Tuorein sisältö

Hollywoodin kirjoittajien lakko päättyi: tekoäly ja "Netflix" saatiin kuriin

27.09.2023 klo 15.20 | Luettu: 931 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


"Hollywoodin kirjoittajien" eli ammattiliitto Writers Guild of American lakko on päättynyt 148:n päivän jälkeen. Kirjoittajat palaavat töihin, mutta tilanne ei palaa normaaliksi vielä, sillä 75 päivää kestänyt näyttelijöiden lakko on yhä käynnissä. Monet tuotannot ja jopa valmiiden teosten ensi-illat ovat lykkääntyneet lakoista johtuen.

Kirjoittajat ovat luonnollisesti saaneet lisää rahaa. Ehtoja ja työolosuhteita on parannettu. Isona saavutuksena on pidetty sitä, että Netflixin ja Disney+:n kaltaiset suoratoistopalvelut joutuvat olemaan avoimempia siitä, miten suosittuja niiden esittämät ohjelmat ovat. Julkisesti suoratoistopalvelut voivat yhä väsätä listojaan, jotka noudattavat niiden omaa logiikkaa, mutta ohjelmien tekijät pääsevät käsiksi aitoihin numeroihin.

Myös tekoälyn kehitys on huolestuttanut kirjoittajia. Rajoituksista ja ohjenuorista on päästy sopuun. Kirjoittajat saavat käyttää tekoälytyökaluja tietyin rajoituksin, mutta heiltä ei voida vaatia sitä. Tekoäly ei voi olla ainoa kirjoittaja, eikä tekoäly voi kirjoittaa aiempaa materiaalia uusiksi. Tekoälyn koulutusta pyritään valvomaan.

Tekoälyn luomaa tekstiä ei luokitella lähdemateriaaliksi. Hollywood-studio ei siis voi tehdä tekoälyllä juonitiivistelmää ja polkea niiden kirjoittajien oikeuksia, jotka laajentavat tarinaa.

Sopimus on voimassa 1. toukokuuta 2026 saakka.

Kuvassa on Terminator 2 - Tuomion päivä. Terminator-saagan mukaan tekoälyyn liittyvää tuomiopäivää voidaan lykätä, mutta se on tulossa.

Lähde: Deadline

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mew ainutlaatuiselle... The Wheel of Time 2-... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova