Tuorein sisältö

Captain America: The First Avenger

Ensi-ilta: 19.08.2011
Genre: Sci-fi, Sota, Toiminta
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

19.08.2011 klo 10.00 | Luettu: 22024 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hitlerin potkiessa pienempiään, laiha, sairas ja kitukasvuinen, mutta kirkassilmäinen amerikkalainen tahtoo taistella veljiensä rinnalla! Hän ei janoa verta. Hän ei vihaa. Hänen on tehtävä miehen työ. Ei kai sintti yritä todistaa jotakin? Pötyä, pikkurillejä älkää heilutelko, sillä tämä mies on Steve Rogers. Captain America: The First Avenger osaa itsekin hymyillä päähenkilölle, kuten sopii, sillä Rogers on amerikkalaisuuden symboli naiiviuuteen saakka.

Supersotilasohjelma pumppaa Rogersiin lihasta ja pituutta. Sen sijaan, että hän pääsisi tositoimiin, soimaan pärähtääkin musikaalinumero, jonka on säveltänyt sama mies kuin Pienen merenneidon. Armeija päättää käyttää "Kapteeni Amerikkaa" propagandatarkoituksiin. Miten positiivisia tuntemuksia propaganda voi herättää, sitä kuvataan hykerryttävän ironisesti ja lämminhenkisesti. Leffa osaa olla älykäs ja iskevä. Valitettavasti kokonaisuuden kasassa pitävä naru on kerästä, jota käyttivät myös Thor ja Green Lantern.

Heikko mies saa jymyhunajaa. Vain hän voi tehdä itsestään sankarin: on todistettava, ettei hän ole pelle. Yksinkertaista. Huolimatta muutamista oudoista vedoista (moni tietää, mikä on se pimein juonenkäänne) käsikirjoitus ei tajuntaa räjäytä. Varoitus: en usko, että pilaan keneltäkään nautinnon murustakaan, mutta sanon pari sanaa tapahtumista ennen loppuhuipennusta. Hyvisten on pysäytettävä pahikset, okei? Muuten tapahtuu hirveitä. Eräs hyvis sanoo: emme voi vain hyökätä pahisten päämajaan. Kapteeni Amerikka sanoo: voimmepas vain hyökätä. Enemmittä perusteluitta tai oivalluksitta hyvikset vain hyökkäävät. Menikö jotain minulta ohi?

Kuten Thor ja Lantern, Captain America tietää mitä tunteita ja tunnelmia tavoitella. Osa tavoitteista jopa saavutetaan. Kuoppaisessa kyydissä kehtaa tuulettaa ja jopa herkistyä. Toiminta on määrätietoista rymyämistä ja tyylikästä poseeraamista. Chris Evans on pökkelö, mikä on kelpo tulkinta Kapusta. Puhdasmielinen Kapu tulee näyttämään hyvältä hurmaavan Iron Manin ja könsikäs-Thorin rinnalla ensi kesän The Avengersissa. (Jos tahdot kypsemmät versiot hahmoista, lue Ultimates-sarjakuvat.) Kapteeni ei vehtaa brittilyylin kanssa kauempaa kuin Thor Natalie Portmanin, mutta tämä suhde on luonteva: tämä on sodanaikaista silmäpeliä rintavan erikoisagentin ja muskelit lahjaksi saaneen superneitsyen välillä. Se on sekunneista kiinni, ehtivätkö eversti Tommy Lee Jones ja professori Stanley Tucci tehdä vaikutuksen, mutta ehtivät he.

Vääränvärisestä muovailuvahasta tehty Skeletor alias Punakallo on leffakonnana pannukakku, kuten oli tohtori Doom. Hugo Weaving osaa ylinäytellä, mutta minuuteissa ei luoda kunnon natsia. Punakallo ennustaa, että tulevaisuudessa ei ole lippuja, joten Kapu sanoo, että ole sinä hiljaa. Kapu ja Kallo tappelevat siksikin, että Kallolla on kosminen kuutio, mutta henkilökohtaisuudet olivat tässä. Panoksia ei nosteta, jännitys ei tiivisty. Tarina kattaa usean vuoden, joten teemat hautaavat pienet hetket. 90% kohtauksista ja repliikeistä on lainattu suoraan ohuesta kliseiden vihkosesta, mikä ei auta elokuvaa tuntumaan tuoreelta ja ehyeltä. Joe Johnston on ohjannut yhden uransa parhaista töistä, mikä korostaa sitä, ettei hän ole kummoinen ohjaaja: muutama "ihan kiva" hetki voisi olla maan mainio, jos ohjaajalla olisi parempi maku.

Silti tunnen jonkinasteista rakkautta. Tämä on käypäinen oheistuote. Musikaalinumeron luritus soi tauotta päässäni ja palauttaa mieleen tyylikkäimmät kuvat ja osuvimmat repliikit. Niiden osuus on tarkemmin ajateltuna alle 10%, mutta useammin elokuva aidosti onnistuu, kuin tahattoman koomisesti mokaa. Olettaen, että The Avengers on sitä, mitä sen pitää olla kaikkien näiden esiosien jälkeen, kaikki tahtovat nähdä sen. Siinä tilanteessa tätä ja Thoria kehtaa suositella muillekin, kuin faneille.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kaameat pomot... Joss Stone - LP1... >

Keskustelut (13 viestiä)

Vincent

19.08.2011 klo 11.10

Jos Peltosen pitäisi pistää Kostajat-saagan leffat parhaimmasta-huonoimpaan järjestykseen niin millainen se olisi?
lainaa
3d_hihuli

19.08.2011 klo 11.11

Kannattaako tuhlata rahaa 3D-lippuun vai onko tehoste yhtä turha, kuin kaikissa muissakin viimevuosien käännöstöissä?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.08.2011 klo 11.44

En suosittele 3D:tä. Syvyysvaikutelma saattaa olla syvempi kuin Thorissa, mutta molemmat leffat ovat masentavan synkkiä. Green Lantern oli kirkkaampi ja näyttävämpi pätkä.

Iron Man
Iron Man 2
Captain America: The First Avenger
Thor
The Incredible Hulk

Molemmista Iron Maneista tykkään kovasti. Nämä muut ovat "tiettyä laatua tietyltä porukalta". Incredible Hulkissa oli se ylimääräinen vika, että se oli melkein jatkoa Hulkille (se alkoi siitä, mihin Hulk loppui), mutta sitten se kuitenkaan ei ollut, vaan se esitteli ihan omia töksähteleviä takaumiaan. Senkin kyllä katsoi.
lainaa
Salsa

19.08.2011 klo 13.07

Jari-Pee kirjoitti:

Molemmista Iron Maneista tykkään kovasti. Nämä muut ovat "tiettyä laatua tietyltä porukalta". Incredible Hulkissa oli se ylimääräinen vika, että se oli melkein jatkoa Hulkille (se alkoi siitä, mihin Hulk loppui), mutta sitten se kuitenkaan ei ollut, vaan se esitteli ihan omia töksähteleviä takaumiaan. Senkin kyllä katsoi.


Alunperin IH:n piti olla jatko-osa, mutta sitten siitä tehtiin viimehetkellä reboot ja monta asiaa piti kirjoittaa nopeasti uusiksi.
lainaa
Blazingcrap

19.08.2011 klo 19.59

tuo Hulkin reboottaaminen niin pian oli kyllä kauhea moka. laatu ei muuttunut mihinkään ja homma meni helkkarin sekavaksi. ainakin Spiderman ehti olla 10 vuotta ja tavallaan loppua ennen tätä tulevaa (turhaaaaaaa!!!) rebootia

mutta Hulkin kohtaloahan lupaillaan seuraavalle Ghost Riderille. tavallaan jatko osa ja Nick on edelleen Johnny mutta silti kaikki on uutta

on kyllä jännä nähdä miten Cap, Thor, Iron ja Hulk plus muu jengi sopivat samalle ruudulle 2-3 tunnin leffassa. onko pahiksesta muuten ollut puhetta muutakuin että Loki tekee paluun. on meinaan helkkarin tylsää jos ne soololeffojen vihut pistetään vaan tiimiksi niinkuin kostajatkin. Mandarin ja Baron Zemo ovat hyvät ehdokkaat Lokin ja Leaderin/PunaHulkin rinnalle. ehkäpä Taskmaster ja Modok tulevat mukaan koska ovat Marvel vs Capcomissa
lainaa
Jooo

19.08.2011 klo 20.12

Pari tähteä tais tulla liikaa. Jenkkien patrioottihapatus ei ainakaan mua iske. Oksettaa pelkkä ajatuskin.
lainaa
Flits

20.08.2011 klo 09.39

Jari-Pee kirjoitti:
En suosittele 3D:tä. Syvyysvaikutelma saattaa olla syvempi kuin Thorissa, mutta molemmat leffat ovat masentavan synkkiä. Green Lantern oli kirkkaampi ja näyttävämpi pätkä.


Samaa mieltä mutta viimeaikoina turhan usein olen joutunut katsomaan 3D näytöksiä vasten tahtoani. Finnkino järjestelmällisesti pakottaa tämän vähetämällä 2D näytösten määrää, laittamalla ne pienempiin saleihin ja aivan järkyttävillä näytösajaoilla usein vain yhdellä näytöksellä päivässä. Ellet sitten ole joka kerta ensi-iltoja kyttäämässä, mutta ei sekään ole mahdollista joka kerta, kun on sitä muutakin tekemistä.

Ei parane liian kauan noita 3D näytöskiäkään odotella sillä ne päätyvät pieniin saleihin, jossa harmittaa koska se ns. 3D olisi parempi isommalta screeniltä. Onneksi sentään säästän tuossa lipun hinnassa, koska maksan aina vähintään sarjalipulla tai muulla. Törkeätä kuitenkin rantata 2D:tä niin paljon, että ihmisten on pakko katsoa 3D:tä ja heidän lukunsa näyttävät paremmalta 3D leffojen osalta. Turussa näin, joten ei ihan microteatteristakaan kyse. Ennen oli rennompaa käydä leffassa, nykyään saa miettiä, että mitäs hel...
lainaa
Drangna

21.08.2011 klo 10.29

Leffan eka tunti oli varsin viihdyttävä, mutta sitten loppupuolen StarWars meininki vähän pilas meininkiä. Muuten ihan kelpo 3 tähden leffa, Kapu vaan oli erittäin pökkelö joissakin kohdin. Hugo Weavingin odotin koko ajan sanovan "mr. Andersson" ja ois voinu olla tylympi natsi roolissaan.
lainaa
SamueL

21.08.2011 klo 10.39

Warlockin ikuisuuskivien teemoilta saisi hyvän kosmisen seikkailun kostajat-leffaan. Thanos olisi oma suosikkini elokuvan pahikseksi. Hopeasurffarikin on nähty, niin sekin voisi olla messissä. Saattaisi mennä jo trilogian puolelle, kun Suomessa julkaistunakin Warlock-juttu tuli kuudessa 132sivuisessa lehdessä.
lainaa
Bottlecap

21.08.2011 klo 13.32

Oli tämä todella hyvä ja viihdyttävä. Odotus palkittiin. Tämä ei ole niin patrioottinen kuin voisi ensin luulla. Huonona puolena on se että nazit periaatteessa korvattiin Hydralla. Nazit ja Hitler kyllä mainittiin monesti mutta kyllähän nyt WWII leffassa pitäisi olla nazeja vihollisena. Ei se kuitenkaan häirinnyt katsoessa liikaa. Menkää ihmeessä katsomaan. Lopputekstien jälkeen on The Avengersin traileri joten kannattaa katsoa.
lainaa
Ironinenmies

21.08.2011 klo 13.33

Paras Avengers- sarjan leffoista. Iron Man 1 tulee hyvänä kakkosena.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

21.08.2011 klo 23.28

Trailerin perusteella päähenkilö ainakin usein hönkäilee teatraalisesti.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

22.08.2011 klo 20.29

Kuten kaveri sitä sanoi: Paree ku Green Lantern, huonoo ku First Class.

Ite en oo Green Lanternia nähny, mutta eihän se First Classia piessy. Eikä Rautamiehistä kumpaakaan omasta mielestäni. Mutta ei tuo nyt missään nimessä huonointakaan ollut sarjisleffagenressä.

Tämä henkilönä, joka ei ole sarjista nähnyt ruutuakaan, joten siihen en osaa sanoa mitään kuinka pahasti lähdemateriaali raiskattiin. Tuo mainittu propaganda oli suorastaan huvittavaa, sopi leffaan kuin porkkana korvaan. Ilmeisesti joissain keloissa on Avengereista kunnollista teaseria tekstien lopussa, paikallisen teatterin versiossa ei omistajan mukaan ollut(vetäs verhot kankaan eteen kun istuskeltiin tatteina lopputekstejä kattelemassa ja sanoi ettei siellä enää mitään loppujuttua ole). Eroaa sarjisleffojen suunnattomasta massasta mielestäni varsin onnistuneilla näyttelijävalinnoilla ja yhtä hyvin suoritetuilla hahmosuorituksilla. Niin vanha patu Tommy Lee kuin Hugo Weaving, miellyttäviä katsella isolta kankaalta.

Isot miinukset vain kolme deestä, jonka voisi jo hiljalleen tunkea sinne, minne aurinko ei paista.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova