Tuorein sisältö

The Handmaid's Tale 3-13: "täydellinen päätös sarjalle" eli kaudellekin

24.03.2021 klo 22.00 | Luettu: 1597 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 3 - Jakso 13:
Mayday


On aika pelastaa piltit. Jakso kulkee mestarillisesti hyvin erilaisten tunteiden välillä. En kokenut, että 4. kaudesta näkemäni välähdykset latistivat jännitystäkään, vaikkei katsojan kannata tietää mitään, kun lopun tunne riistää sankarittarelta juonihaarniskan. "Lopun tunne" on yleensä pirun hyvä syy lopettaa, mutta eritoten se alleviivaus, ettei operaatio pelasta sitä lasta, joka on tarinaa pitkään ajanut voima, herättää tarpeen nähdä lisää. Hahmovetoisella sarjalla ei ole syytä kaataa diktatuuria, joka symboloi ikuisia ongelmia, mutta itsesuojeluvaistoni kosahti, joten en sanoisi ei kliseiselle kapinalle.

Junen epävakauden käsittely on yhä kiehtovampaa, vaikkei puheeksi tule se, mitä näin viimeksi hänen ja isännän välillä. Pulmatilanteessa June osoittelee omia pistoolilla ja järkyttyy itsekin. Osittain siksi se on kylmien väreiden väärtiä, kun hän päättää puskea operaation läpi vaikka väkisin ja tylyttäen isäntäänsä, joka yrittää miesselittää. Sankariksi ja feministi-ikoniksi June kehystetään, mutta kun hänellä on ongelmia itsensäkin kanssa, kaikki tuntuu saavutetulta, eikä saavutusten hinta unohdu. Jos sarja tahtoisi päättyä siten, että itsensä uhraava June kohdistaa viimeisen, kylmän vihanpurkauksen "puolustuskyvyttömään" mulkvistiin, käsikirjoitusta ei tarvitsisi muuttaa; lopetus pitäisi vain editoida hitusen erilailla.

Suvantovaiheessa aistin vahvasti hahmojen toiveikkuuden ja toivon traagisen kauniin haurauden. Viimeinenkin mutka on valittu terävästi: ei ole petturia tai armeijaa, vaan pari pyssymiestä tätien ja lapsien tiellä. Erinomainen silaus tässä kaikessa on tyttö, johon June koettaa valaa toivoa paremmasta. Lapsi on vakiintunut komentajan tyttäreksi, joten piittaako hän mistään tästä? Tarvitaan vain muutamia kohtauksia ja hänenkin näkökulmansa on liikuttava. Se on laadukasta elokuvaa. Junen käsittely pitkän kaavan mukaan - kamera näyttelijän veistoksellisessa naamassa kiinni - on laadukasta televisiota. En poistaisi kaudelta esim. sarjan hitainta ja kritisoiduinta jaksoa, joka jälkiviisastellen on Junelle merkittävä, mutta kyllä näin tehokas jakso sitäkin tunnetta vahvistaa, että kaudelle eksyi pari tuntia täytettä.


Keskiarvo 36 jakson jälkeen:


< Jakso 3-12 --- Jakso 4-1 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Wrestling-legenda Th... Shazam! Fury of the ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova