Tuorein sisältö

Kirjalähde, 70-luvun lopun Suomessa rokkarilla oli vaikeaa - Kirka Babitzin kärsi kahden kesän jättikiertueista jättitappion

18.10.2022 klo 01.36 | Luettu: 1442 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Kirka Babitzin pääsi The Creaturesin laulajaksi jo 13-vuotiaana. Tuolloin elettiin vuotta 1963. Suurempi menestys osui kohdalle vuosikymmenen lopulla Kirkan siirtyessä Dannyn talliin ja Islandersin solistiksi. Tuolloin ilmestyi myös Kirkan jättihitti Hetki lyö.

Mutta, ei ole helppoa olla perheellinen ja kolmeakymppiä lähestyvä esiintyjä 1970-luvun lopun maassa, jossa ei ollut pitkiä perinteitä nuorisoviihteen alalla.

Näin todetaan Petri Lahden kirjoittamassa kirjassa "Kirka : Hetki lyö" (Readme.fi).

Isossa maailmassa ensimmäisen polven rokkilaulajat olivat siirtyneet elokuvanäyttelijöiksi, teatterien lavoille tai alkaneet esimerkiksi tuottajiksi. Suomessa kierrettiin edelleen kesäkaudet tanssilavoja.

Samaan aikaan suomalaisessa nuorisomusiikkikentässä elettiin isojaon ja osin isovihan aikaa - 50-luvulle kumartavat rasvikset vastassaan uuden aallon kannattajat.

Kirka suuntasi 1979 kesäkiertueelle Vicky Rostin kanssa. "Onnen päivät" -niminen kiertue otti esimerkkiä 50-luvun suunnalta, kiertueen pohjana toimi amerikkalainen samanniminen tv-sarja. Tuotanto ei vieläpä ollut kevyimmästä päästä: lavastuksen suunnitteluun ja toteutukseen käytettiin ammattilaisia - rekvisiittaa, valoja ja rompetta oli enemmän kuin peräkylien lavojen tarpeiksi. Tarvittiin kalustoa ja henkilökuntaa kolonnan siirtämiseen 50 keikkapaikan välillä.

Bändin lisäksi lavalla nähtiin tanssityttöjä sekä Apu-lehden iskelmälaulukisan voittaja. Kestoltaan 75-minuuttinen sketsipitoinen show oli vaatinut useiden viikkojen ennakkoharjoittelun.

Kiertue oli jo lähtökohtaisesti taloudellisesti riskibisnes. Vaikka lavaelämä oli vaipunut horrokseen ja lipun ostaneet olivat entistä nuorempia, Kirkalla riitti uskoa myös seuraavaan kesään - silloin vielä suuremmin liikkeelle.

Kiertue tuotti lopulta rajusti miinusta. Kun Kirkalta kysyttiin vuoden lopulla, mitä olisi toiveissa vuodelle 1980:"Suomi on hyvä maa asua, mutta veroasioissa olisi paljon toivomisen varaa".

Kesäksi 1980 Onnen päivät vaihtui sirkusteemaan, "Sirkus Jamboree"

Basisti Jari Loisa muistelee kirjassa soittaneensa kiertueella pelleksi pukeutuneena. Kiertueella oli mukana huumoria levittämässä myös Juha Laitila.

Lopputulos oli taloudellisesti karmea - kahden kesän kiertueista kertyi Kirkalle miinusta 160 000 markkaa (eli euroissa laskettuna noin 70 000 euroa). Näihin tappioihin oli turha huutaa valtiota apuun - päinvastoin, verokarhu vaati oman osuutensa.






V2.fi | J.A. Kaunisto
< House of the Dragon ... Klassikkoleffa Joulu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova