Tuorein sisältö

33 vuotta vanhan suomipelin soundtrack nousi nettihitiksi

04.10.2021 klo 15.00 | Luettu: 4272 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Vuonna 1988 julkaistiin yksi suomalaisen pelialan varhaisista megahiteistä: Jukka Tapanimäki teki Netherworld-pelin, johon Jori "Yip of Pure-Byte" Olkkonen sävelsi ja ohjelmoi huikean kovan kitararokki-nimikkobiisin. Suomalaiset C64-veteraanit toki muistavat suomiklassikon, mutta nyt aivan uusi yleisö löysi Olkkosen mestarillisen SID-sävellyksen.

Angry Video Game Nerd näet teki jakson Commodore 64 -kotimikroista ja valikoi esittelyyn myös koko liudan C64-pelejä. Herra nosti esiin myös Netherworldin ja jakoi syvää rakkautta nimenomaan sen musiikille, ei niinkään pelille. Reippaasti yli miljoona kertaa katsottu video toi Olkkosen soundtrackin valtavalle uudelle yleisölle, joka ei ollut koskaan edes kuullut koko pelistä, vielä vähemmän sen rajusta digibiisistä. Tuhannet kiinnostuneet googlasivatkin videon katsottuaan Netherworldiä ja säntäsivät ihastelemaan sen raisua rokkia Checkpoint TV:n kanavalle.

Ja ihan syystä, sillä Netherworld ei ole ihan mikä tahansa SID. Kasibittisen koneen äänipiiristä ja prosessorista puristetaan esiin myös kitara- ja rumpusampleja siihen malliin, että hurrikaani vain humisee kuusistossa:


Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=c21KtMs7DQg

Pelkästä C64:n SID-äänipiiristä ei tällaisia soundeja irtoa, vaan Jori "Yip" Olkkonen (joka tottelee nykyään paremmin nimeä Petrik Salovaara) ohjelmoi kappaleelleen uniikin äänirutiinin, joka ajoi kuusnelosen aika lailla äärimmilleen. Kappale käyttää sekä koneen äänipiiriä että prosessoria uudenlaisen äänimaailman luomiseen. Säveltäjä kertoo, että äänirutiini sai alkunsa kokeena, jossa hän testasi josko kuusnelosella on mahdollista soittaa yhtaikaa useampaa kuin yhtä digitoitua ääntä, samplea. Kyllä oli. Niinpä Netherworld-kappaleessa soi kaikkiaan neljä digiraitaa: rummut, basso ja kaksi kitaraa. Jori/Petrik soitti ja digitoi kitarat itse.

Rajuudessaan kappale on myös niin vaativa, ettei sitä voida soittaa varsinaisen pelin aikana. Prosessoriaikaa ei vain riitä tämän enempään. Tätä äänirutiinia on käytetty vain kerran, vain Netherworldissä.

Angry Video Game Nerdin kautta historiallinen suomipeli ja sen soundtrack saivatkin paljon uusia ystäviä. Säveltäjäkin kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja biisin tienoilta.

Olkkonen/Salovaara säveltänyt musiikkia C64-aikojensa jälkeenkin, mutta erilaisilla salanimillä.

Katso JOKin ja Petrik Salovaaran haastattelu vuodelta 2013:

Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=jn6AuXxaV9Y

Lisätietoja pelistä: https://www.mobygames.com/game/netherworld


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Bandai Namcon värikä... Capcomin pelien pääa... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova