Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Turtle Beach Atlas Edge -äänitehostin

Miia Lyyra

06.12.2019 klo 13.11 | Luettu: 3107 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Yliluonnollista ääntä etsimässä
Pelaamisen oheistarvikkeiden valmistajana tunnettu Turtle Beach on tuonut markkinoille Atlas Edge PC Audio Enhancer -nimellä kulkevan kaapelin, joka mahdollistaa Control Studio -ääniohjelman käyttämisen millä tahansa kuulokkeilla. Minulta löytyy kasa kuulokkeita, joista osa on varustettu laajemmilla ominaisuuksilla ja osa vähemmillä. Ne sijoittuvat myös hinnaltaan eri kategorioihin. Lähdin mielenkiinnolla tutustumaan, voisiko sovellus parantaa joitakin kuulokkeita tai niiden käyttökokemusta. Kaapelia testattiin seuraavien kuulokkeiden kanssa: SteelSeries Arctis 7 2019, Turtle Beach Z11, Superlux HD681 EVO ja Roccat Syva.Piuha kiinni ja menoksi


Atlas Edge PC Audio Enhancer for PC -piuha on parisen metriä pitkä, sen toisessa päässä on USB-liitin ja toisessa päässä 3,5 mm kuulokeliitin. Kytkentä on yksinkertainen: USB tökätään tietokoneessa vapaana olevaan porttiin ja kuulokkeiden piuha 3,5 mm -liitäntään. Valitettavasti johto toimii vain Windows 10 -tietokoneilla, joten muilla käyttöjärjestelmillä kuulokkeiden toimintaa ei pääse parantamaan. Itse asentaminen vie hetken aikaa, sillä Control Studio ja Windowsin omat ääniasetukset eivät ainakaan minun tapauksessani lähteneet toimimaan kovinkaan helposti. Epäilen, että syynä olivat koneeni monimutkaiset asetukset, sillä vakituisesti käytän erillistä Focusrite Scarlett Solo -äänikorttia, Audio-Technica AT2020 -mikrofonia ja SteelSeriesin kuulokkeita. Pienen säädön jälkeen sain kaapelin ja Control Studion toimimaan. Tämän jälkeen homma sujui sutjakkaasti, vaikka vaihtelin äänen ulostuloja vakiovarustuksen ja Atlas Edgen välillä.


Turtle Beach Control Studio -ohjelmassa on valmiita asetuspaketteja (presets), joiden lisäksi voi halutessaan luoda itselleen mieluisat asetukset. Omia asetuspaketteja voi tehdä useita ja niitä voi tallentaa eri käyttötarkoituksiin. Säätöjä voi tehdä muun muassa bassoääniin, dialogiääniin ja mikrofonin herkkyyteen. Sen lisäksi tarjolla on 3D-audio-namiska, joka tekee äänistä kolmiulotteisia. Mielenkiintoisin kuitenkin lienee asetus, joka tuo mukanaan Superhuman Hearing -ominaisuuden eli “superkuulon”. Sen luvataan tarkentavan tiettyjä taajuuksia, jolloin esimerkiksi vihollisten askelten kuuleminen pelissä on helpompaa. Aika kovat mainospuheet? Niin minustakin, joten mennään suoraan testien pariin.
SteelSeries Arctis 7 2019


Noin 170 euron SteelSeries Arctis 7:t ovat langattomat kuulokkeet, joissa on DTS Headphone:X v2.0 -monikanavaääni. Myös SteelSeriesin oma Engine 3 -sovellus mahdollistaa kuulokkeiden säätämisen melko laajalla skaalalla. En kuitenkaan malttanut olla laittamatta Turtle Beachin piuhaa kiinni. Heti alkuun harmitti, että nyt langattomista kuulokkeista tuli langalliset. Laitoin 3D-äänet ja superkuulon päälle, mutta en kuullut merkittävää eroa. Täytyy kuitenkin varovaisesti todeta, että uusimmassa Call of Duty: Modern Warfaressa vihollisten askeleet saattoivat kuulua hieman paremmin. En kuitenkaan näe oikeaa ja tarpeellista syytä, miksi laittaisin näihin SteelSeriesin kuulokkeisiin piuhaa kiinni. Ehkä voisin harkita piuhaa kiinnitettäväksi vakituiseksi, jos kuulokkeet olisivat lähtökohtaisesti langalliset.

Turtle Beach Z11


Ostin nämä kuulokkeet noin kaksi vuottan sitten, kun kaipasin Xbox Onelle ihan perinteisiä kuulokkeita puhumiseen pelikavereiden kanssa. Z11:t löytyivät alekorista noin 11 euron hintaan ja olivat melkoinen pettymys. Kuulokkeet ovatkin pölyttyneet kaapissa vailla käyttöä. Koin kuitenkin ison yllätyksen, kun iskin Atlas Edge -kaapelin kiinni. Juukelispuukelis! Lähes kelvottomista kuulokkeista tuli vihdoin siedettävät. Aiemmin Z11 kärsi todella huonosta äänenvoimakkuudesta sekä huonosta laadusta ja olo olikin kuin kesämökillä 50-luvun mankkaa kuunnellessa. Nyt Turtle Beachin kaapeli sekä Control Studio antoivat sen verran säätövaraa, että nämä päässä pystyy pelaamaan ja musiikkikin jytää mukavasti, sillä esimerkiksi kuulokkeiden alataajuudet parantuivat huomattavasti.

Superlux HD681 EVO


Nämä kuulokkeet olivat aktiivisesti käytössä ennen SteelSerieseitä. Mikrofonittomat Superluxit ovat 40 euron hintaansa nähden palvelleet hyvinkin mukavasti. Jostakin syystä superkuulo-kaapeli ei soveltunut näiden kanssa ollenkaan yhteen: en saanut säädettyä asetuksia niin, että äänet olisivat miellyttäneet korvia. Esimerkiksi superkuulo muuttui todella ikäväksi puuroksi. Bassoa lisätessä taas tuntui, että korvat räjähtävät. Hieman harmi, sillä näiden kanssa piuha olisi tullut tarpeeseen, koska Superluxit eivät itse sisällä minkäänlaista ohjelmistoa asetusten säätämiseen.

Roccat Syva


Testiin päätyivät myös noin 30 euron hintaiset Roccat Syva In-ear-nappikuulokkeet. Nämä tuli hankittua sen vuoksi, että kun tietokonefestivaaleilla yrittää kuulla kaveria, on hyvä olla kahdet kuulokkeet päällekkäin. Syvat ovat melko perinteiset kuulokkeet, joskin ne on varustettu jotakuinkin maailman huonoimmalla mikrofonilla (ihan oikeasti). Säätömahdollisuuksia ei ole, mutta ihan muhkeat bassot niistä löytyy. Olen kuitenkin harmitellut, että nappikuulokkeiden piuha on lyhyt, joten Turtlen kaapeli on oiva lisätarvike jo pelkästään siihen tarkoitukseen. Iskettyäni liittimet toisiinsa pistin bassot täysille ja kyllä muuten musiikki jytäsi. Pelipuolella äänissä ei ollut mittavaa eroa, mutta jotenkin tuntuu että yleiseen äänenvoimakkuuteen sai enemmän potkua. Harmi, ettei Atlas Edge -kaapelia ei saa kiinni puhelimeen, sillä yhdistelmästä olisi tullut täydellinen.

No mutta kannattaako ostaa?


Onko noin 30 euron arvoinen Atlas Edge PC Audio Enhancer for PC -kaapeli viisas ostos? Valitettavasti vastaus on hieman ympäripyöreä, sillä se riippuu todella paljon kuulokkeista, joihin johtoa on aikeissa kiinnittää. Omiin SteelSeriesin kuulokkeisiini en piuhaa lähtisi yhdistämään, mutta Turtle Beachin Z11 -kuulokkeiden kanssa koettu muutos oli jo hieman suurempi, joten niille piuhan hankkiminen voisi olla viisaampaa. On kuitenkin todella hankala ennakkoon tietää, miten piuha sekä Control Studio muuttavat jo olemassa olevien kuunteluvälineiden laatua. Tosiasia kun on kuitenkin se, että kuulokkeiden sisällä olevaa rautaa ei mikään ohjelma voi täysin muuttaa. Joidenkin mielestä johto ja Control Studio muuttavat ääntä erittäin keinotekoisesti, joten hifistelijälle piuhan käyttö ei välttämättä ole paras valinta. Esimerkiksi superkuulo vahvistaa erityisesti keskiääniä, mikä ei pidemmän päälle miellytä korvakäytäviä, vaikka mahdollistaakin parhaimmillaan vihollisten askelten havaitsemisen aiemmin. Periaatteessahan kyse on kuitenkin vain taajuuskorjaimella tehdyistä muutoksista, joihin Control Studio tarjoaa valmiit säädöt.


Parhaimmillaan Atlas Edge PC Audio Enhancer for PC -kaapeli onkin ehkä silloin, jos olemassa olevat kuulokkeet eivät tarjoa minkäänlaista omaa sovellusta. Toki internet tarjoaa paljon erilaisia ilmaisiakin taajuuskorjain-sovelluksia, mutta hyvän sovelluksen löytäminen ja namiskojen säätäminen on oma taiteenlajinsa. Piuha voi tulla tarpeelliseksi myös silloin, mikäli kaipaa jatkoa alkuperäisten kuulokkeiden piuhaan. Paras yhdistelmä olisikin, jos alkuperäisestä laitteesta puuttuu ohjelma ja siinä on lyhyt piuha. Silloin saa kukistettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Turtle Beach Control Studio on parhaimmillaan varmasti Turtle Beachin omien nykyaikaisten kuulokkeiden kanssa, mutta tiettyjen kuulokkeiden kanssa Atlas Edge PC Audio Enhancer for PC -kaapeli voi antaa kivoja lisäominaisuuksia, toki lähinnä vain pieneen hienosäätöön. Mikäli piuha ei herättänyt innostusta, kannattaa lukea V2.fi:n Manun arvio 150 euron arvoisista langattomista Turtle Beach Elite Atlas Aero -kuulokkeista. Näissä kuulokkeissa on mahdollista käyttää Turtle Beach Control Studiota suoraan.

Atlas Edge PC Audio Enhancer
Hintaluokka: 30 euroa
Lisätietoa: Turtle BeachV2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi:n joulukisa, ... Pelataanpa: Ensi ker... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova