Tuorein sisältö

Salora Playmaster - esitelmä suomalaisesta pelitelevisiosta vuodelta 1977

04.03.2020 klo 09.00 | Luettu: 4917 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Suomalaisen Salora-elektroniikkatehtaan valmistama Playmaster-televisio oli vuonna 1977 julkaisti pelitv, jossa oli sisäänrakennettuna Pong-tyyppinen tv-pelijärjestelmä. Suomen pelimuseon kolmevuotissyntymäpäivillä Niklas Nylund avasi laitteen historiaa ja sen tutkimusta.

Playmaster oli tv:n asennettu moduuli, joka sisälsi Pong-piirisarjan ja tv-pelin tarvitseman tekniikan. Moduli näkyy television oikeassa alakulmassa. Pelejä pelataan televisioon kytketyillä oransseilla, ihanan 1970-luvun scifististä muoviaikakautta kuvaavilla paddle-ohjaimilla.

General Instrument AY-3-8500 oli valmis piirisarja, jota myytiin eri laitevalmistajille. Se sisälsi joukon erilaisia Pong-tyyppisiä pelejä yhdelle tai kahdelle pelaajalle:
Tennis, Soccer, Squash, Practice, Rifle game 1 ja Rifle game 2.

Lisäksi piirillä on dokumentoimaton "ammattilainen vs. amatööri" -peli, joka on Playmasterissa käytössä. Tässä toisella pelaajalla on kaksi mailaa, toisella kolme. Ammuntapelit eivät olleet Playmasterissa aktiivisina.


Suora linkki: https://youtu.be/BHEuLTYsLSc

Katso myös:
Saa kanavan tilatakin, se olisi kovin ystävällistä
Lisää Suomen pelimuseo - videoita

Esitelmä järjestettiin Suomen pelimuseon kolmevuotissyntymäpäivillä osana "Kurkistus pelikoneiden kuoren alle" -ohjelmaa. "Peliautomaatit ja muut pelilaitteet vaativat toimiakseen monenlaisten taitojen soveltamista. Pelimuseon synttäreillä kurkistetaan monien vanhojen pelien kuoren alle monipuolisten tekniikkataitureiden opastuksella."

Ps. Tilaa Retro Rewind/Skrolli: http://retrorewind.fi/tilaa

Checkpoint TV esittää
(C) 2020 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Kuvaus: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Fapahtaja

Suomen pelimuseo täytti kolme vuotta helmikuussa 2020. Tapahtuman kunniaksi museossa järjestettiin monipuolinen kattaus ohjelmaa, kuten Kalevala-aiheisten pelien esittelyjä, opastuksia ja esitelmiä monenlaisista eri aiheista.
"Suomen pelimuseon 3-vuotissynttäreillä muistellaan menneitä ja tunnelmoidaan tulevaa. Mukana on huikeita kurkistuksia vanhojen pelilaitteiden kuoren alle, monipuolisten pelivaikuttajien henkilökohtaisia pelihistorioita ja katsaus Pelien Kalevala -näyttelyssä esillä olevien pelien taustoihin. Tule mukaan juhlimaan jo 3-vuotiasta Suomen pelimuseota!"

Suomen pelimuseo
Vapriikki, Tampere
http://suomenpelimuseo.fi/


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Liikkuu liikkuu! Odo... Jättirenkaat alle ja... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova