Tuorein sisältö

Atari STE - odotettu Amigantappaja?

01.04.1989 klo 00.01 | Luettu: 9443 kertaa | Teksti: Markku Reunanen


Atari ST on saanut lopultakin pitkään odotetun seuraajan. Uutuus kulkee nimellä STE (ST Enhanced) ja sisältää monia Amigasta tuttuja piirteitä kuten blitterin sekä tuen digitoiduille äänille jopa 50 kilohertsin taajuudella. Väripaletti on nostettu 4096 väriin, joskin ruudulla näkyy kerralla edelleen vain 16 väriä ilman ohjelmointikikkoja. Prosessori pyörii kahdeksan megahertsin taajuudella kuten ST:ssäkin ja Atarin mukaan laite on täysin yhteensopiva ST:n ohjelmien kanssa.

Parannetut ominaisuudet vetävät jo vertoja Amigan vastaaville, mikä aiheuttanee Commodoren päämajassa harmaita hiuksia - olisiko tässä lopultakin Atarin pitkään odotettu Amigantappaja? Jäämme V2:n toimituksessa odottelemaan STE:n ilmestymistä jälleenmyyjille ja palaamme asiaan testattuamme uuden tulokkaan.

V2.fi | Markku Reunanen
< PC Amigan sisällä?... Lynx: tehoa taskukoo... >

Keskustelut (17 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.04.2009 klo 00.16

Hah! Ataribotit luulevat tommosella voivansa Amigaa haastaa, nuubs!
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 00.21

Painu takaisin sinne pelikoneesi äärelle trollaamasta. Atari on hyötykäytössä ykkönen ja nopeamman prosessorinsa ansiosta jättää Amikat taakseen, etenkin tämän STE:n myötä. 50 kilohertsin äänet - ei taida Amigat paljon pysyä perässä, hehheh.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.04.2009 klo 00.30

Marq kirjoitti:
50 kilohertsin äänet - ei taida Amigat paljon pysyä perässä, hehheh.


Ei pysykään, kun menee kaukana edellä!
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 00.44

Katoppa tuota Transputeria (jos nyt ees tiedät, mitä se tarkoittaa...), niin näät vähän mitä Atarilta on tulossa seuraavaksi. Taitaa mennä Amigapojulla pupu pöksyyn?
lainaa
shaminy

01.04.2009 klo 01.57

Nyt on Amigalta lyöty leegot sisään. Blitteri ja isompi kellotaajuus takaa varman voiton.

Tilaan heti 2 kun tulevat suomeen.
lainaa
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

01.04.2009 klo 01.57

Kyllä Amiga kuitenkin päihittää tuon jo pelkästää paremmalla ohjelmoitavuudella ja oikealla moniajokäyttöjärjestelmällä. Ei tule pärjäämään oikeasti markkinoilla, jotenkin vaan tiedän.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 03.04

Oli taas ihan odotettavissa, että amigistit tulevat tänne nillittämään, kun heidän rakas (ja ylihintainen) koneensa ei enää olekaan se 16-bittisten kuningas. Atari forever!
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

01.04.2009 klo 09.07

Kyllä Amigan PAULA hoitaa hommat vielä tyylikkäästi kotiin. Sitä paitsi kohta Commodore julkaisee AAA(Advanced Amiga Architecture)-sirut Amigoihin ja surkeat kopiot joita takinkääntäjä paskiainen Jack Tarmiel on tehtaillut Commodorelta varastamillaan patenteilla konkurssipesä Atarin ostettuaan joutuvat lopullisesti lyömään hanskat tiskiin.

AAA kykenee 16-Bittiseen ääneen jopa 100Khz taajuudella sekä 8 kanavaiseen soundiin jota voidaan myös virtuaalisesti laajentaa.

Sitä paitsi olen aika varma siitä, että Atarin pojat kuitenkin ryssivät tämän STe:n siten, että se ei edes kykene pyörittämään kaikkea tavallista ST-ohjelmistoa. :P

Sitä paitsi pelien kehittäjät ovat ryhtyneet saakelin laiskoiksi. He kirjoittavat pelinsä ensin ST:lle joka ei kykene Amigan väriloistoon tai graafisiin efekteihin ja sitten tuovat pelinsä Amigalle ja näin Amigan ylivertaisuus teknisellä puolella jää hyödyntämättä. Ja kaikki tämä vain siksi, että ST edustaa traditionaalisempaa laitteisto suunnittelua ja sille on mukamas helpompi siksi koodata pelejä. :(

(Ne jotka ovat siis ulalla aiheesta suosittelen lukemaan tämän: http://fi.wikipedia.org/wiki/Amiga#Amiga_pelikoneena
ja tämän:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Atari_ST
sekä sitten kysymään itseltään oliko noin 20-vuotta sitten käyty henkilökohtaisten kotitietokoneiden sota vaikutuksiltaan millainen? Lopputuloshan oli se, että kumpikin kone tappoi toisensa pois markkinoilta samalla kun IBM-PC-yhteensopivat klooni koneet valloittivat vaivihkaa MS-DOS ja Windows -pohjaisilla käyttöjärjestelmillä koko maailman. Tultiin siihen pisteeseen, että yksityisten yritysten ei enään kannattanut suunnitella omia tietokoneitaan vaan osat kannatti ostaa yrityksiltä jotka ovat erikoistuneet valmistamaan tätä tiettyä osaa ja sen jälkeen käyttää yleisintä käyttöjärjestelmää tai tehtailla oma ja koettaa valloittaa markkinoita sen turvin. Microsoft tosin on käyttänyt jatkuvasti kilpailuasemaansa väärin ja tehokkaasti estänyt muiden käyttöjärjestelmien yleisen leviämisen.)
lainaa
blueflame

01.04.2009 klo 09.17

Ei oikeesti. Mistä te vedätte näitä juttuja. Ihan selvä Atarin maksama mainos. Tainut Atari tarjota taas toimittajille hyvät saunaillat.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.04.2009 klo 11.32

blueflame kirjoitti:
Ei oikeesti. Mistä te vedätte näitä juttuja. Ihan selvä Atarin maksama mainos. Tainut Atari tarjota taas toimittajille hyvät saunaillat.


Ei me, mutta ne BRITTILEHDET.
lainaa
Nahkis

01.04.2009 klo 14.16

Varokaa vaan, tälläisillä uutisilla houkuttelette tänne vielä opetuslapsia Niko Nirvin ja Drewan Stören leireistä. Sitten se todellinen sotiminen vasta alkaakin :(
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 17.47

Täällä kun amigapellet nyt kirjoittelevat ihan mitä sattuu, niin täytynee hiukan kertoa niille faktoja:

Ensinnäkin on ihan selvää, että Atari on paras, monestakin syystä. Se on paitsi loistava pelikone, myös MIDI-liitäntänsä ja tarkan mustavalkografiikan ansiosta suosittu ammattilaiskone. Lukekaa vaikka ST Formatia, niin näätte, kuinka sitä on Englannissa joka paikassa oikeassa työkäytössä. Ei siis mikään lasten pelikone kuten Amiga. Oon tehnyt töitäkin ST:llä ja yritysmaailmassa pidetään Lamigaa ihan leluna.

Nyt kun STE tuo Amigaa selvästi paremmat ominaisuudet Atareille ja vielä paljon halvemmalla, niin ei kukaan järkevä enää mitään lelukoneita osta. Jo aiemmin ST:n pelit pyörivät nopeammin nopeamman prosessorin ansiosta (yli megahertsin nopeampi) ja nyt kuilu kasvaa vaan entisestään, puhumattakaan kaikista pian tulevista malleista, jotka ovat vielä tätäkin parempia. Ja Amikanallahan kaikki pelit tunnetusti kopioidaan, niin lakkaavat kohta ilmestymästä kokonaan.

Mä oon sen verran monta vuotta käyttänyt tietokoneita, että kannattaa Amiga-ipanoiden uskoa ihan suosiolla tai sitten mennä vaan kotiinsa kasvamaan. Ette koskaan oo ees kunnolla käyttäneet varmaan Ataria ja heti ootte haukkumassa. Mun kaikilla kavereillakin on ST:t eikä niistä ketään kiinnosta mitkään lelukoneet. Meidän koulussa on joillakin Amiga 500 ja ne on kyllä järjestään tosi tyhmää sakkia eikä osaa tehdä koneellaan muuta kuin pelata - että kertoo vähän niistä käyttäjistä.

Mutta taitaa olla aika turha selittää, kun ei amigistit tajua niin hienoa konetta kuin ST (se on selkeesti hienomman näköinenkin). Mun mielestä Atari on ihan ylivoimainen ja sit yhdet itkee, että Amiga on muka paras. Tää on vapaa maa, kyllä mulla on oikeus olla ihan mikä kone vaan! Ja sit vähän kun heittää vitsillä jotain Amigan heikkouksista, niin heti ollaan tosissaan ja kauhee itkuparku. Välillä tuntuu, että kaikki amikaääliöt tulee tänne oikein joukolla sotimaan yhdessä. Vaikuttaa vähän natsien puuhilta: kaikilla pitäis olla sama kone väkisin, niinkö?

Se nyt vaan on niin, että Atari ST ja nyt tää uusi STE on vaan joka suhteessa parempi. Uskokaa pois, se on silkkaa faktaa. Jos ootte liian kateellisia myöntämään sen, niin hankkikaa elämä! Mä meen tästä nyt nukkumaan, en jaksa enää enempää kirjoitella, kun oon niin väsynyt ettekä kuitenkaan taida tajuta, kun ette pysty ajattelemaan asioita puolueettomasti. Ihan noin vinkkinä: mistähän se Amigan "hieno" käyttöliittymäkin on kopioitu jos ei GEMistä? Kumpi tuli ensin?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.04.2009 klo 19.03

ST = Surkea Tietokone !!!11
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

01.04.2009 klo 19.17

Marq kirjoitti:
Täällä kun amigapellet nyt kirjoittelevat ihan mitä sattuu, niin täytynee hiukan kertoa niille faktoja:

...

Ihan noin vinkkinä: mistähän se Amigan "hieno" käyttöliittymäkin on kopioitu jos ei GEMistä? Kumpi tuli ensin?


Ainoa argumentti jonka ymmärsin koko pitkästä trollaus viestistä jonka oli kirjoittanut atari st intoilija ja jonka itku nyyh amiga-kopio sellaiselta peelolta pelifirmalta jonka ns. business tietokone atari st on ihan lelu oikeeseen amiga workstationiin verrattuna koski käyttöliittymiä.

Atari on yrityksenä pelkästään ja vain pelkästään pelaamista varten perustettu. Eihän sillä nyt voi olla mitään varteen otettavaa kannatusta missään vähääkään katu uskottavassa yrityksessä. no ehkä joissain räp-artistien piireissä, mutta niistä neekereistähän nyt ei ikinä voi tulla mitään suurta.

Commodore Business Machines sentään on oikeasti, oikeasti, oikeasti yritys käyttöön soveltuvien koneiden kuten laskinten ja kirjoituskoneiden varaan alunperin perustettu ja yrityksissä erittäin suosittu yhtiö.

Jospa lukisit Amiga Formattia niin tietäisit mm., että Atari on konkurssi kypsä yritys jonka omistajat aikovat myydä sen eteenpäin hetkenä minä hyvänsä. Se tuottaa tappiota kymppitonnin päivässä emoyhtiölleen.

Lisäksi tietäisit, että Amiga 500 johtaa myynneissä tällä hetkellä ainakin 1,5:1-suhteessa Atari ST:hen nähden.

Amiga tarjoaa puhdasta laatua ja toiminta varmuutta jota Atarin laitteet eivät ikinä kykene tarjoamaan.

Sitä paitsi koko Atari ST:hän on vain huono kopio Amigasta kuten sanottua. Jack Tramielin takinkääntäjä pölli Commodoren omistamalta Amiga inc:ltä tekniikkaa nopeammin kuin Turtlesit ehtivät huutaa Gowabungaaaa!!! Ja sen jälkeen meni Atarille töihin.

ST on vain huono Amiga variantti niin kipeää kuin se tekeekin teidän sydämmeenne ST skidit jotka ette ymmärrä mitään todellisen maailman päälle. Atari tulee kuolemaan Jack Tramielin vuoksi, minä aavistan sen jo nyt. :)

Minullakin on monta vuotta kokemusta tietokoneista. Kyllä vaan meidän työpaikalla on käytössä IBM:n IBM-PC:t ja Amiga:t. Kun taas kotoota löytyvät Amigat. Kaveri piirissänikin useimmilla on Amigat. Itseasiassa useimmilla ihmisillä Lahden alueella on Amigat kuin mitkään ihme ST. Taidat olla jostain turusta joku ruottalainen kun sellaisen omistat.

520ST... Jackintosh? aka. GEM? Hahaha itseasiassa he (D.R.I.) tässä varkaita ovat. He ovat varastaneet käyttöliittymänsä Apple Computers Inc.ltä. Apple Computers:han haastoi Digital Research Inc:in oikeuteen muistaakseni sen vuoksi kun GEM näytti, käyttäytyi ja ylipäänsä toimi niin samalla tavalla.
Commodore jonka Workbench nyt vähän muistuttaakin ulkoasultaan Applen Lisa ja Machintosh System 1-käytöjärjestelmien käyttöliittymää, mutta toimii huomattavissa määrin eri tavalla. Siinä on mm. kuvakkeiden toiminta tyystin erillaista. Ja se on siis oma juttunsa kokonaan. Ainakaan Apple ei heitä sen vuoksi ikinä ole vielä tähänkään päivään mennessä haastanut oikeuteen. Eikä ole kukaan muukaan taho kuten esim. Microsoft.

Sitä paitsi eikös Apple Computers varastanutkin oman käyttöliittymänsä Xerox PARC:ilta jonka Xerox Alto-tietokoneiden graafinen käyttöliittymä on kuin isä Applen Lisa systemin ollessa tytär ja Machintosh Systemin ollessa poika. :)

Olen aika varma, että tästäkin käydään pian oikeudessa käden vääntöä. Onhan Microsoft yhdessä IBM:n kanssa kopioinut Applen käyttöliittymän ulkoasua ja fiilistä...

Myönnän hinta pointtisi vähän totuutta sisältäväksi koska VT220:n halpana korvikkeena ST saattaa juuri ja juuri mennä läpi. Tosin Amigathan loistavat siinäkin hieman nopeampien Motorolan suorittimiensa turvin.

Amigahan on ylivertainen joka suhteessa nähden Atari ST koneeseen ja kokeiltu on tietokone kaupassa josta matkaan lähti Amiga eikä ST.

PS. Amiga 500:kin saa erittäin halvalla commodoren oman midi-portti laajennuksen. Mutta kuka haluaisi työpaikalleen jonkin rupusen A500:n. Työpaikkoihin tarkoitetut koneet kuten Amiga 2000 on jo ihan eri sarjassa. Sitä paitsi ensi vuonna tuleva A3000 pesee kirkkaasti kaikki mm. Unix tuellaan joka on maailman eniten käytetty ammattilaistason käyttöjärjestelmä. Scsi-väylällä ja jopa 100 megatavun kiintolevyllä varustettuna se tulee olemaan työpaikoilla se ykköskone vielä monta monta vuotta eteenpäin.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

01.04.2009 klo 19.34

AnXa kirjoitti:
Amigahan on ylivertainen joka suhteessa nähden Atari ST koneeseen ja kokeiltu on tietokone kaupassa josta matkaan lähti Amiga eikä ST.


No ei kyllä tasan ole! Nimittäin ST on selkeenä parempi! Se on paras paras paras paras!
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

01.04.2009 klo 20.41

Marq kirjoitti:
AnXa kirjoitti:
Amigahan on ylivertainen joka suhteessa nähden Atari ST koneeseen ja kokeiltu on tietokone kaupassa josta matkaan lähti Amiga eikä ST.

No ei kyllä tasan ole! Nimittäin ST on selkeenä parempi! Se on paras paras paras paras!

Eikä ooo. Pidä sinä vaan Jackintoshisi jos siltä tuntuu ja kun haluat liittyä luovien sekä älykkäiden ihmisten joukkoon niin hankit sitten Amigan.

Jack Tramiel on muuten juutalainen joka selviytyi Auswitchiltä. Hänen kuuluisin sanontansa taitaa olla Commodore 64 aikoina lausuttu: "Meidän tulee rakentaa tietokoneita massoille, eikä ainoastaan ylemmille ihmisluokille." :P
lainaa
Löpölöö

10.03.2021 klo 11.45

Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. :(
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova