Tuorein sisältö

His Dark Materials 1-4: Han Solo karvaisine kavereineen pelastaa sarjan, joka on kadota suoleensa?

26.11.2019 klo 23.00 | Luettu: 1328 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 4
Armour


Alkuperäismateriaalia on kutsuttu mm. lastenkirjallisuudeksi. Lapsenomaisin (riemukkain) asia tähän mennessä on kapakkatappelun aikaansaava turhapuro. Lin-Manuel Miranda on tehnyt paljon hyvää, mutta saattaa olla ensimmäinen kerta, kun jo ukon naama ilahduttaa. Tunne on ristiriitainen. Selittelystä koostuva sarja esittelee kuumailmapallokapteenin huvikseen, mutta jo 30 sekuntia myöhemmin toivoin hänen pommittavan vakiohahmot hengiltä? Edistystä? Hän näyttää sielueläimeltään, pupujussilta. He laulavat! Disneyltä pöllittyä ideaa vihdoin käytetään.

Kaikki matkaavat pohjoiseen puhuvia jääkarhuja ja noitia tapaamaan (unohdan toistuvasti miksi ja pyörittelen silmiä, kun Lyraa mainostetaan legendojen valituksi). Puliukot tahtovat juopolta karhulta apua. Lyra narisee. Pallomies on karhun kaveri ja asiaa hoitaessaan hän ilmaisee elämisenhalua, mikä on ihmeellistä. Lyran salattu äiti ei pukeutuisi tiukkoihin rätteihin ja virnistelisi pirullisesti, ellei hän nauttisi elämästä omalla tavallaan, mutta hänkin tarvitsi 2 jaksoa muuttuakseen fetissiksi. Pallomies on välittömästi pätevä, jos omituisen selkeä Han Solo -klooni. Hän on magein. Hänellä on karvainen kaveri, tai kaksi. Hän ei usko kapinaliittoon, mutta rahalla saa.

Se on lopulta Lyra, joka narisee karhunkin mukaan. Jakso karkeasti sanoen muistuttaa, miksi näin potentiaalia elokuvaversiossa, vaikka syytin sitäkin selittelystä. Karhut on riittävän hyvin toteutettu ja pahis kiintoisasti manipuloi jokaista tilannetta, joten mikäs tässä. Joko saaga on "yllättävänkin hengellinen"? Havaitsin jotain pientä viimeksi. Onko sarja uskontokriittinen? En aisti mitään konkreettista, mutta pahis lupaa toiselle karhulle kasteen vastineeksi kenkkuilusta, eikä karhun kostutus ole sakramentti, tai jotakin. Jokin on edistystä.

Kritisoin selittelyä sillä huomiolla, että sarjalla on outo tapa toistaa kahdesta kankeasta sanasta toistuvat käsitteet ja erisnimet moneen kertaan. Armored bear. Serafina Pekkala. Kankeaa olisi sekin, jos kirjoittaisin "kuumailmapallokapteeni" aina, kun viittaan kuumailmapallokapteeniin ja sana kuumailmapallokapteeni sentään on ilo kielelle.


Keskiarvo 4 jakson jälkeen:


< Jakso 1-3 --- Jakso 1-5 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Rokkarilegendalta ty... Volbeat peruttu, lip... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova