Tuorein sisältö

Tutkiva journalismi paljastaa: ovatko miljoonien arvoiset pelit vain muutaman henkilön junailemaa huijausta?

23.08.2021 klo 23.07 | Luettu: 1830 kertaa | Teksti: Mikko HeinonenSaimme uutisvinkkinä alle upotetun, tubettaja Karl Jobstin tekemän videon, jossa kerrataan viime aikojen tapahtumia pelikeräilypiireistä. Etenkin Nintendo-pelien hintataso on viime aikoina ampunut täysin läpi katon, ja koska toimituksessakin on kymmeniä vuosia pelejä keräilleitä, olemme miettineet yhdessä, mikä ihme voi tehdä Super Mario 64:stä 1,5 miljoonan dollarin arvoisen - oli se sitten arvioitu miten hyväkuntoiseksi tahansa. Omat veikkauksemme ovat liikkuneet jossain rahanpesun tai muun hämärän puuhastelun suunnilla.

Jobstin video kuitenkin avaa asiaa perin mielenkiintoiselta uudelta kantilta. Pelien hintaralli nimittäin ajoittuu kovin sopivasti siihen, kun uusi peleille luokituksia tarjoava Wata Games ilmestyi markkinoille ja sen perustajia vieraili muun muassa Panttilainaamo-sarjassa arvioimassa pelejä huomattavan hintaviksi. Heritage Auctions -niminen huutokauppatalo taas otti Watan luokittelemat pelit myyntikohteikseen tuoreeltaan, ja pian niiden hinnat lähtivätkin kipuamaan huomattavasti. Näistä satojen tuhansien ja jopa miljoonien arvoisista peleistä on uutisoitu meilläkin ja jopa Helsingin Sanomia myöten. Näillä kahdella alalla toimivalla yrityksellä on ilmeisesti enemmän yhteistä kuin julkisuuteen on kerrottu. Molemmat myös toimivat prosenttipalkkioperiaatteella, joten jättimäisiksi kohoavat hinnat ovat varmasti kummankin mieleen.

Asiaan liittyy myös se, että eräs Heritage Auctionsin taustavoimista on aikanaan tuomittu merkittäviin korvauksiin keräilykolikoiden markkinoiden manipuloinnista. Niillä koettiin 1980-luvun lopulla terävä nousu, joka päättyi pian romahdukseen, eivätkä hinnat ole koskaan palanneet tuolle tasolle.

Vaikka Jobst ei korrektisti esitäkään videollaan mitään suoria syytöksiä, hänen keräämänsä todistusaineisto on varsin vakuuttavaa, joten video kannattaa ehdottomasti katsoa, jos retropelien markkinatilanne kiinnostaa ja mietityttää. Tekee jopa mieli epäillä, että asia tuskin jää tähän.


V2.fi | Mikko Heinonen
< Lihaksikkaat miehet ... Muistatteko vielä tä... >

Keskustelut (1 viestiä)

qwertypro

24.08.2021 klo 08.36 5 tykkää tästä

Tuostahan on puhuttu myös Pat Contrin CUpodcastissa useasti; ei ole todisteita että raha on vaihtanut omistajaa, ei ole julkaistu lukuja montako kappaletta korkean luokituksen saaneita on liikkeellä yms
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova