Tuorein sisältö

''Ihan kuin Game of Thrones pingviineillä'' - Disney pakotti sopimatonta sisältöä täynnä olleet Club Penguin -kopiot lopettamaan toimintansa

19.05.2020 klo 23.00 | Luettu: 2462 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenDisney pyöritti vuoteen 2017 saakka suosittua Club Penguin -massiivimoninpeliä, joka tarjosi lapsille ja nuorille turvallisen sekä moderoidun alustavan muiden kanssa jutteluun ja pelaamiseen.

Pelin palvelinten sulkeutumisen jälkeen nettiin ilmestyi useita epävirallisia klooneja käyttäen pelin kopioitua lähdekoodia. Kopioiden joukkoon kuului myös suosittu Club Penguin Online, joka onnistui kasvattamaan käyttäjämääränsä huhtikuussa koronapandemian siivittämänä yli 7 miljoonaan.

Nyt kuitenkin pingviinikloonien taru näyttäisi saavuttaneen loppunsa, sillä Disney on iskenyt Club Penguin Onlinen ja muiden kopioiden palveluntarjoajia tekijänoikeuskirjelmillä. Syynä tähän on Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tekemä juttu, joka paljasti, että yhä pääasiassa lapsille ja nuorille suunnatut kopiot olivat täynnä seksististä, rasistista, homofobista ja antisemitististä sisältöä. Lisäksi yksi Club Penguin Online -kopion kanssa tekemisistä olleista henkilöistä on pidätetty epäiltynä lapsista otettujen sopimattomien kuvien hallussapidosta.

Disneyn reaktio on tässä valossa täysin ymmärrettävää, varsinkin kuin kopiot käyttivät yhä alkuperäisen pelin taidetta ja lähdekoodia. Kloonit eivät kuitenkaan noudattaneet samoja sääntöjä kuin Disneyn alkuperäinen vaan kaikki tekstin sisällönsuodattimet olivat poissa käytöstä.

Moderaattorit eivät myöskään esimerkiksi poistaneet rasistista sisältöä tai estäneet ihmisiä jakamasta yksityistietojaan. Serverit olivat myös täynnä kaikenlaista seksisisältöä alkaen virtuaalisista strippiklubi-igluista ja päätyen ryhmäseksiin sekä parittajina toimiviin pingviineihin.Club Penguin -kopiot ottivat myös yhteen toistensa kanssa. BBC:n haastattelemien vapaaehtoisten mukaan viimeisen puolen vuoden aikana eri palvelimien välinen kilpailu on vaan eskaloitunut ja omistajat syyttelevät toisiaan hakkeroimisesta sekä häirinnästä. Yksi vapaaehtoinen kuvasikin toksista yhteistöä "ihan kuin Game of Thrones pingviineillä".

Vapaaehtoinen kertoo julkaisseensa kilpailijoiden henkilötietoja, valokuvia näistä ja jopa perheenjäsenten yhteystietoja. Tämän lisäksi mukaan tulivat myös palvelunestohyökkäyksen kilpaileville palvelimille sekä yksinkertaisesti muiden ihmisten uhkailu.

Toinen tällä hetkellä Club Penguin Onlinen -pelin parissa toimiva vapaaehtoinen kieltää kuitenkin, että tällaista toimintaa olisi rohkaistu virallisesti.

Jos vapaaehtoisia on uskominen, niin toiminnassa ei koskaan ole ollut kuitenkaan kyse erityisen isoista rahasummista sillä hänen mukaansa Club Penguin Online on tienannut noin 9000 puntaa mainosten kautta. Valtaosa toiminnassa mukana olleista olikin nuoria vapaaehtoisia.

Nähtäväksi jää selviytyykö mikään isoimmista Club Penguin -kopioista hengissä Disneyn lakimiesten käsittelystä vai loppuuko pingviiniklubin tarina lopulta käytännössä tähän.

Lähteet: Eurogamer, BBC

V2.fi | Mikko Seppänen
< Epic Games Store näy... Tältä olisi näyttäny... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

Mura

20.05.2020 klo 15.59

Kannattaa käydä katsomassa "Club pinguin speedrun". Ideana on saada porttikielto mahdollisimman nopeasti.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova