Tuorein sisältö

Kirjalähde: Näin Vesa-Matti Loirista tuli HJK:n maalivahti - 'Mulla olisi ollut niin paljon enemmän annettavaa fudikselle'

30.08.2023 klo 01.14 | Luettu: 1006 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Tuomas Marjamäen kirjassa "Tuttujen kesken Vesku" (Dosendo) käydään läpi Vesa-Matti Loirin vaiherikasta elämää.

Loiri oli myös tunnettu ja intohimoinen urheilumies. Loiri pelasi nuorena jalkapalloa Huopalahden Hurjissa ja Töölön Vesassa. 1960-luvun alussa Loiri nähtiin Töölön Vesan edustusjoukkueeseen kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla. Futisura päättyi Teatterikorkeakouluun - ainakin melkein.

"Jalkapallosta oli ollut katkeraa luopua, eikä Vesku enää koskaan uskonut palaavansa lajin pariin. Noin seitsemän veljeksen kuvauksissa kohtalo puuttui peliin.

'Olimme Pasilassa yhdessä vanhassa puutalossa kuvaamassa linnanherran kohtausta, kun Ere Kokkonen ja Jukka Virtanen kertoivat, että heillä on tänään matsi. Kysyin, minne he menevät ja he sanoivat, että Zoomin matsiin, Kellokoskelle'.

Raittius-ja urheiluseura Zoom oli tuolloin vielä ihan pieni tekevision työntekijöiden kokoama jalkapallojoukkue, joka järjesti näytös-ja hyväntekeväisyysotteluita ympäri Suomea.

'Pyysin ottamaan mukaan ja pääsinkin. Kundit eivät tienneet fudistaustastani. Menin maaliin vähän niin kuin seisoskelemaan, ja sitten he tajusivat. Kysyivät, olenko pelannut aikaisemmin. Sanoin, että oon mä vähän Suomi-sarjassa vetänyt'.

Ere Kokkonen halusi Veskun Zoomin maalivahdiksi, jollaista seura oli kovasti jo etsinytkin. Jalkapallo palasi Veskun harrastukseksi kolmeksi vuodeksi kunnes muuttui astetta vakavammaksi.

Helsingin Jalkapalloklubin edustusjoukkueessa pelannut Markku Peltoniemi seurasi Zoomin näytösottelua Olympiastadionilla ja katsoi silmä kovana Loirin maalityöskentelyä.

'Olimme aiemmin käyneet tarkkailemassa Veskua, kun hän pelasi maalivahtina Töölön Vesassa. Hänen pallovarmuutensa ja torjuntatekniikkansa ei ollut samaa tasoa kuin SM-kärkivahdeilla, mutta hänen kimmoisuutensa teki lähtemättömän vaikutuksen, Peltoniemi muisteli IS Veikkaajassa vuonna 2010.

Peltoniemi ja Vesku keskustelivat asiasta pikkujouluissa ravintola Dipolissa, ja illan aikana Vesku lupautui seuraavaksi kaudeksi HJK:n maalivahdiksi. Peltoniemelle tuli kova kiire toimittaa siirtoon liittyvät paperit Palloliittoon, koska siirtoraja umpeutui seuraavana päivänä.

Vesku arvelee siirtonsa olleen 'populistinen veto', mutta kaikesta huolimatta hän pelasi HJK:n maalivahtina koko seuraavan kauden ja muun muassa kesällä 1972 torjui HJK:lle voiton Suomen Cupissa Kuusankosken Puhtia vastaan.

Komean torjunnan Vesku teki myös Olympiastadionilla HJK:n ja puolalaisen Górnik Katowicen välisessä ottelussa.

'Muistan Katowice-ottelun oikein hyvin. Siinä tuli vielä toisella jaksolla muutamia pahoja tilanteita, jotka sain onneksi torjuttua ja voitimme pelin 3-2', Vesku kertoi.

HJK:n pestin jälkeen Vesku pelasi myös Turun Palloseurassa kolmosdivisioonassa sekä vielä muutaman vuoden Finnairin Palloilijoissa.

'Mulla olisi ollut niin paljon enemmän annettavaa fudikselle, että olen monet kerrat surrut asiaa'"
.

Lainatut kohdat ovat Tuomas Marjamäen kirjasta "Tuttujen kesken Vesku" (Dosendo).


V2.fi | J.A. Kaunisto
< What We Do in the Sh... Muistutus, Iron Maid... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova