Tuorein sisältö

V2.fi haastatteli: BattleTechin räjähtävä paluu

Jukka O. Kauppinen

24.04.2018 klo 12.00 | Luettu: 6111 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Hei katsopas vaari tuota Annihilatoria
Tänään on se päivä, kun ihmiset pukeutuvat soturin juhla-asuihinsa ja juhlivat kaduilla. BattleTech! BattleTech on täällä taas, ihmiset huutavat ja tapaavat Torilla, sillä mikään vähempi ei riitä pitkään sivuraiteella lojuneen legendaarisen pelisarjan paluun juhlistamiseen.

BattleTech syntyi 1980-luvun alussa strategialautapelinä, mutta sen potentiaali huomattiin nopeasti. Ihmiskunnan tulevaisuuteen 3000-luvulle sijoittuvassa sotapelissä kun oli valtavien sotakoneiden lisäksi myös tilaa ihmisille ja heidän tarinoilleen, samoin kuin suurvaltapolitiikalle ja juonittelulle. Lautapelin perään tehtiin nopeahkoon tahtiin myös roolipeli ja koko joukko tietokonepelejä, joista etenkin Activisionin MechWarrior-simulaatiot nousivat hurjaan suosioon. Vuosikymmenten mittaan BattleTechin ympärille on julkaistu myös toistasataa romaania, sarjakuvia ja muita sivujuonituksia.

Sarja on kuitenkin ollut tietokoneruuduilla pitkään hämärässä, vaikka fanit ovatkin pysytelleet uskollisina. Muutaman vuoden takainen joukkorahoituskampanja keräsikin heti kunnolla huomiota ja keräsi nopeasti kaivatun pesämunan, sillä nyt luvassa oli kunnon paluu juurille. Sarjan luoja Jordan Weisman oli näet itse asialla, ja pelistä luvattiin sen alkuperäistä henkeä puhkuva, uskollinen moderni tulkinta.

Tähänastiset testailut ovatkin olleet lupaavia, sillä ainakin allekirjoittaneen oman tuntuman mukaan tämä uusi BattleTech on parasta BattleTechiä sitten Amigan MechCombat/MechForcen. Niistäkin on jo sen 25 ja rapiat vuotta. Nyt kelpaa!

Jukka O. Kauppinen tapasi BattleTechin luojan, erittäin puheliaan ja innosta puhkuvan Jordan Weismanin Paradoxin järjestämässä pelitapahtumassa. Tässä jokunen lainaus pitkästä keskustelutuokiosta herran kanssa - lisää oheisilla videoilla.

Inspiraationa Japani


BattleTechin syntytarina ulottuu 1980-luvun alkuvuosiin, kun Jordan Weisman törmäsi japanilaisiin robottisarjoihin. Animaatiosarjoissa oli valtavia sotarobotteja, joiden taistelut ja kohellus oli visuaalisesti kovin vaikuttavaa. Mutta niistä puuttui se jokin, mikä herätti Weismanin ideasolukot.

- Halusin tehdä samantyyppisiä tarinoita, jotka olisi kuitenkin vähemmän taikajuttuja, vähemmän fantasiaa. Mitä jos tarinat pohjautuisivat enemmän länsimaiseen kulttuuriin ja sotilaalliseen perinteeseen kalustoineen? Jalat tukevammin kiinni maassa, niin sanoakseni.

Weisman loi universumin, jossa ihmiskunta oli levinnyt tähtiin ja luonut suuren kansainyhteisön, joka hallitsi valtaosaa galaksista. Mutta aikansa kutakin, Star League romahti ja jätti jälkeensä useita pienempiä valtakuntia, joiden välinen taistelu galaktisesta herruudesta ja johtoasemasta johti sivistyksen ja teknologian romahdukseen. BattleTechin päätarinan alkutilanteessa, noin vuodessa 3025, suurvallat käyvät keskenään milloin kylmää, milloin kuumaa sotaa, liittoutuvat ja tikaroivat keskenään mutta kukaan ei enää uskalla ryhtyä totaaliseen sotaan. Ihmiskunta on jo menettänyt liikaa korvaamatonta perintöään ja teknologista osaamista. Esimerkiksi tähtien välillä liikennöiviä avaruusaluksia ei juuri enää valmisteta, minkä takia niiden kimppuun hyökkääminen on tabu.

BattleTechin ytimessä ovat BattleMechit, nuo hurjat sotakoneet, jotka Weisman visioi näin:

- Ne ovat kuin valtavia panssareita, jotka soturit pukevat päälleen.
BattleMechit eivät ole robotteja vaan sotakoneita, noin 20-100 tonnia painavia laitteita, jotka on varustettu 'Mech-tyypin mukaan mikä kevyemmillä, mikä raskaammilla aseilla. Osa voi jopa lentää vähän matkaa rakettimoottoreilla. BattleMecheillä sotivat tietenkin Mech-soturit, MechWarriorit.

Aivan alkuperäisessä lautapelissä painopiste oli tietenkin 'Mechien ja osastojen välisessä taistelussa erilaisissa maastoissa, erilaisilla tavoitteilla. Pelin laajentuessa mukaan tuli kuitenkin lisää ulottuvuuksia ja pitkäjänteisyyttä, ja tietokonepeleissä pystyttiin vetämään jo melkoisen pitkiä ja polveilevia kampanjoita resurssienhallinnan, värväystoiminnan ja galaktisemman seikkailun merkeissä.



Uudessa BattleTechissä kuitenkin palataan myös tietyllä tapaa juurille, sillä välillä lauta- ja videopelit ovat levinneet hurjan suuriksi. Pelaajat komentavat suuria taisteluosastoja eeppisissä tarinoissa ja niiden BattleMech-kalusto kasvaa kasvamistaan. Harva käytti enää kevyitä tai keskiraskaita 'Mechejä, vaikka ne ovat kuitenkin tärkeässä osassa kirjoissa. Nyt pelaaja siirtyy kuitenkin galaksin ydinalueen reunamille, pienempien valtakuntien maailmaan, jossa neljän BattleMechin muodostama pieni osasto voi olla merkittäväkin voimatekijä. Samalla hoidetaan myös pienen osaston taloutta, resursseja ja henkilöstöä, ja yritetään tietenkin pitää porukka kiinni leivänsyrjässä.



Galaktinen saippuaooppera


BattleTech on pohjimmiltaan sotapeli - mutta ei pelkästään. Sen maailma on värikäs, laaja ja hahmokavalkadikin on massiivinen.

- Olen ollut aina suuri historian ystävä. Niinpä BattleTechin tarinat sisältävät paljon viittauksia ja lainauksia todellisista historian tapahtumista, Weisman kertoo.



Uuden BattleTech-pelin kohdalla Weisman palaa kuitenkin alkuun, sen ihan ensimmäisen pelin aikakauteen ja tapahtumiin. Hyvä päätös, sillä 3000-luvun alku on se kaikkein hedelmällisin ja kiinnostavin vaihe BattleTechin historiassa. Tapahtumat kun ovat kasvaneet ja monimutkaistuneet ajan mittaan oikein kunnolla, ja kaanoniin on tullut jos jonkinlaisia twistejä. Vähän liikaakin.

- Uudessa pelissä palasimme takaisin alkukohtaan, sillä BattleTech on loppujen lopuksi täyttä saippuaoopperaa. Tarina muuttuu monimutkaisemmaksi vuosien mittaan, hahmojen määrä kasvaa ja heidän motivaationsa sekä muuttuvat että sotkeutuvat. Minusta tämä vanha lähtökohta, jossa galaksi on jaettu viiden suuren, sodissa nääntyneen valtakunnan kesken, oli loistava paikka aloittaa uudestaan. Sodat ja taistelukentät ovat pienempiä, eikä kukaan käy enää totaalista sotaa. Maailmassa on tilaa myös pienille palkkasoturiyksiköille, jotka voivat olla tärkeitä ja tehokkaita pienemmän mittakaavan yhteenotoissa.
Yksinkertaisempi ja selkeämpi lähtöpiste on myös helpompi aivan uusille pelaajille, jotka eivät ole törmänneet aiemmin BattleTechiin, Weisman ynnäilee.
Pienempi lähtökohta on myös mahdollistanut järkevänmittaisen pelinteon pienelle tiimille, sekä järkevän fokuksen pelisuunnitteluun. Jos peli menestyy, niin jatkoa seuraa ja myöhemmätkin universumin tapahtumat voidaan ottaa huomioon. Ja niitähän riittää.


Eräs osoitus BattleTechin laajentumisesta vuosikymmenten mittaan on vilkaisu BT-kirjojen määrään. Niitä on näet jo parisataa, ehkä enemmänkin. Kirjat ovat olleet tärkeä osa kokonaiskuvaa, sillä niissä on voitu syventää maailmankuvaa monella tasolla, kertoen niin yksittäisistä MechWarrioreista kuin valtakuntien päämiehistä- ja naisista. Myös poliittiset kuviot, palkkasoturiyksikköjen käänteet sun muut ovat avautuneet kirjoissa oivallisesti.

- Kirjoissa on tavallaan kolme eri kerrosta. Ensimmäinen on tavallaan ohjaamonäkymä - yksittäiset miehet ja naiset BattleMechinsä ohjaimissa taistelukentällä. Omakohtainen näkymä sotaan ja siihen, mitä taktisella taistelukentällä tapahtuu. Toinen kerros on ylempää - kenraalien ja komentajien näkökulma. Miltä sota ja tapahtumat näyttävät ylempää, komentoportaan silmin. Kolmas on poliittinen taso - suurvaltojen väliset suhteet, valtionpäämiesten toiminta ja selkäänpuukotukset. Mikä ajaa suurvallat konflikteihin ja kuinka yhteiskunta ylipäätään toimii?

- Omia suosikkejani ovat erityisesti varhaiset romaanit, sillä olin vahvasti mukana niiden kirjoitustyössä, kun laajensimme ja syvensimme BattleTech-universumia. Pidän eniten Bill Keithin Gray Death Legion -rykmentistä kertovista kirjoista. Tarinat pienen palkkasoturiyksikön arjesta, haasteista ja selviytymisestä suurempien konfliktien keskellä avaavat ainutlaatuisella tavalla sitä mistä BattleTechissä on kaikkein eniten kyse. Michael Stackpolen Warrior-trilogia puolestaan tuo kasvot suurvaltojen päämiehille.

Peli jos toinenkin


BattleTech-universumin ympärille on luotu vuosikymmenten mittaan kunnon liuta pelejä, monille eri alustoille. Battlemekkejä on rymissyt parikymmentä kertaa muun muassa PC:llä, Amigalla, MSX:llä, C64:llä, Mega Drivellä, SNESillä, PlayStationillä, 3DS:llä ja iOS:llä. Myös genretulkintoja piisaa: strategialautapelejä on laajennuksineen toistakymmentä, roolipelejä viisi ja jopa keräilykorttipeli. Tietokoneversioista tunnetuimpia ovat roolipelit ja 3D-simulaattorit, mutta vuosituhannen vaihteen tienoilla julkaistut MechCommander-reaaliaikastrategiat olivat todella hyviä pelejä nekin.

Kiinnostava oma BT-pelipolkunsa ovat moninpelit, sillä ensimmäinen puhtaasti moninpelattava versiointi oli jo 1991 julkaistu BattleTech 3025. Nettipelaamisen pioneeri Kesmai puolestaan teki 1992-2001 välisenä aikana kolme erinomaista BattleTech-nettipeliä. Nykyään niiden jalanjäljillä marssii Piranha Gamesin f2p-nettiräiskintä MechWarrior Online, ja sama lafka työstää myös tässä joskus julkaistavaa MechWarrior 5: Mercenaries -simulaattoria.

Mitä muuten mahtaa Weisman ajatella aiemmista BT-videopeleistä?

- Westwood Studios teki ensimmäiset BattleTech-tietokonepelit, Crescent Hawk's Inception ja Crescent Hawk's Revenge. Yhteistyö heidän kanssaan oli todella hienoa ja he tekivät fantastisen hyvät pelit. He osasivat hommansa. Samat kaverithan loivat myöhemmin Command & Conquerin.

Vaikka herra pitääkin MechCommandereja hyvinä peleinä, niin hän ei ollut kovinkaan suuri niiden ystävä:

- Mitch (Gitelman) teki niiden kanssa todella hyvää työtä, mutta reaaliaikapeli on väkisinkin rankasti tasapainotettu. Pelaaja ei ehdi käsitellä paljoakaan detaljeja tai uppoamaan 'Mecheihinsä. Niinpä tämä uusi pelimme on vuoropohjainen muun muassa juuri siksi, että pelaajat voivat ohjata useamman 'Mechin osastoaan ja käyttää aikaa niiden komentamiseen. Yksi haasteistamme olikin päättää, että kuinka paljon me oikein jaammekaan pelaajille tietoa ja kuinka se esitetään järkevässä muodossa. Minusta me olemme onnistuneet siinä hyvin!

Allekirjoitan. Hienona yksityiskohtana uusi peli myös huomioi BattleTechin säännöt herkullisen syvällisesti niin, että ainakin vanha fani haistaa ja maistaa 'Mechien fuusioreaktorin tuottaman lämpöväreilyn. Systeemi on yhtaikaa sekä makean realistinen (siis BattleTechin maailman puitteissa) että myös pelattava.

- Mehän muuten julkaisimme ensimmäisen BattleTechin 3D-simulaation jo vuonna 1990. Silloin ei ollut vielä edes moninpelattavia nettipelejä. Aloitimme projektin jo vuonna 1987, perustimme Virtual World Entertainment -yrityksen ja avasimme ensimmäisen BattleTech-keskuksen Chicagossa 1990. Se oli todella vallankumouksellinen keksintö.

Niin muuten oli. Yhtiö avasi kaikkiaan 26 BattleTech-pelikeskusta ympäri maailmaa, ja mahdollisti MechWarrior-tyyppisen moninpelaamisen kaikkien eri keskusten välillä. Vielä hurjempaa oli se, että jokainen BattleTech-pelikone oli itse asiassa suljettu ohjaamo. Meininki oli varmasti todella tunnelmallista, etenkin kun kaikki tiesivät pelaavansa toisten ihmisten kanssa ja toisia vastaan aikana, jolloin minkäänlainen useamman koneen välinen moninpelaaminen oli vasta aivan alkutekijöissään. Grafiikatkin olivat aikalaisekseen huikeaa 3D:tä.





Uusi alku


Kun Weisman tiimeineen nakkasi uuden BattleTechin Kickstarter-palveluun, oli heillä yksi kultainen sääntö: "tämän täytyy tuntua BattleTechiltä."
Alkufiilikset ovatkin vahvasti luokkaa "ja siinä on myös onnistuttu."

- Tiesimme toki, että meidän täytyy päivittää pelimekaniikkoja tietyiltä osin. Mutta emmehän me voi myöskään mennä viskaamaan romukoppaan kaikkea 35 vuoden aikana kertynyttä tarinankerrontaa ja pelaajien mieltymyksiä. Vanhojen fanien täytyy pystyä tunnistamaan peli ja kokea, että hei, minun vanhat taktiikkani ja osaamiseni toimii yhä. Tietenkin siinä samalla täytyi tehdä peli, joka vetoaa myös uusiin pelaajiin ja houkuttelee uutta väkeä taktisen strategiapelaamisen maailmaan.

Ja nythän se nähdään miten homma toimii, kun suurempikin yleisö pääsee peliin kiinni. Ainakin itse olen kokenut neljän MechWarriorin pikkuyksikön komentamisen ja kevyempään kalustoon keskittymisen tuovan BattleMechiin paljon uutta sisältöä. Joskus vähemmän sotureita ja vähemmän sotatonneja taistelukentällä voi olla enemmän.

Ja mitä Weismanilla on sanottavaa meille lopuksi?

- On huikeaa, että voin tehdä lisää BattleTechiä vielä 35 vuotta alkuperäisen pelin julkaisun jälkeenkin. Paljon kiitoksia teille, jotka olette olleet mukanamme näiden vuosikymmenten ajan!

BattleTech (2018) on julkaistu tänään PC:lle ja Macille. Pelin on tehnyt Harebrained Schemes, julkaisijana Paradox Interactive.
Lisätietoja: http://battletechgame.com.



V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: Tuoretta... V2.fi pelasi: Shadow... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

AtlasMrBubble

24.04.2018 klo 21.31

Tapasit legendan, hienoa.
lainaa
Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

25.04.2018 klo 12.24 1 tykkää tästä

AtlasMrBubble kirjoitti:
Tapasit legendan, hienoa.


Se oli hieno päivä.
-jok
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova