Tuorein sisältö

Rick and Morty 5-1 ja 5-2: puhdasta kusetusta eli yhä television paras sarja

29.06.2021 klo 23.00 | Luettu: 3382 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 5 - Jaksot 1 ja 2:
Mort Dinner Rick Andre ja Mortyplicity


En väitä jaksoja filosofisiksi mestariteoksiksi, mutta elämän tarkoitus alkaa näkyä sähläyksessäkin, kun laatu korjaa aivojen kemiat.

Näimme jo viime kesänä luonnostellun version kohtauksesta, jossa hepsankeikkamainen vesimies ilmoittaa olevansa Rickin arkkivihollinen. Konfliktista keskustellaan illallisella. Morty joutuu ravaamaan "Narniassa" vanhaa viiniä hakemassa, koska siellä aika kulkee nopeammin. Mortyn mielipaha kasvaa jyrkästi ja "Narnia" käy läpi tuhansia vuosia historiaa - eikä se saatanan vesimiesjuoni etene. Hervotonta.

Jos tarinalla on merkitys, sen täytyy toimia? Väärin. Jos tarina toimii, sillä täytyy olla merkitys. Jakso kertoo tietenkin siitä, kuinka vihanpito on yhtä typerää kulttuurin peruskivenä kuin arjen nihkeiden kohtaamisten aikana; ja aika on suhteellista ja se mitä teemme elämässä, kaikuu ikuisuudessa, jne. Jakso on vastaava stuntti kuin 3. kauden pilotin julkaisu aprillipäivänä 1,5 vuoden odotuksen jälkeen.

Katsojaa myöskin kusettavalle 2. jaksolle nauroin vedet silmissä. Perhettä suojellakseen Rick on luonut niin realistisia näköisolentoja, että ne luovat omia näköisolentojaan. Katsoja ei voi tietää, ketkä ovat alkuperäisiä ja tilanne paisuu taas omaksi kulttuurikseen.

Funtsin ensin, että jakso olisi hauskempi, elleivät multiversumit olisi arkea, mutta asia on päinvastoin. Rick ja Morty ovat jo vaihtaneet universumia ja Rick on pyyhkinyt pois muiston siitä, kumpi hänen nykyisistä tyttäristään on "aito". Draaman peruspilarit pysyivät koossa, joten nyt siitä revitään iloa, ettei kerronta etäännytä, vaikka "se olikin vain unta" -tasoisia käänteitä lyötäisiin 10 peräkkäin.

Vitsit kohdistuvat kristinuskoonkin, joten satuillaan, että jaksosta voi aistia kahelin mutta yhä pätevän version siitä viisaudesta, että lähimmäisiä ovat he, jotka otat lähimmäisiksi. Vaihtoehtoisesti: ehkä jakso toteaa, että jokainen on pieni ja tavallinen ja elämä jatkuu entiseen malliin, vaikka hänet yhtälöstä poistaisi. Kannattaako keskittyä oman navan palvomiseen, kun voisit olla kiltti sinä lyhyenä hetkenä, jonka saat?

Jos koen jotakin ratkaisevasti parempaa lähiaikoina, piirrän tähtiin timantteja.


Jaksot 5-3 ja 5-4 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Metallican juhlajulk... Mokoma elävänä, Moko... >

Keskustelut (2 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.06.2021 klo 11.10 4 tykkää tästä

Kyllä taas olivat laatua, varsinkin jälkimmäinen jakso 5/5.
lainaa
LetsLickTits

30.06.2021 klo 11.28 4 tykkää tästä

Juuh, olihan nämä molemmat 10/10 jaksoja. Toinen jakso ehkä vielä parempi. Tuntuu että Rick & Morty on palanneet juurilleen. Ai niin ja Morty muuttuu koko ajan enemmän Rickiksi :D
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova