Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Super Seducer 2 - hurmaako viettelyssimulaattori?

Jukka O. Kauppinen

09.10.2018 klo 19.00 | Luettu: 5689 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Komediaa, deittivinkkejä ja raahaavaa tarinankerrontaa

Näin saat naista -elämänohjeet ovat jotenkin aina tuntuneet olevan aivan jostain toisesta universumista kuin minä. Siinä sivussa olen nähnyt aivan tarpeeksi pick up -artistien eli PUA-niljakkeiden toimintaa ja todennut, ettei tuo ole minua varten. Mutta koska tykkään haastaa itseäni, niin pitäähän tätäkin elämänlajia joskus kokeilla - mutta vain Super Seducer 2 -simulaattorissa.

Osalle mieskuntaa naisten jahtaus ja iskeminen on oikein taitolaji - ja toisinpäin samoin. Mutta mies-PUAt ovat jalostaneet toiminnastaan myös bisnestä. Alalla on jopa kouluttajia ja kiertäviä luennoitsijatähtiä. Kuten Super Seducer -pelin Richard La Ruina, joka on oikeassa maailmassa kaiketi jonkinlainen viettelyksen superstara.

Viettelyssimulaattori ja sen jatko-osa on naamioitu koulutusohjelmiksi, jotka neuvovat miten eri tilanteissa kannattaa toimia ja miten ei ainakaan. Kussakin tehtävässä Richard päätyy erilaisiin paikkoihin erilaisten ihmisten keskelle, ja sitten harjoitetaan sosiaalista seikkailua klassisen FMV-pelin muodossa. Tapahtumat etenevät tv-sarjamaisesti videoilla esitettynä automaattisesti avainkohtiin saakka, joissa viettelysoppilaspelaaja tekee dialogivalinnan. Yleensä tarjolla on neljästä kuuteen erilaista repliikkiä, jotka kukin aiheuttavat omanlaisensa reaktion. Osa päättää pelin siihen paikkaan, osassa tarina haarautuu hieman. Kussakin "tehtävässä" tavoite on scorettaa tavalla tai toisella.

Se kuitenkin todettakoon, että asenteeltaan tämä ei ole aivan kamalinta huttua. Tyttöpelejä on nähty pahempiakin, ja vaikka Richard onkin saalistamassa, niin kohde nähdään ihmisenä. Suhtautuminen on aina korrektia ja asiallista, eikä typerimmillä keskusteluvalinnoilla saa kuin näpeilleen ja tylytystä.

Viettelys II:ssa on huomioitu edeltäjäänsä nähden laajemmin erilaisten ihmisten skaala ja tuotu mukaan myös värikkäämpiä, erilaisista kulttuuritaustoista olevia naishenkilöitä. Richardin lisäksi neuvonantajaksi on tuotu myös naishenkilö. Näiden muutosten myötä pelistä yritetään leipoa tasavertaisempi, vähemmän puaava, tasa-arvoisempi ihmissuhdesimulaatio.

Osittain tässä on onnistuttu, vaikka pohja onkin entisensä. Näe tyttö, iske tyttö.
Vaivaannuttavaa ja vierasta


"Seikkailu" tosin alkaa aika lupaavasti ja hauskasti, mikä herättää toiveita, että nyt luvassa onkin jotain astetta villimpää. Richard jyrää panssarivaunulla ja lompsii ylväästi lounaalle läheiselle julkkisvippiterassille. Nuo hidastukset, nuo kuvakulmat - nyt ei olla enää kovin tosissaan. Mutta hiljalleen FMV-videopelin arki paljastuu, eikä sieltä alta kovin häävejä juttuja löydy.

Vaikka teos on FMV-peliksi laadukas, hyvin kuvattu ja kulisseihinkin on panostettu, niin sen katsominen/pelaaminen on samaan aikaan myös suorastaan vaivaannuttavaa. Ainakin meikäläisellä palaa poikkeuksetta käpy ennemmin tai myöhemmin, kun katson niljakkaan oloista Richardia jututtamassa erilaisia naisia tai koettamassa iskeä kivannäköistä feministinaista tämän mieskaveriporukan keskeltä. Yleensä ottaen voinee sanoa, että pelin ihmiset ja paikat tuntuvat välillä niin vierailta ja asenteet kaukaisilta, etten vain kykene samaistumaan. Dialogin seuraaminen tuntuu nopeasti rasittavalta ja jopa ahdistavalta, jopa aivan liian hitaalta. Pinna palaa, ei jaksa katsoa.

Muutenkin pelin ihmissuhdekoulutus voidaan tiivistää näin lyhyeen: älä ole mulkku. Tiemmä se toimii aika hyvin todellisessakin elämässä. Toki FMV-seikkailun valikosta on helpompi valita puheenaihe tai toiminto sen sijaan, että istuu samassa pöydässä deittikaverin kanssa ja koettaa hakea yhteisiä aiheita. Richard ja varmaan PUA-tyypit muutenkin ovat myös kovia jätkiä ottamaan aloitteita, mitä sinänsä voi vain ihailla. Että on joillakin sosiaalista pokkaa ja teoreettista tietotaitoa mennä puhumaan tuntemattomille. Ei tällainen introvertti vain osaa.

Ihmissuhdetaitojen opiskelu vain kärsii aika pahasti siitä, että monivalintatehtävät on vedetty ihan suoraan läskiksi ja komediaksi. Tarjolla on yleensä yksi ainoa järkevä vaihtoehto, ehkä yksi tai kaksi sinnepäin olevaa ja loput ovat silkkaa sikailua. Siinä on hienoinen ero, että tarjotaanko naiselle munaa suuhun vai tilataanko suklaakakkua yhdessä nautittavaksi. Valtaosa keskusteluvaihtoehdoista on vain vitsejä, joiden avulla pelaajille tarjotaan mahdollisuus leikkiä idioottia ilman tosielämän seurauksia. Okei, ei tätä peliä ole tarkoitettukaan kovin vakavasti otettavaksi mutta silti. Toivottavasti näyttelijöillä on ollut hauskempaa kuin minulla katsojana.

Ja pelin tasa-arvoistaminen? Kulttuurillinen laajentaminen ja naisnäkökulman tuominen? Joo, sitä on alkutehtävissä ja sitten mennään takaisin peruslinjoille. Naisnäkökulma on sitä, että Richardilla on naispuolinen jees-jees-peesaaja, joka vain nyökyttelee äijän jutuille. Se siitä.

Tietyllä omituisella tavalla olen silti viehättynyt Super Seducer 2:n olemuksesta, mutta awkwaaaard-tilanteiden katsominen videoilta, joita ei voi edes kunnolla kelata, on kovin raskasta. Jos lätinät pikakelaa, niin peli loikkaa suoraan dialogin valintatilanteeseen ilman, että pelaaja yhtään tietäisi mitä äsken on tapahtunut.

Jos vain jaksaa katsella loputonta suunauontaa ja ihmisiä, jotka elävät aivan eri universumissa niin siitä vain. Onhan tämä melkein interaktiivista, melkein seikkailupelimäistäkin. Ehkä joku saa ihan oikeita ihmissuhdeneuvojakin, jos on aivan totaalisen pihalla sosiaalisesta kanssakäymistä. Mutta kuten sanottua, ihmissuhdeseikkailun tärkein läksy on: älä ole mulkku, ole kiva, huomioi muut ihmiset. Onkin mukavaa, että Richard alleviivaa siivoa ja huomaavaista käytöstä pelaajalleen antamassa palautteessa. Sen ansiosta Super Seducereilla on lupa olla olemassa, sillä loppumetreillä pelissä on ihan oikeaa asennekasvatusta, vaikka sen pua-asennetta onkin vaikea sulattaa. On se paikoin oikeastikin hauska.

Vielä jos joku kertoisi, että mistä ihmeestä löytäisi sitä sisäistä rohkeutta niin paljon, että uskaltaisi mennä noin estottomasti juttelemaan tuntemattomille ihmisille. Sitä ei tässäkään kerrota. Pullo ei ole hyvä vastaus, vaikka se Suomessa onkin perinteinen valinta.

Loppubonus: peliin julkaistiin päivityksenä uusi haaste, Tinder-taso. Kyllä. Nyt voit oppia pelin avulla turvallisesti Tinder-deittailunkin saloja!

Lisätietoja: Super Seducer 2
Peli on julkaistu Steam-palvelun kautta PC:lle ja Maceille ihan kohtuullisella 11 euron hinnalla. Sen ovat tehneet RLR Training ja Red Dahlia Interactive.
V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: Alekaaha... V2.fi testasi: Razer... >

Keskustelut (2 viestiä)

Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

10.10.2018 klo 09.05 3 tykkää tästä

Kiva lukea Jukalta välillä rehellistä tekstiä, eikä mitään mainosmiesmäistä lätinää. Henkilökohtainen ote - onpa asoista sitten samaa tai eri mieltä - tuo myös mukavasti toimittajaa lähemmäksi lukijaa. Pidä linja.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

14.10.2018 klo 18.43

Mutta missä on xbox-miehille tarkoitettu Näin saat miestä miehenä -elämänohjeetpeli? Tosin siihen on helpot ohjeet, tarvitsee vain sanoa
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova