Tuorein sisältö

Pelivatkain 053 - Plan 9 From Outer Space maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin lisenssipeli

11.07.2023 klo 09.33 | Luettu: 1547 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Plan 9 From Outer Space on elokuvansa tunteville yksi leffahistorian outolinnuista. Se on huonoudessaan ja tönkköydessään niin kauhea elokuva, että siitä voi nauttia täysillä alusta loppuun. Mutta hei, siitä on tehty myös peli! Gremlin Graphicsin uusi Irlannin studio sai ensimmäiseksi nakikseen tehdä peli klassikkohirveysleffasta, ja hämmentävää kyllä, se ei ole ollenkaan niin kauhea kuin leffa. Oikeastaan peli on ihan jees. Mutta juuri sen verran jees, ettei sitä aikoinaan haukuttu maan rakoon mutta ei paljoa kehuttukaan, joten sen kohtaloksi jäi unohdus ja kadotus. Kunnes JOK palaa rikospaikalle!

Pelivatkain-videosarjassa sukelletaan hissukseen ja hyvin satunnaiseen tahtiin JOKin pelihistorian varrelta löytyviin peleihin, jotka lienevät valtaosin 8- ja 16-bittistä strategiaa, seikkailua ja simulaatiota. Toki retropelimatkan varrelle osua myös tunnetumpia yleisönsuosikkeja.
Pelivatkaimet pelataan ja tallennetaan livenä ilman sen kummempia leikkailuja, ellei jokin mene ihan katastrofaalisesti pieleen.


Suora linkki: https://youtu.be/2p-gCbGI8pM

Plan 9 -elokuvan kuvaustani jostain jutustani 1990-luvun alusta:
“Elokuvan lavasteet ja "erikoisefektit" ovat vertaansa vailla elokuvan historiassa. Yksi päähenkilöistä on lentokapteeni, joka ammattinsa mukaisesti viettää osan ajastaan koneensa ohjaimissa. Jaa missä ohjaimissa? Koneen ohjaamo on vanerista kyhätty koppero, ja oven sijaan sen takaosassa ovat verhot joiden takaa pilkahtaa lavasteita.. Ohjaussauvat ovat puolikuun muotoiset vanerinpalat, jotka on naulattu puukeppiin. Ja näitä lentäjät sitten kovin vakavina vääntelevät ohjatessaan konetta (hervotonta naurua, anteeksi). Alieneiden avaruusalus on luku sinänsä. Avuttoman näköinen pikku lentävä lautanen keikkuu narun päässä. Aluksen sisältö on vielä pahempaa. Yleensähän teknisesti kehittyineisiin muukalaisiin liitetään korkeaa teknologiaa yms. vempeleitä. Teknologiaa tosiaan, putkiradioita ja muuta ryönää, joille Marcoonikin olisi nauranut. Muinaisteknologian museo on varmaan miettinyt elokuvaa tehtäessä minne heidän vanhimmat näytekappaleensa katosivat. Alieneiden tukikohta, suuren suuri avaruusalus avaruudessa, vasta näkemisen arvoinen on... Sisältä ja ulkoa. Elokuvaa tehtäessä on pyritty selviämään edullisesti kaikesta mahdollisesta. Yksi keino tähän on ollut välttää suurempia livekohtauksia, ja käyttää niiden sijasta pätkiä eri dokumenteista keskellä elokuvaa. Armeijan hyökkäys ufojen kimppuun on toteutettu leikkaamalla väliin kohtauksia armeijan ohjusammunnoista. Poliisiauton ajamisesta on yksi filminpätkä, joka näytetään aina poliisia tarvittaessa. Kukin näyttelijä näyttelee useampaa roolia. Ja niin edelleen. Esimerkkejä budjetin minimalismista riittää lukemattomia. Erittäin kaunista on vuorokaudenaikojen vaihteleminen. Ensin ollaan hautausmaalla ja on pimeä yö. Seuraavaksi paikalle ajaa auto kirkkaassa päivänvalossa. Tämän jälkeen kuvakulma vaihtuu, on jälleen yö. Plan 9 From Outer Space on roskaelokuva täydellisimmillään. Huono, surkea, onneton ja typerä. Kaikkien näiden ainesten yhteenveto on yksi katsottavimmista, ja hauskimmista elokuvista mitä on mahdollista löytää. “

Kaikki Pelivatkain-sarjan jaksot
Tilaa kanava tästä klikkaamalla
Onhan Retro Rewind jo tilattu?
https://retrorewind.fi/hanki

Pelikopteri TV esittää: JOKin Pelivatkain
(C) 2023 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Plan 9 from Outer Space
Vuosi: 1992
Tekijä / julkaisija: Gremlin Graphics
Alustat: Amiga, Atari ST, PC

Lisää retroa? Ratkaisu on tässä: lisää Pelivatkainta!






V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Teksasin moottorisah... NBA2K-sarja siirtyy ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova