Tuorein sisältö

His Dark Materials 3-4: juoni ei kiinnosta päähenkilöä, joten hän huvikseen kuolee

19.12.2022 klo 23.10 | Luettu: 883 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 3 - Jakso 4:
Lyra and Her Death


Mikä tahansa otos vihreän kankaan edessä notkuvasta keijusta vihjaa, ettei uusia maailmoja näytetä ilman syytä. Kauden piti olla villimpi, mutta tähän tietoon jopa kuoleman jälkeinen elämä on sumua ja varastorakennus. Kuolleiden maa tai "kiirastuli" toimii kuten aikavirasto (Loki) ja univirasto (Slumberland). Funtsin, ettei se istu sarjan logiikkaan, kunnes unohdin mitä tarkoitan.

Miksi Lyra äkisti - nukuttuaan pari vuotta ja pari jaksoa - tahtoo tuonpuoleiseen? Koska Roger. Viis multiversumin kohtalosta, synnin luonteesta ja kaikesta, mikä muita kiinnostaa.

"Kiirastulessa" Lyran ja Willin on kuoltava aidosti edetäkseen. Selviää, että jokaisella on "kuolema", joka kulkee aina rinnalla ja tekee kuolemisesta lohdullista. Sekö on sieluja symboloivien eläinten lopullinen tehtävä? Ei, vaan "kuolema" on näkymätön kyylä, josta ei ole puhuttu ja joka ei liity mihinkään mitenkään. Kyse ei ole edes siitä, että sarja tarvitsisi sankareille oppaan, sillä Lyran "kuolema" ilmoittaa, etteivät "kuolemat" voi mennä kuolleiden maahan. Myöskään sielueläimet ja enkelit eivät voi, koska tietenkään eivät. Ei saatanan saatana.

James McAvoy teki kauden aiemmista jaksoista sarjan parhaita, mutta hän on lomalla. Ruth Wilson on huvittava farssimaisessa skenaariossa, jossa Lyran äiti kaahaa pahisten leiriin ja ilmoittaa olevansa päällikkö, vaikka häntä pidetään pahimpana petturina, mitä hän ehkä on (kaikkien kannalta). Ilmeisesti mamma auttoi nykyisen paniikissa vapisevan papin johtoon (en muista), ja mamma on hullu ja juonikas, joten se menee läpi, että hän yrittää pärjäillä röyhkeydellä.

Kausi on ansainnut hyvää tahtoa. Se, että Lyra aiotaan tappaa ulottuvuuksien välisellä taikapommilla samaan aikaan kun Lyra yrittää kuolla, ei välttämättä ole typeryyden absoluuttinen huippu, jos hän ensi jaksossa on immuuni pommille sillä perustelulla, että hän on kuollut. Sekin tosin kelpaa, jos kuollut Lyra vielä erikseen räjäytetään, eikä häntä tarvitse enempää katsoa.


Keskiarvo 19 jakson jälkeen:


< Jakso 3-3 --- Jakso 3-5 >

Katsottu: HBO Max

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jos Netflix on tilan... Kirjalähde: nuori An... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova