Tuorein sisältö

Nintendo New 3DS

Manu Pärssinen

14.02.2015 klo 21.00 | Luettu: 11518 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Uusi uudempi uusin
Nintendo 3DS on lyhyehkön elämänsä aikana nähnyt jo useita muotoja. Vuonna 2011 ilmestyi ensimmäinen 3D-versio Nintendon DS-tuplaruudusta ja sen jälkeen on nähty XL-versio, 3D:tön 2DS-versio ja laitteen reunaan on yritetty pultata lisäohjainta Circle Pad Pron muodossa. Uusi 3DS, eli “New 3DS” (Nintendon kannattaisi oikeasti palkata lisää ideoijia nimeämisosastolle) pyrkii pistämään kaikki toivotut uudistukset yhteen pakettiin ja heittää kaupan päälle vielä muutamia lisää.



Ellei tuijota ruutua, on se heti silmäänpistävin uudistus Circle Padin korvaajaksi laitteeseen sulautettu pikkiriikkinen analoginen nypykkä. Sitä varten on vielä saranan reunaan jouduttu tekemään pieni lovi, jotta hieman isompikin peukalo sen päälle mahtuisi. Uskon vakaasti, että Nintendolla on käytetty tuotekehitykseen useampi päivä, mutta ratkaisu tuntuu puolivillaiselta. Pikkunupi on liian pieni ja hieman liukaskin, joten mitään Playstation- tai Xbox-ohjaimen kaltaista tuntumaa on turha kuvitellakaan, vaikka FPS-pelejäkin laitteelle on taas tulossa. En tiedä, miksei X Y A B -painikkeita olisi voinut tipauttaa samalle tasolle D-padin kanssa ja laittaa niiden yläpuolelle samanlaisen analogiohjaimen kuin 3DS:n vasemmassakin reunassa on. Ehkä sitten Even Newer 3DS:ssä. Pitänee kuitenkin sanoa, että parempi tämäkin, kuin ei mitään. Ja parempi kuin klohmo Circle Pad.



R- ja L- painikkeet ovat saaneet seurakseen pienet ZR- ja ZL-painikkeet. Tällä hetkellä monikaan peli ei niitä vielä hyödynnä, mutta Monster Hunter 4 Ultimatessa niihin voi ohjelmoida haluamansa toiminnon, mikä on ihan ok ratkaisu, eikä jätä vanhempien 3DS:ien omistajia tyhjän päälle. Pienestä koostaan huolimatta ne on etusormien kärjillä kohtuullisen helppo löytää.

Teknisesti suurin panostus on pistetty 3D-efektin paranteluun. New 3DS seurailee (varsin hyvin vieläpä) pelaajan pään liikkeitä ja säätää 3D-efektiä sen mukaisesti. Enää ei siis tarvitse pitää laitetta “juuri oikealla etäisyydellä”, jotta efekti olisi parhaimmillaan. Nyt myös laitteen kallistelu onnistuu ilman 3D-vaikutelman katoamista, vaikka liian nopeat muutokset saattavatkin aiheuttaa hetkellisen nytkähdyksen. V2.fi:n toimistolla majailee useampikin henkilö, joiden silmäkalustolla on vaikeuksia sopeutua 3D-visioihin. Tähän eivät uudistukset tuntuneet auttaneen, sillä yhtä nopeasti sain vastaani “ÄÄK”-kommentteja, kuin ennenkin. Olen kyllä kuullut sellaisistakin henkilöistä, joilla New 3DS auttoi asiaan.



Lähes parodian aiheeksi sopivaa on se, millaisilla tavoilla vanhalta 3DS:ltään saa datat siirrettyä uudelle. Itse en tähän edes ainakaan vielä lähtenyt, mutta Eurogamerin (Linkki) artikkeli aiheesta kannattaa vilkaista. Prosessiin liittyvät muun muassa pieni ruuvimeisseli, tietokone, muistikortinlukija (johon sopivat sekä SD, että N3DS:n käyttämä microSD), internetyhteys ja kärsivällisyyttä.



Ristiriitaisin uudistus ei näy konsolista ulospäin. Sen sisälle on isketty entistä tehokkaampaa rautaa, mikä yhdessä analoginypykän kanssa tarkoittaa vääjäämättömästi sitä, että laitteelle on tulossa pelejä, jotka eivät toimi lainkaan tai ainakaan yhtä hyvin vanhemmissa 3DS-malleissa. Yksi ensimmäisistä on monien odottama Xenoblade Chronicles. Ilman tehopelejäkin prosessoritehon huomasi ainakin latausaikojen huomattavassakin lyhenemisessä.

Mitäs muuta uutta? 3DS tukee ja lukee nyt Amiiboja, jotka asetetaan toimenpidettä varten laitteen alemman ruudun päälle. Virtalähdettä/laturia ei pakkaukseen kuulu, mikä on myös tavallaan uutta. 3DS:n laturi uutukaiseenkin kuitenkin sopii.

New 3DS XL jättää ristiriitaisen vaikutelman. Se on toki paras tähänastisista 3DS-malleista, mutta selkäpiihin jää kummasti fiilis siitä, että ‘kohta se Nintendo kuitenkin julkaisee taas uuden mallin’. Kaikki uudistukset ovat olleet pyrkimyksiä parantaa laitetta, mutta jotenkin Nintendolta on lopahtanut viimeinen into. Saranakin on vähän löysä, mitä ei edellisissä laitteissani ole ilmennyt. Jos 3DS jo pelihyllystä löytyy, ei kauppaan kannata välttämättä rynnätä. Odotellaan, mitkä tulevista peleistä hyödyntävät uusia ominaisuuksia, ja miten.

Eivätköhän nämä huolet unohdu, kun laitan Majora’s Maskin sisään. Siitä lisää myöhemmin.

V2.fi | Manu Pärssinen
< Sunnuntaikolumni: Wo... Sunnuntaikolumni: Ki... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

j4n1

15.02.2015 klo 19.50

Millainen usb-laturi tähän menee? Micro vaiko mini-usb? Kiinnostaisi pokemon pelien takia hommata tämä kun ei 3DS laitetta vielä löydy
lainaa
127868568979

15.02.2015 klo 21.40

j4n1 kirjoitti:
Millainen usb-laturi tähän menee? Micro vaiko mini-usb? Kiinnostaisi pokemon pelien takia hommata tämä kun ei 3DS laitetta vielä löydy


Nintendon oma liitin
lainaa
Cubisti

17.02.2015 klo 10.29

Huoh... Alkuperäisen DS:n jälkeen Nintendo painaa edelleen samalla linjalla ja myynti laskee kuin lehmän häntä. No, ainakin tuotekehitykseen ei tunnut uppoavan hirvittävästi rahaa, joten bisneshän on se mikä kannattaa.

Ja kyllä; täältä löytyy DS, DS lite, 3DS eikä ensimmäistäkään syytä päivittää uuteen malliin.
lainaa
IndustryInsider3D

17.02.2015 klo 11.20 2 tykkää tästä

Luotettavana pidetty sisäpiirin lähde kertoo, että seuraavassa mallissa näytöt on laitettu laitteen eri puolille. Tämä helpottaa keskittymistä, kun ei ole monta näyttöä katseltavana samaan aikaan. Nintendo FlipScreen eli FS mahdollistaa mielenkiintoisia kaksinpelejä kuten laivanupotus, jossa kaveri katsoo laitteen toisella puolella olevaa näyttöä.
lainaa
SkullKiddie

20.02.2015 klo 13.35

Ööh, ei 3DSn mukana myöskään tullut laturia. Ei ainakaan oman XL:n paketissa. Joten se nyt ei ole mitään uutta. Mut pitäisi kyl saada niin, et ainakin eurooppamallissa laturi ois miniusb. 3DSn laturi maksaa siis jtn. 20e

Tosiaan tuo c-tatti on vähän hassu. Eiköhän samalla vaivalla ois saanu siitä tommosen ison.

Muistikortin laitto piiloon kuoren alle ja todella pienen ruuvimeisselin avulla siihen pääsy käsiksi on kyllä huono. Stylus on huonommassa paikassa kuin vanhassa (siinä styluksen saa käteensä ilman et päästi irti laitteesta), mutta itse pelikortti on paremmassa paikassa - itse ainakin "vanhassa" XL:ssä irroittelin pelipalikkaa tahattomasti.

Ja tietojen siirto nyt on taas... Voisihan siihen jokin järkevämpikin systeemi olla

ps. Ninty tosiaan tarvitsisi vähän uutta intoa laitteiden nimeämiseen. Olisi luullut Wii U:n jo tästä jotain opettaneen...
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

20.02.2015 klo 21.14 1 tykkää tästä

127868568979 kirjoitti:
j4n1 kirjoitti:
Millainen usb-laturi tähän menee? Micro vaiko mini-usb? Kiinnostaisi pokemon pelien takia hommata tämä kun ei 3DS laitetta vielä löydy


Nintendon oma liitin


Laite latautuu jos laittaa peniksen alemman ruudun päälle ja iskee verkkovirran kuoritulla sähköjohdolla välilihaan.
lainaa
Rolle87

20.10.2016 klo 22.04

Toinenkin mielipide.
http://rollaattori.blogspot.fi/2016/08/nintendo-3ds-vs-ne
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova