pelastusoperaatiolla. Neljännen osan Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) käsikirjoitus valmistui ennen kuvauksia! Tämä ihme tekee uutuudesta sarjan hallituimman ja kuivimman jatko-osan.

Sekalaisella seurakunnalla on Nuoruuden lähde kiikarissa. Protestanttinen Englanti ja katolinen Espanja luulevat kilpailevansa keskenään. Merirosvot Jack Sparrow (Johnny Depp), Barbossa (Geoffrey Rush), Mustaparta (Ian McShane) ja Angelica (Penélope Cruz) huijaavat kaikkia ja kenties itseäänkin. Sparrow lähinnä roikkuu mukana, mutta muita motivoivat kosto, kohtalon huijaaminen ja sielun pelastus. Mustaparta on kidnapannut muuten vain lähetyssaarnaajan (Sam Claflin), jotta mukana olisi edes yksi hahmo, joka ei kuulu hirteen. Uskonnolliset jorinat pitkin matkaa kalahtavat onttouttaan, mikä kiusallisesti palauttaa mieleen sisällökkäämmän meriseikkailun Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin.

Saarnaajan toisella, melko sympaattisella sivujuonella koetetaan paikata se vuoto, ettei Sparrow ole koskaan ollut päähenkilö. Karibian Andy McCoy tahtoo laivan ja lähteen, muttei hän mitään aikaan saa, paitsi vahingossa. Leffa alkaa Chaplinin kulkurikomedioiden kuivana piraattiversiona, kunnes sivujuonia on alustettu. Ylipitkän reissun tavoittaessa seikkailun hengen, erinomaiset näyttelijät pitävät henkeä vaivatta yllä. Depp tekee oikein rajoittamalla ylinäyttelyä: pelkäsin turhaan, että etualalle nostettuna Sparrow rupeaisi jo rasittamaan. Uudet naamat McShane ja Cruz ovat vakuuttavia housuissa, jotka heille isolla rahalla räätälöitiin ikimuistoisten kohtausten sijaan.

Sitä kuulemma tarkkaan harkittiin, vetääkö osa 4 överit (muistaakseni puhetta oli steampunk-elementeistä), vai onko fiksumpaa pakittaa. Pakkia on otettu. Esimerkiksi zombiepiraatit ovat kuin kummituspiraatteja, mutta ne eivät tee mitään, eikä niihin ole erikoistehosteita uhrattu. Uusi ohjaaja Rob Marshall tunnetaan pukudraamasta ja kahdesta rouvia kosiskelevasta musikaalista. Tavallaan Marshall pudottaa pallon, sillä villin vekkulin Gore Verbinskin huippuhetkille kelpasi hihitellä jälkikäteenkin. Hitaus kuitenkin on heikoin piirre hillityssä, ammattitaitoisessa tuotteessa. 3D-kameroiden taltioima luonteva syvyysvaikutelma ei ole ainoa syy, miksi elokuva näyttää - ja tuntuu - tasapainoisemmalta kuin kilpaileva kesäleffa Thor. Mitään erikoista Vierailla vesillä ei ole. Jos Pirates of the Caribbean: Muuta kuin rommia pullossa on, se on kahdella lauseella kerrottu, mitä nelosen väliin jättänyt menetti.

Dialogissa on yritystä. Sparrowilla on hetkensä. Muutama maagisempi kohtaus on tyylikäs; ehkä jopa 3D-lipun väärti. Jos kolmonen viihdytti, viihdyttää nelonenkin. Lahjomaton takapuoleni puutui, minkä mainitsen toisinaan ollessani kahden vaiheilla. Särmä on kateissa. Edellisistä osista voidaan poimia yksityiskohtia, joille uutuus ei osaa antaa vastinetta: ikuinen elävä kuolema, haarukka tekosilmässä, nuoren pojan hirttäminen. Nämä ovat vain yksityiskohtia, mutta jos vilpittömästi yrittävä ohjaaja voi johonkin vaikuttaa isossa tuotannossa, niin yksityiskohtiin. Verbinskillä oli särmää. Hänen trilogiansa heitti kankaalle kaiken, minkä tekijät suinkin - lennossa - keksivät. Vierailla vesillä ottaa varman päälle, onnistuu tässä, eikä ansaitse erityistä suitsutusta.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Anna Abreu - Rush... Foo Fighters - Wasti... >

Keskustelut (11 viestiä)

joko_riittäis

19.05.2011 klo 15.51

Annan itse 2/5... Vaikka Orlandosta ja Keirasta päästiin, niin ongelmana oli juoni, joka oli paikasta toiseen hyppimistä kuten aiemmatkin, mutta nyt oli vielä laiskempaa hyppimistä. Joku kunnon pahiskin oltaisiin tarvittu. Davy Jones oli tyylikäs ilmesty ja niin on myös Mustaparta, mutta hän jää liiaksi taakse... Tosin kuka tietää mitä jatkossa on, kun taas jätettiin jatkolle mahdollisuus.
lainaa
Vesiapina

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.05.2011 klo 15.55

Kiva arvostelu, itse kävin eilen katsomassa. Oonko ainut kenen mielestä 3D:na leffat on paljon tummempia? Mun mielestä ainakin pimeät kohdat on välillä liian pimeitä ja jotkut nopeat kohtaukset näkyy vähän epäselvinä. Sekä Thorissa että Piratesissa tuli tämmönen huomattua?
lainaa
Miismu

19.05.2011 klo 20.50

Vesiapina kirjoitti:
Oonko ainut kenen mielestä 3D:na leffat on paljon tummempia? Mun mielestä ainakin pimeät kohdat on välillä liian pimeitä ja jotkut nopeat kohtaukset näkyy vähän epäselvinä.


Joo kyllä se on totta. Niissä laseissa on tummentava vaikutus. Joissakin elokuvissa se on lievempää ja joissain vahvempaa.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.05.2011 klo 21.13

En kerkee nyt vielä sen kummemin arvostelua lukea, mutta nähtävästi 3D:tä kehuttiin paikoin jopa 3D-lipun hinnan arvoiseksi. Voisi siis mennä katsomaan. Saa nähdä. Source Code kyllä himottaa kans.. :0
lainaa
Flits

19.05.2011 klo 21.58

Noh kyllä tästä jäi vielä paljon odotettavaa seuraavaan osaan. Laivataistelut puuttuivat ja varsinaista vastustajaa ei ollut, muutama porukka vain koittaa "kisata" pääsystä lähteelle. Espanjalaisten väliintulo oli näyttävä, mutta jäi lyhyeksi vasta loppupuolelle. Jatkolle jäi siis paljon potentiaalia, mutta ikävä kyllä katsojalle ei annettu mitään vihjettä minkä perässä siinä ravataan. Kuitenkin tämä elokuva on varsin näkemisen arvoinen sanoi kuka hyvänsä mitä tahansa. En viitsi kommentoida näyttelijä rooleista tai suorituksista tehköön kaikki omat johtopäätöksensä.
lainaa
Mazena

Rekisteröitynyt 29.10.2007

20.05.2011 klo 09.32

Ei tämä leffa voi ainakaan edellisille hävitä tosiaan kun Orlando ja Keira eivät ole mukana. Taidan silti odottaa DVD:n päätymistä alelaariin ennen kuin tämän katsomista harkitsen.
lainaa
dsasad

20.05.2011 klo 20.55

Execta kirjoitti:
En kerkee nyt vielä sen kummemin arvostelua lukea, mutta nähtävästi 3D:tä kehuttiin paikoin jopa 3D-lipun hinnan arvoiseksi. Voisi siis mennä katsomaan. Saa nähdä. Source Code kyllä himottaa kans.. :0

Himottaa oikein?
lainaa
Kwaad

20.05.2011 klo 21.41

Onneks löytyi täältä ihan ei-3D-versio, itse kun en nykykonstein luodusta 3D-efektistä pidä pätkääkään. Kyllähän se tuntui erilaiselta, varmaan lähinnä koska niin vähän vanhoja hahmoja oli jäljellä.. noh, itse pidin kovin, ajattelen tätä lähinnä aivan uutena PotCina, siinä missä kolme edellistä muodostivat trilogian & kokonaisuuden
lainaa
Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

22.05.2011 klo 01.00

Itse katsoin sen tänään ja annan 4/5. 3d on minusta aivan turha juttu tässä leffassa mutta muuten nautin näytin siemauksin :D Toiminta/komediat onko niitä parempia asioita olemassakaan
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

29.05.2011 klo 19.38

Onneksi tajusivat viimein siirtää Jack Sparrowin kaiken keskelle ykkösen jälkeen. Bloom ja muut turhat sivujuoneilut on heitetty kunnolla sivuun, etteivät pääse häiritsemään hommaa. Siinä missä kolmonen oli sivujuonten sekaan ripoteltuja sekoboltsi-sparrowin pelleilyjä, nyt on selkeästi hallitumpi Sparrow keskellä toimintaa ja sivujuonet hieman maustavat kohtauksia siellä täällä.

Jos ensimmäinen elokuva oli mieleen ja edelliset jatko-osat olivat huteja, nelonen on luultavasti paljon enemmän mieleen.
lainaa
fpdfhjpeghv

02.11.2016 klo 20.34

Tässä on kerrankin leffasarja, jossa kaikki leffat ovat tismalleen yhtä hyviä/huonoja, ja menee melkolailla päivän fiiliksen mukaan
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova