Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: War Hospital (PC)

Miia Lyyra

29.02.2024 klo 17.01 | Luettu: 1200 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

SODAN KAUHUT KÄSISSÄ
War Hospital voi helposti olla koko vuoden pahan mielen peli. Olet eläkkeelle päätynyt lääkintämies Henry Wells, joka saa kutsun rintamalle vuonna 1918. Henryn uutena tehtävänä on johtaa kenttäsairaalaa ensimmäisessä maailmansodassa. Helppoa? Ei todellakaan. Raadollista? Todellakin. Sota, jos mikä on kamalaa, ihmisoikeuksia tallovaa sekä julmaa, ja ihmisen arvo on välillä mitätön.

Miksen voi pelastaa ketään?


13 pelastettua ja tykinruoaksi takaisin laitettua. 51 kuollutta. Perheenisiä, maanviljelijöitä, taiteilijoita, vanhoja ja nuoria. Sellainen oli ensimmäinen hetkeni War Hospitalin parissa. Onnistuin pelastamaan vain 13 henkilöä ja heistä 12 oli pakko palauttaa jollakin tapaa takaisin palvelukseen. Vain yksi pääsi rintamalta kotiin.


War Hospitalia voisi verrata esimerkiksi Frostpunkiin tai This War of Mineen, joten varsinkin näiden pelien ystävillä voi olla helppo hyppy Naconin uutukaisen pariin. Kenttäsairaalan johtaminen on kokoaikaista työtä, jossa on pidettävä huolta resurssien kuten lääkkeiden ja ruoan riittävyydestä. Samalla on katsottava etteivät työntekijät rasitu liikaa. Koska sodan aikaa resurssit ovat tiukalla, ei esimerkiksi tarvikkeiden ostaminen ja tekeminen ole itsestäänselvyys. Myöskään henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Kiireellinen potilas! Apua, mitä teen? Näitä hetkiä War Hospitalissa koetaan usein. Hyvässä kunnossa oleva potilas siirtyy kerta toisensa jälkeen jonon viimeisemmäksi, kun muut potilaat kiilaavat hänet ohitseen oikealta ja vasemmalta. Potilaskorttien lajittelu lääkäreille on vaativaa puuhaa. Välillä potilaita tuodaan rintamalta jonoksi asti, jolloin pelaajan on väkisin päätettävä kuka on oikeutettu hoitoon ja kuka ei. Juuri kun luulet kaiken olevan hyvin, ilmoittavat lääkärit ja hoitajat, että päivä on pulkassa ja on riennettävä lepäämään. Tässä vaiheessa pelaajan otsalle saattaa tipahtaa hikikarpalo jos toinenkin, sillä lääkäreiden siesta voi kestää vuorokaudenkin verran. Jos itsensä onnistuu ajamaan näin kehnoon tilanteeseen, joutuu pelaaja katsomaan, kun ruumiita viedään jonossa kohti hautausmaata.


Sairaalan viereen kasaantuva ruumiskasa tai ruoan loppuminen sekä yleinen epäonnistuminen laskee moraalia. Tämä taas tietää tuhoisaa polkua. Pelaajan kannattaakin yrittää tehdä kenttäsairaalasta omavarainen. Tämä hoituu päivittämällä rakennuksia paremmaksi ja tuottavammaksi insinöörien avustuksella. Valitettavasti päivittäminen tarkoittaa myös parannettujen sotilaiden hyödyntämistä sodassa, kun pelaajan on laitettava juuri kokoon kursittu sotilas takaisin rintamalle tykinruoaksi. Väkeä tarvitaan esimerkiksi kenttäsairaalan lähialueen juoksuhautoihin puolustamaan tukikohtaa, jonka pyörittäminen kuuluu myös johtajan tehtäviin.

Voiko tässä pelissä edes pärjätä?


War Hospitalin pelimekaniikka on melko yksinkertainen, vaikka valikkorakenteet ovatkin erittäin epäselvät. Lisäksi infotulva on valtava, mikä hirvittää ensikertalaista. Opeteltavaa on paljon, mutta jo muutaman tunnin jälkeen homma sujuu helpommin. Harmillisesti pelikierrokset toistavat nopeasti toisiaan ja tuntuu, että läpäisyyn on vain yksi oikea vaihtoehto. Pelaajan onnistuminen on paljolti kiinni myös RNG:stä, eikä taidolla ole aina merkitystä. Toisaalta, todellisessa sodassakaan taidolla ei ole aina merkitystä.


Graafisesti War Hospital on outo. Pääosa, eli kenttäsairaalan hallinta on graafisesti ihan ok, mutta välillä nähtävät videot ovat ala-arvoisia. Ne näyttävät VHS-kasetille kuvatuilta sotakohtauksilta, jossa vastakkain taistelevat muoviset sotaukkelit. Tämä on myös ristiriidassa alun introvideoiden kanssa, ne kun ovat graafisesti täysin eri maata. Visuaalisen yhtenäisyyden puuttuminen tekee pelistä repaleisen.

Teknisesti War Hospital on toimiva kokonaisuus, vaikka optimointi tuntuu olevan vielä hakusessa. Asetuksista riippumatta pelaaminen kuumensi prosessoria melko ärhäkästi, mikä ihmetytti. Alun perin War Hospital ei sisältänyt automaattista tallennusta, mutta rivakat kehittäjät iskivät odotetun ja toivotun automaattitallennuksen osaksi peliä helmikuun alussa. Muutoinkin kehittäjät ovat melko aktiivisesti korjanneet erilaisia ongelmia, jotka ovat ärsyttäneet pelaajia.


30 euron hintaiseksi War Hospital on hieman tyyris, sillä jatkuvat resurssipulat ja epäonnistuminen eivät koukuta pelaajaa yrittämään parempaan. Lähinnä jää tunne siitä, ettei rintamalla loukkaantuneiden pelastaminen onnistu millään tavalla. Mikäli kuitenkin kaipaat brutaalia sotaa sekä huonoa mieltä, on War Hospital oivallinen valinta niihin hetkiin.

PC-tiedot: Nvidia RTX 3080, 10 GB, AMD Ryzen 9 5900X, 32 GB DDR4 3600MHz RAMLyhyesti: Sota ei ole koskaan kivaa, eikä rintamalla valinnat helppoja. War Hospital vie pelaajansa vaikeiden päätösten ääreen: Kuka saa elää ja kenen on kuoltava? Kas siinä vasta moraalinen pulma.

Hyvää:
  • Todella brutaali, mutta antaa karun kuvan sodasta ja kenttäsairaalasta
  • Pelaajan on tehtävä vaikeita valintoja
  • Moraali on kovalla koetuksella

Huonoa:
  • Sekavat valikot
  • Sotilaita on vaikea pelastaa
  • Laajenee liikaa sotasairaalan ulkopuolelle
  • Kierrokset liian samankaltaisia
  • Ei vaikeustasoa ja kaikki riippuu RNG:stä

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi ennakoi: Serum... Pelataanpa: Ehostett... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova