Tuorein sisältö

Watchmen 1-8: Tohtori Manhattanin suoleen tungetaan Raamattu ja vastaavia aukkoja

09.12.2019 klo 23.00 | Luettu: 1443 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 8
A God Walks into Abar


Kun Lostin oli pakko kehittää sisällön tapaista, sarja viittasi Raamattuun. Herra Lostin uusi sarja paljastaa toiseksi viimeisessä jaksossa, miksi ja millä periaatteella maailman ainoa superolento on luonut elämää: hän on kuullut Raamatusta. Takauma tarkentaa: jo lapsena hän on Raamatusta kuullut.

Jakson tavoitteisiin kuuluu sen elävöittäminen, millä tavalla Tohtori Manhattan elää irrallaan ajasta (rakastan ajatella tätä teemaa), ja sen selittäminen, miksi ihmeessä tämä välinpitämätön, ihmiskunnan jättänyt olento on rakastunut kuolevaiseen naiseen. Vastaus: hänen ei tarvitse selittää rakastumista, koska hän kokee ajan siten, että se tapahtui jo. Jokaisessa muussakin yhteydessä ajasta irtautuminen toimii tarkalleen siten, että se sallii Damon Lindelofin hevonpaskan.

"Jumala" (Tohtori Manhattan) loi kilttiä elämää, mutta kyllästyi kilttiyteen ja pudotti "paratiisiin" (Jupiterin kuuhun) "Saatanan" (Ozymandiasin). Tällaisilla teemoilla (ja sarjalla on näitä laskutavasta riippuen 10-30) on tarkoitus tehdä jotakin sen sijaan, että ne naamioidaan mysteereiksi panttaamalla satunnaisia perusasioita, joiden pudottelusta koko matka sitten koostuu.

Game of Thronesiin pettyneet toistivat repliikkiä "enteily ei ole hahmonkehitystä". Enteily on hahmonkehitystä, jos hahmo huutaa tappavansa viattomia ja tappaa viattomia, ennen kuin hän tappaa tosi paljon viattomia. Puujalkavitsi sen sijaan ei ole hahmonkehitystä, tahi teema, tahi tarina. Voi juku: Watchmen on kyllästetty puujalkavitseillä. "Jumalan" (Manhattanin) morsian on Angela (enkeli!) ja hän pukeutuu eräänlaiseksi nunnaksi (Jumalan morsian!). Koska Angelalla ei ole mitään tekemistä enkelien ja nunnien todellisten merkitysten kanssa (ja merkityksiä on lukuisia valittavaksi), kyseessä on puujalkavitsi.

Samaistun siihen, kun ylivilkkaasta ajattelijasta tulee kirjoittaja: sitä näkee absurdeja yhteyksiä etäisten asioiden välillä. Tarinankertojan on noustava sellaisen yläpuolelle, mutta jo jakson nimi juhlii päinvastaista kantaa, nimi kun on noin kolminkertainen puujalkavitsi. Pyydä minut kaljalle. Sanon: "kieltäydyn tapani mukaan". Tarkoitinko sitä, että kieltäytyminen on paha tapa, mutta kysy vielä uudestaankin, jotta saadaan Tapani mukaan - vai onko ideoita, joiden ainoa tarkoitus on toimia esimerkkeinä huonoista ideoista? Tajusin juuri, että Damon on demoni, joka viettelee massat arvostamaan sisällötöntä tarinankerrontaa trivialisoidakseen Raamatun! Tai en.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen:


< Jakso 1-7 --- Jakso 1-9 >

Katsottu: HBO

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mitä on tapahtunut a... AC/DC:n Black in Bla... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova