Tuorein sisältö

The Plot Against America 4/6: Molopään-Ribbentropin sopimus

30.04.2020 klo 22.10 | Luettu: 537 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 4:


Rasismi ei roihahtanut kunnolla, joten juutalaisten tunnelmat ovat arkipäiväistyneet. Soitellen sotaan lähtenyt mies kiukkuilee menetetyn jalan johdosta, joten kannattiko sotia? Historiaa ei muunnella niin paljoa, etteikö katsoja osaisi vastata, mutta sen aistii, etteivät hahmot osaa.

Juna vei juutalaisen pojan lomalle kuten luvattua, joten hän auttaa pakkaamaan junaan sata juutalaista. Avuliaana aatuna hän melkein pääsee tapaamaan Yhdysvalloissa vierailevan natsiministeri von Ribbentropin, mutta "ahdasmielinen" isä estää.

En odota sarjan menevän yhtä pitkälle kuin Saksaan sijoittuvat versiot, koska se olisi liikaa 2½ katsojalle, jotka saattavat oppia jotakin, mutta: jakso ei niinkään edistä tarinaa, kuin selkeyttää sitä. Trump-vuosilta tuttu lausunto on tänään se, että jos bisnes kukoistaa, mitäpä bisnesmies pressan fasismista välittäisi. Von Ribbentropin kaltaista saastaa Trump ihailee avoimemmin kuin kollegansa sarjassa.

Kansansa pettävä rabbi selittää itsensä. Ei hän tykkää Hitleristä tai etelävaltioiden yrityksestä puolustaa orjuutta, mutta hän kunnioittaa etelän miehiä, jotka "tekivät parhaansa". Näennäinen objektiivisuus on suosittua nykyäänkin. Kun perheenisä tylyttää, että "objektiiviset" juutalaiset olisivat työskennelleet faaraolle Egyptissä, rabbi nyökyttelee, mutta kieltäytyy myöntämästä, että hänen psykoosiaan edes voi haastaa tällaisilla vertauksilla. Asiat ovat mutkikkaita, mutta usein tervettä on se, mikä kuulostaa terveeltä myös selkeiksi vertauksiksi naamioituna. Ei ole tervettä kuvailla vihollisia demonin hallitsemiksi örkeiksi, mutta ei ole Sarumanin puolustaminenkaan.

Winona Ryder auttaa samaistumaan hihhuleihin. Kuten Predatoriin. Ja triovoimaa himoitsevaan Ganoniin.


Arvosana tälle jaksolle:


Keskiarvo 4 jakson jälkeen:


< Jakso 1-3 --- Jakso 1-5 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Uusi kappale sai alk... Mad-lehdestä tuttu S... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova