Tuorein sisältö

Turtles-bilepaku onkin SNES - tutustu upeaan tee-se-itse-retropeliprojektiin

Jukka O. Kauppinen

12.07.2017 klo 19.20 | Luettu: 10468 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

V2.fi haastatteli retrotuunaajaa

Nikkalalainen Jarno Kotavuopio arvostaa sekä retropelejä että -konsoleita, minkä lisäksi herra on myös varsin näppäräsorminen tee-se-itse-rakentelija. Jarnon parin vuoden takainen Nintoaster herätti jopa kansainvälistä huomiota, ja uusin SNES Wagon on sekin todella huomiota herättävä luomus.

Nintoasterissa Jarno rakensi NES-konsolin upean retrofuturistisen leivänpaahtimen uumeniin. SNES Wagonissa puolestaan astutaan uuteen konsolisukupolveen, sillä viriteltäväksi konsoliksi otettiin Nintendon SNES, vaivaisen 25 vuoden takaa. Uuden konsoliluomuksen ulkoasu ja teema nojaavat samaan aikakauteen, sillä SNESin julkaisun aikoihin Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat eli Teenage Mutant Ninja Turtles (tai Turtles – mutanttikilpikonnat) olivat suosionsa huipulla. Kilppareista tehtiinkin hurjasti leluja, sarjakuvalehtiä, useita tv-sarjoja, videopelejä ja monta elokuvaa.

Joten mikäs sen somempaa kuin yhdistää SNES, SNESin Turtles-peli ja Turtlesien Party Wagon -autolelu. Siinähän yhdistyvät kaikki 1990-luvun alun suosikit!

Pelattava Turtles-pelikonsoliSNES Party Wagon on paitsi mainio katseiden vangitsija, myös täysin toimiva pelikonsoli. Isohkon Turtles-pakun uumeniin näet mahtuu sekä SNESin tekniikka, pelimoduuli että vähän ylimääräisiäkin yksityiskohtia, joita Jarno on rakentanut laitteeseensa vaivaa säästämättä.

Esimerkiksi peliohjaimet ja -kasetit ovat saaneet päälleen itse tehdyt Turtles-tarrat ja maalipinnan. Pakuun on lisätty valot eteen, taakse ja sisälle, mikä onkin tarpeen, sillä eihän autossa istuskeleva Donatello muuten näkisi lukea suomenkielistä Turtles-sarjakuvalehteään. Michelangelo on puolestaan joutunut kuljettajan rooliin.

Autoon on lisätty myös muutamia tarroja ja salainen Turtle Power -nappi, jonka merkitys selviää katsomalla jutun lopusta löytyvä video.

Pelihommat sujuvat auton päältä käsin, sillä pakun kattoon on sijoitettu peliohjainten liittimet, pelikasetin luukku sekä reset/virtanapit.

Jarno Kotavuopio kertoo projektistaan V2.fi:lle, että "Nintoasterien jälkeen oli korkea aika siirtyä ajassa eteenpäin, seuraavaan konsolisukupolveen ja unohtaa kodinkoneet."

Seuraavan virittelyn aihioksi oli ehdolla muun muassa musiikkilaitteita, mutta niistä ei tuntunut syntyvän mitään tarpeeksi hienoa.

"Sitten mietin omaa lapsuuttani ja mikä oli silloin kuuminta hottia? Mieleeni tulivat Turtles, Transformers ja He-Man. Näistä vain Turtlesista on tehty hyviä pelejä, ja sitten eräänä päivänä satuinkin löytämään kirpparilta Turtles Party Wagonin. Se oli siinä."


"Konsoliksi valitsin SNESin, koska sille löytyy paras pelaamani Turtles-peli. SNESin mahduttamiseksi auton sisään emolevyä piti pienentää aika paljon. Poistin takaa video- ja virtaliittimet ja tein uudet auton taakse. Sitten asensin virtalähteen auton sisälle ja tein uudet virta/reset-napit NES:n vastaavista napeista. Nämä ja peliohjainliittimet upotin auton päälle. Pelikasetille tein jousella toimivan luukun..."

Auton viimeistely vaati myös tarroituksen ja maalauksen. Yksittäiset osat saivat maalikerroksensa siinä vaiheessa, kun ne viimeistelyn jälkeen mahtuivat suunniteltuihin reikiinsä. Ohjaimet ja pelikasetit maalattiin niin, että ne sopivat auton väreihin. Autoon, ohjaimiin ja pelikasettiin sopivia tarroja ei ollut saatavilla valmiina, joten nekin tehtiin itse.

Viimeisenä lisäyksenä autoon asennettiin vielä ikkunat, ja johan näytti hyvältä.

Retrohiirten huojennukseksi Turtles-pelit eivät ole alkuperäisiä, sillä Jarnolla tilasi niistä Party Wagonia varten reprotut piirit. Reproamisen ansiosta Turles-pakua varten ei tarvinnut tuhota alkuperäistä peliä, mikä olisikin ollut retropelien harrastajan kannalta julmaa. Rahallisestikin aidon pelin käyttäminen olisi tyyristä, sillä etenkin Turtles in Timestä pyydetään alkuperäisenä melkoista hintaa.

Työtunteja urakkaan meni "kymmeniä", kustannukset puolestaan riippuvat sekä onnesta että tarvikkeiden hankintaan käytetystä ajasta. Löytyykö rakennusprojektille esimerkiksi sopivaa aihiota kirpparilta tai kaupasta ja jos, niin mihin hintaan?

"Repropelit maksavat muutaman kympin, konsoli ja ohjaimet noin 60 euroa, auto saattaa maksaa 50-100 euroa, Turtles-nuket kympin ja loput osat, maalit ja tarvikkeet ehkä satasen", rakentelija miettii.


"Tämä oli huomattavasti Nintoastereita vaativampi projekti, ehkä samalla myös hauskempi", Jarno tiivistää.

"Turtles-fanina täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Toivottavasti tekin tykkäätte."

Kyllä näin hienolla laitteella kelpaa matkata vähän ajassa taaksepäin Turtlesien suuruuden vuosiin ja nauttia SNESin kilppariseikkailuista. Ei voi muuta kuin taas nostaa hattua Jarno Kotavuopion näppäryydelle ja mielikuvitukselle. Jäämme odottamaan innolla herran seuraavaa rakenteluprojektia.

Katso video SNES Turtles Party Wagonista:Nintoaster ja muita Jarnon luomuksia.

Kuvat, video: Jarno Kotavuopio

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi haastatteli: A... Osallistu Team Racin... >

Keskustelut (6 viestiä)

gviphgpsdh

12.07.2017 klo 19.37

Voiko tällä pelata mitään muuta kuin Turtlesia?
lainaa
Kristian

12.07.2017 klo 20.28

Kaikkia Snes pelejä mitä normaalillakin konsolilla, koska sisällä on oikea Super nintendo.
lainaa
vdsiohbfphsig

12.07.2017 klo 21.15 3 tykkää tästä

Muotoilin väärin, piti kysyä että "Saako tällä pelata mitään muuta kuin Turtlesia?"
lainaa
Mattimörökölli

12.07.2017 klo 22.47

Tekijänoikeuksia rikottu onko Nintendo antanu luvan käyttää,?
lainaa
Gamer666

13.07.2017 klo 14.37

Kaikkea saa tehdä omaan käyttöön. Se on asia erikseen jos aletaan sarjatuotannolla myymään niitä. Eikä tässä mitään tekijänoikeuksia ole rikottu.
lainaa
Ihmettelijä

19.07.2017 klo 13.15

Mattimörökölli kirjoitti:
Tekijänoikeuksia rikottu onko Nintendo antanu luvan käyttää,?


Suomalaiset
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova