Tuorein sisältö

Pelivatkain 052 - Balance of Power kertoi karusti kylmän sodan todellisuudesta

08.05.2023 klo 09.00 | Luettu: 461 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Balance of Power oli ja on kylmä näkemys maailmasta. Se on kahden suurvallan kamppailua ja kädenvääntöä kunniasta, arvostuksesta ja etupiireistä. Se on armoton muistutus siitä, miten suurvaltapolitiikka toimii - lukemattomien suurten ja pienten haasteiden, voimannäyttöjen kautta. Ja joskus kaikki päättyy ydinliekkeihin.

Chris Crawford nousi 1980/1990-luvuilla maineeseen massiivisten, poliittisten strategiapelien tekijänä. Alkujaan jo vuonna 1985 julkaistu Balance of Power oli sieltä kaikkein varhaisimmasta päästä pelejä, jotka rakennettiin uuden sukupolven tietokoneiden laskentakyvyn ja graafisten, hiirellä ohjattavien käyttöliittymien varaan. Sen äärimmäisen kylmä ja analyyttinen kylmän sodan manipulaatiosta oli hyytävä näkemys maailmantilasta, joka on huolestuttavalla tavalla jälleen ajankohtainen.

Balancesta julkaistiin vuosien mittaan päivitettyjä versioita uuusille alustoille, samoin kuin päivitetty versio vuonna 1990. Tämäkään uusi painos ei kuitenkaan kyennyt ennustamaan todellisen maailman mullistuksia, kuten Neuvostoliiton hajoamista ja maailmanpolitiikan mullistumista. Omassa mittakaavassaan ja tulkinnassaan se kuitenkin kuvaa kylmän laskennallisesti tapaa, joilla suurvallaat pyrkivät ottamaan maailmaa haltuunsa.

Tietyllä tapaa se myös muistuttaa miten pienistä asioista voi syttyä maailmanpalo. Ja miksi länsivallat kävelevät niin varoen köydellä auttaessaan Ukrainaa Venäjän törkeää hyökkäystä vastaan.

Pelivatkain-videosarjassa sukelletaan hissukseen ja hyvin satunnaiseen tahtiin JOKin pelihistorian varrelta löytyviin peleihin, jotka lienevät valtaosin 8- ja 16-bittistä strategiaa, seikkailua ja simulaatiota. Toki retropelimatkan varrelle osua myös tunnetumpia yleisönsuosikkeja.
Pelivatkaimet pelataan ja tallennetaan livenä ilman sen kummempia leikkailuja, ellei jokin mene ihan katastrofaalisesti pieleen.


Suora linkki: https://youtu.be/--VUtXVYpLU

Kaikki Pelivatkain-sarjan jaksot
Tilaa kanava tästä klikkaamalla
Onhan Retro Rewind jo tilattu?
https://retrorewind.fi/hanki

Checkpoint TV esittää: JOKin Pelivatkain
(C) 2023 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Balance of Power: The 1990 Edition
Chris Crawford / Mindscape
1990
Macintosh, Windows, Amiga, Apple IIGS, Atari ST


Lisää retroa? Ratkaisu on tässä: lisää Pelivatkainta!

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Microsoft palkkasi E... Pari vuotta Epic Gam... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova